Conversies bijhouden van Google-advertenties

Met conversietracking van Google Ads kun je acties volgen die mensen op je website uitvoeren nadat ze op een van je advertenties hebben geklikt. Door het instellen van conversietracking van Google Ads weet je bijvoorbeeld welke van de advertenties in Google Ads de meeste verkopen genereert in je webshop.

Meer informatie over conversie-instellingen is te vinden in Google Ads Help.

Vereisten

Ga na of je nog geen evenementen voor conversietracking hebt ingesteld in je Google Ads-account voordat je aangepaste conversietracking van Google instelt via bewerkingen in de themacode of via een app van derden. Als je het Google & YouTube-kanaal van Shopify gebruikt, worden in het kanaal tijdens de installatie automatisch evenementen voor conversietracking toegevoegd aan het Google Ads-account.

Als je aangepaste tracking instelt bovenop een bestaande configuratie voor conversietracking, bevat de winkel mogelijk dubbele evenementen voor conversietracking. Gedupliceerde conversietracking kan leiden tot onnauwkeurige rapportgegevens en problemen met advertentieoptimalisatie. Wanneer je aangepaste tracking instelt, kun je dubbele evenementen voor conversietracking deactiveren vanuit je Google Ads-account. Als je dit doet, let er dan op dat je alleen de dubbele evenementen deactiveert. Als je niet-dubbele conversie-evenementen deactiveert, kan dit de nauwkeurigheid en efficiëntie van de advertentietracking verminderen.

Voordat je deze handleiding volgt, moet je:

• een Google Ads-account hebben
  • een advertentie uitvoeren of gaan uitvoeren via Google Ads

Conversies bijhouden van Google-advertenties instellen

Als je conversietracking van Google Ads wilt instellen, maak je een conversieactie aan, installeer je de Google-tag en voeg je vervolgens het evenementfragment toe. Als je aankopen volgt, bewerk je ook het evenementfragment om de waarde van de conversie aan te passen op basis van het aankoopbedrag.

Stap 1: Een conversieactie in Google Ads maken

Volg de instructies voor Google Ads voor het maken van een conversieactie om Conversies bijhouden van Google-advertenties in te stellen.

Het meest voorkomende type conversieactie is het volgen van aankopen. Als je aankopen wilt volgen, zodat je kunt zien hoe effectief de advertenties zijn bij het genereren van verkopen in je webshop, stel je de categorie in op Aankoop/Verkoop en de waarde op Verschillende waarden gebruiken voor elke conversie.

Wanneer je klaar bent met het maken van je conversieactie, klik op MAKEN EN DOORGAAN.

Stap 2: De Google-tag installeren

Installeer de Google-tag in de Shopify-themacode nadat je een conversieactie hebt gemaakt. De te volgen stappen verschillen afhankelijk van de id van je tag (beginnend met AW- of G-).

Volg de instructies om je Google-tag handmatig toe te voegen in Google Ads Help.

Stap 3: Het evenementfragment installeren

Voeg het evenementfragment toe aan de checkoutpagina nadat je de Google-tag hebt geïnstalleerd. Het evenementfragment houdt een conversie bij wanneer iemand op een advertentie klikt en later de checkoutpagina in je webshop opent.

Stappen:

1. Selecteer Pagina laden in het gedeelte Gebeurtenisfragment in Google Ads.
  2. Kopieer de code van het gebeurtenisfragment.
  3. Open in een ander browservenster je Shopify-beheercentrum en klik op Instellingen > Checkout.
  4. Plak het gebeurtenisfragment in het tekstvak Aanvullende scripts. Als het tekstvak Aanvullende scripts al code bevat, voeg je het gebeurtenisfragment toe op een nieuwe regel onder de bestaande code.
  5. Kopieer de Google-tag die wordt gebruikt in de stap De Google-tag installeren. Voeg deze tag toe boven het evenementfragment dat je in stap 4 hebt toegevoegd.
  6. Als een klant de checkoutpagina opnieuw laadt, kan het gebeuren dat Google Ads een dubbele conversie registreert. Voeg tags toe voor en na het evenementfragment zodat het maar een keer per klant wordt getriggerd, om dubbele conversies te voorkomen:

1. Plak {% if first_time_accessed %} op de regel vóór het fragment.
    2. Plak {% endif %} op de regel na het fragment.
  7. De standaardvaluta is USD. Als je niet in Amerikaanse dollars verkoopt, vervang dan 'USD' in het gebeurtenisfragment door '{{ currency }}'.

8. De standaardtransactie-ID is leeg. Zorg ervoor dat Google Ads geen dubbele conversies vastlegt door naast 'transaction_id' '' te vervangen door '{{ order_id }}'.

9. Klik op Opslaan.

Nadat je deze wijzigingen hebt aangebracht, zou je script moeten lijken op het volgende voorbeeld:

{% if first_time_accessed %}
  <!-- Event snippet for Test conversion page -->
  <script>
    gtag('event', 'conversion', {
      'send_to': '1234567',
      'value': 1.0,
      'currency': '{{ currency }}',
      'transaction_id': '{{ order_id }}',
    });
  </script>
{% endif %}

Stap 4: De conversiewaarde dynamisch maken

Als de conversieactie die je bijhoudt, betrekking heeft op aankopen in je webshop, is de waarde van elke conversie anders.

Een voorbeeld. Andy heeft een kledingwinkel en laat twee verschillende advertenties zien via Google Ads: een voor zijn collectie horloges en een voor zijn collectie T-shirts. Hoewel beide advertenties een vergelijkbaar aantal kliks en verkopen genereren in zijn webshop, is de waarde van de aankopen die worden gedaan door mensen die op de advertentie voor de horlogecollectie klikken hoger. De waarde is hoger omdat klanten duurdere artikelen kopen nadat ze op die advertentie hebben geklikt. Andy gebruikt deze informatie om te beslissen waar hij zijn advertentiegeld aan gaat uitgeven.

Als je voor elke conversie een andere waarde wilt bijhouden, moet je je gebeurtenisfragment bewerken om waarden te gebruiken die specifiek zijn voor elke transactie.

Stappen:

1. Open je Shopify-beheercentrum en klik op Instellingen > Checkout.
  2. Zoek in het tekstvak Aanvullende scripts het evenementfragment dat je hebt toegevoegd in stap 3: Het evenementfragment installeren.
  3. Vervang de regel die begint met 'waarde': door een van de volgende fragmenten:

1. Als je belastingen en verzendkosten wilt uitsluiten van het conversiebedrag, vervang deze dan door dit fragment: 'value': {{ checkout.subtotal_price | divided_by: 100.0 }},
    2. Als je belastingen en verzendkosten op wilt nemen in het conversiebedrag, vervang deze dan door dit fragment: 'value': {{ checkout.total_price | divided_by: 100.0 }},
  4. Klik op Opslaan.

Nadat je deze wijziging hebt aangebracht, zou je script moeten lijken op het volgende voorbeeld:

{% if first_time_accessed %}
  <!-- Event snippet for Test conversion page -->
  <script>
    gtag('event', 'conversion', {
      'send_to': '1234567',
      'value': {{ checkout.subtotal_price | divided_by: 100.0 }},
      'currency': '{{ currency }}',
      'transaction_id': '{{ order_id }}',
    });
  </script>
{% endif %}

Controleer de trackingstatus op de pagina Conversieacties in je Google Ads-account om na te gaan of de tag werkt. Het kan enkele uren duren voordat de tag voor conversietracking als geverifieerd wordt weergegeven.

Remarketing instellen

Met remarketing kun je advertenties richten op mensen die je winkel in het verleden hebben bezocht. Dynamische remarketing richt advertenties op de bezoekers van je winkel op basis van de specifieke producten die ze op je site hebben bekeken. Je voltooit de meeste instellingen voor remarketing en dynamische remarketing via je Google Ads-account. Lees de installatiegidsen van Google voor remarketingen dynamische remarketing om de remarketingcode in te stellen op Google.

Je moet eerst je themacode bewerken voordat je de remarketingcode aan je Shopify-winkel kunt toevoegen. Dit is een niet-ondersteunde thema-aanpassing, maar je kunt proberen hulp te vinden op de Shopify Community-forums of een Shopify-partner inhuren om de code van je thema voor je te bewerken.

Bezoek Google Ads Help voor meer hulp bij het gebruik van remarketing of dynamische remarketing voor je webshop.