Fraud Control-app

De Fraud Control-app maakt en toont een dashboard in het Shopify-beheercentrum met analytics over (potentiële) fraude in je winkel. Dit dashboard bevat gegevens over terugboekingen, Shopify Protect, bestellingen die zijn geannuleerd vanwege fraude en het algemene risiconiveau waaraan je winkel is blootgesteld.

Je kunt Fraud Control installeren via de Shopify App Store. De Fraud Control-app conflicteert niet met externe apps voor fraudebeheer en beïnvloedt het gebruik van andere fraude-apps niet.

Fraud Control is beschikbaar voor alle winkelabonnementen op locaties waar Shopify Payments beschikbaar is. Sommige gegevens zijn niet beschikbaar, tenzij je Shopify Payments gebruikt als betalingsverwerker.

Fraud Control-dashboard

Nadat je de Fraud Control-app hebt geïnstalleerd, kun je het dashboard bekijken door in het Shopify-beheercentrum naar Apps > Fraud Control te gaan. Het Fraud Control-dashboard geeft informatie weer over je risiconiveau met betrekking tot fraude, inclusief de volgende informatie:

• Acceptatiepercentage: het percentage van alle bestellingen in het gekozen datumbereik dat door de fraudeanalyse van Shopify als laag of gemiddeld risico is gemarkeerd.
  • Risicovolle bestellingen: het percentage van alle bestellingen in het gekozen datumbereik dat door de fraudeanalyse van Shopify als hoog risico is gemarkeerd.
  • Frauduleuze terugboekingen: het percentage van alle terugboekingen in het gekozen datumbereik dat als frauduleus is gemarkeerd.
  • Shopify Protect-bescherming: de totale waarde van alle bestellingen in het gekozen datumbereik die zijn beschermd tegen frauduleuze terugboekingen door Shopify Protect. Deze gegevens hebben een vertraging van tien dagen zodat je aan de termijnen van fulfilmentvereisten kunt voldoen.
  • Shopify Protect-dekking: de totale waarde van alle betwiste bestellingen in het gekozen datumbereik die worden beschermd door Shopify Protect.
  • Bestellingen geannuleerd vanwege fraude: de totale waarde van alle bestellingen in het gekozen datumbereik die zijn terugbetaald door medewerkers of via apps als gevolg van frauduleuze activiteit.

Als je winkel geen Shopify Payments gebruikt, heb je alleen toegang tot gegevens over het acceptatiepercentage, risicovolle bestellingen en bestellingen die zijn geannuleerd vanwege fraude.

Het dashboard geeft ook weer of deze waarden zijn gewijzigd in vergelijking met een geselecteerde periode.

Als je Shopify Payments gebruikt, heb je toegang tot de status van je winkel op het vlak van terugboekingen. De volgende niveaus zijn gebaseerd op standaarden die zijn vastgesteld door creditcardbedrijven:

• Goede reputatie: deze status geeft aan dat het aantal terugboekingen in je winkel minder dan 0,4% is van het totale aantal bestellingen. Het risiconiveau van je winkel ligt onder het gemiddelde.
  • Loopt risico: deze status geeft aan dat het aantal terugboekingen in je winkel tussen 0,4% en 0,6% van het totale aantal bestellingen ligt. Het risiconiveau van je winkel is gemiddeld en geeft aan dat je winkel risico loopt als gevolg van frauduleuze activiteiten.
  • Verhoogd risico: deze status geeft aan dat het aantal terugboekingen in je winkel meer dan 0,6% is van het totale aantal bestellingen. Het risiconiveau van je winkel is hoger dan gemiddeld en geeft aan dat je winkel meer risico loopt dan zou mogen.

Als je een uitgebreide weergave van een van deze secties wilt openen, klik je op het grafiekpictogram in de sectie die je wilt bekijken.

Filteren op datum

Je kunt het datumbereik kiezen waarvoor je informatie wilt. Het standaarddatumbereik is 30 dagen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Apps > Fraud Control.
  2. Klik op de datum-indicator.
  3. Kies het datumbereik:

• Klik op een optie voor het datumbereik.
    • Kies een aangepast datumbereik door een begindatum en einddatum te selecteren.
  4. Klik op Toepassen.

Vergelijkingsdatumbereik

Naast het datumbereik wordt een tweede datumbereik weergegeven ter vergelijking. In de Fraud Control-app worden de huidige gegevens vergeleken met die van de vorige periode van dezelfde duur.

Op 8 mei 2023 selecteer je bijvoorbeeld Afgelopen 90 dagen als datumbereik. De gegevens die op het dashboard worden weergegeven, zijn van 7 februari 2023 tot 7 mei 2023. Het vergelijkingsdatumbereik omvat de vorige 90 dagen, van 10 november 2022 tot 6 februari 2023.

Het vergelijkingsdatumbereik wordt bepaald door het geselecteerde datumbereik voor de gegevens. Je kunt dit niet wijzigen. Je kunt de vergelijking echter verwijderen als je wilt.

Vergelijkingsdatumbereik verwijderen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Apps > Fraud Control.
  2. Klik op Datumbereiken vergelijken.
  3. Klik op Geen vergelijking.

Checkoutregels van Fraud Control

Met de checkoutregels van Fraud Control kun je potentieel frauduleuze bestellingen filteren en blokkeren. Op basis van een reeks regels die je definieert, wordt in de app het voltooien van bestellingen geblokkeerd.

Checkoutregels van Fraud Control kunnen je bedrijf op verschillende manieren helpen beschermen:

• Krijg meer bescherming dan de bescherming die de ingebouwde fraudeanalyse biedt.
  • Maak filters aan voor e-mailadressen.
  • Maak filters aan voor adresattributen.
  • Maak filters aan voor IP-adressen.

Regels instellen

Regels moeten zorgvuldig worden aangemaakt om ervoor te zorgen dat fraude wordt geblokkeerd, maar ook voorkomen dat legitieme checkouts worden geblokkeerd. Deze regels garanderen niet dat terugboekingen niet zullen plaatsvinden en bieden geen garantie tegen terugboekingen in de winkel.

Stappen:

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Instellingen > Apps en verkoopkanalen.

2. Klik op Fraud Control om de app te openen.

3. Klik op Regels.

4. Klik op Regel aanmaken.

5. Configureer je regel op de pagina Nieuwe regel in de sectie Checkoutvoorwaarden. Elke regel kan uit een of meer checkoutvoorwaarden bestaan. Je kunt bijvoorbeeld zowel IP-adres als postcode gebruiken om een regel te maken die bestellingen met die specifieke voorwaarden blokkeert.

6. De naam van de regel wordt bijgewerkt op basis van de gebruikte checkoutvoorwaarden en kan niet worden bewerkt.

7. Zodra je alle velden hebt toegevoegd kun je op Opslaan klikken.

8. Hiermee wordt de regel automatisch ingeschakeld en geactiveerd.

9. (Optioneel) Je kunt notities of een beschrijving van de regel toevoegen.

Een regel verwijderen of deactiveren

1. Klik op de pagina Regels op het selectievakje van de regels die je wilt deactiveren of verwijderen.
  2. Klik op Verwijderen of Deactiveren. Dan wordt de regel onmiddellijk gedeactiveerd of verwijderd.

Veelgestelde vragen over checkoutregels van Fraud Control

Kunnen checkoutregels van Fraud Control fraude volledig voorkomen?

Nee. Met Fraud Control kun je niet garanderen dat je nooit een frauduleuze bestelling ontvangt. Met de app kun je niet voorspellen of een checkout mogelijk frauduleus is, tenzij deze voldoet aan een bepaalde regel die je in de app aanmaakt. Bekijk indien mogelijk de fraudeanalyse van een bestelling voordat je deze afhandelt.

Komt een klant te weten dat diens bestelling overeenkomt met een regel die is ingesteld in Fraud Control?

Nee. Fraud Control meldt klanten niet dat hun bestelling frauduleus lijkt te zijn. Tijdens het checkout-proces krijgt een geblokkeerde checkout een foutmelding dat de checkout niet kan worden voltooid en dat de koper contact kan opnemen met de winkeleigenaar. Geblokkeerde checkouts worden in de sectie met afgebroken checkouts van je winkel weergegeven.

Shopify Flow

Met geautomatiseerde acties in Shopify Flow kun je de tijd en moeite die je besteedt aan het beheren van frauduleuze activiteiten in je winkel verminderen. Op de pagina van de Fraud Control-app in het Shopify-beheercentrum kun je verschillende vooraf gemaakte Shopify Flow-templates installeren:

• De betaling van risicovolle bestellingen handmatig vastleggen: deze template voorkomt dat de betaling van een bestelling automatisch wordt vastgelegd als het risiconiveau van de bestelling hoog is.
  • Risicovolle bestellingen annuleren en herbevoorraden: deze template annuleert risicovolle bestellingen, retourneert de bestelde artikelen naar de voorraad en waarschuwt de klant dat de bestelling is geannuleerd.
  • Bestellingen van slechte e-mailadressen annuleren: deze template voegt tags toe aan een bestelling en annuleert deze als de bestelling wordt geplaatst vanaf een e-mailadres dat is gebruikt voor eerdere frauduleuze bestellingen.
  • Bestellingen van klanten beperken tot vijf per dag: deze template annuleert alle bestellingen van een klant als ze er meer dan vijf op een dag plaatsen.
  • Team op de hoogte brengen van een terugboeking: deze template stuurt een interne e-mail naar medewerkers als je winkel een terugboeking ontvangt.
  • Meldingen ontvangen over risicovolle bestellingen: deze template stuurt een interne e-mail naar medewerkers als je een risicovolle bestelling ontvangt voordat de betaling wordt vastgelegd.
  • Meldingen ontvangen over klanten die 'retouren misbruiken': deze template voegt tags toe aan een bestelling en stuurt een interne e-mail naar medewerkers als de bestelling wordt geplaatst door een klant die meerdere retouren heeft gedaan.

Als je ervaring hebt met het aanmaken van workflows in Shopify Flow, kun je deze templates aanpassen aan jouw behoeften of je eigen workflow voor risicobeheer aanmaken.