E-mailanalyse Shopify

Wanneer je een e-mailcampagne of automatisering hebt verzonden, dan wordt er een rapport gegenereerd om inzicht te krijgen in hoe goed de e-mail heeft gepresteerd en hoe erop werd gereageerd. Je kunt zien welke abonnees de e-mail hebben geopend, specifieke acties hebben uitgevoerd, of bij wie de e-mail niet is afgeleverd. Je kunt ook CSV-bestanden exporteren met lijsten van de abonnees die elke actie hebben uitgevoerd.

Statistieken bijgehouden in het analytics-rapport van je e-mailcampagne

Je rapport met e-mailactiviteit geeft de volgende statistieken weer.

Bestellingen

• Totale omzet: de totale omzet uit deze marketingactiviteit, berekend als bruto-omzet min kortingen en retouren, plus belastingen, douanerechten en verzending.
  • Gemiddelde bestelwaarde: De gemiddelde waarde van alle bestellingen die direct wordt toegewezen aan deze marketingactiviteit.
  • Gemiddelde verkochte producten: Het gemiddeld aantal producten per bestelling voor alle bestellingen dat rechtstreeks is toegewezen aan deze marketingactiviteit.
  • Nieuwe klanten: Het aantal klanten dat hun eerste bestelling heeft geplaatst bij jouw winkel die rechtstreeks is toegewezen aan deze marketingactiviteit.

Geassisteerd

• Geassisteerde bestellingen: Het aantal keer dat deze activiteit leidde tot een bestelling. Dit is exclusief bestellingen die er een direct resultaat van waren.
  • Geassisteerde sales: de waarde van de sales waartoe deze activiteit leidde. Dit is exclusief bestellingen die er een direct resultaat van waren.

Prestatie

• Geopend: Het aantal unieke ontvangers dat deze e-mail heeft geopend.
  • Geklikt: Het totale aantal ontvangers dat op een link in je e-mail heeft geklikt.
  • Gemeld als spam: Het totale aantal ontvangers dat je e-mail als spam heeft gemeld.
  • Afgemeld: Het totale aantal ontvangers dat op de afmeldlink in de e-mail heeft geklikt.
  • Afgeleverd: Het aantal e-mails dat met succes klant-inboxen heeft bereikt en niet is teruggestuurd.
  • Teruggestuurd: Het totale aantal e-mails dat niet is afgeleverd.

Gedrag marketingkanaal

• Unieke bezoekers: Het aantal abonnees dat je onlinewinkel heeft bezocht nadat ze je e-mail zag.
  • Toegevoegd aan winkelwagen: Het totale aantal sessies waarbij een klant een product aan een winkelwagen heeft toegevoegd.
  • Bestellingen: Het totale aantal sessies waarbij een bestelling is geplaatst.
  • Paginaweergaven: Het totale aantal keren dat een klant een productpagina heeft bekeken.
  • Checkout begonnen: Het totale aantal keren dat een klant aan het checkout-proces begon.
  • Aangekocht: Het totale aantal keren dat een klant een aankoop heeft gedaan.
  • Interacties: Het totale aantal klikken op elke webshoplink in de e-mail.Links die klanten buiten je winkel brengen worden niet gevolgd.

Het analytics-rapport van je e-mailcampagne bekijken

1. Klik op Marketing in het Shopify-beheercentrum.
  2. Klik onder Recente marketing op de e-mail waarvoor je de analytics wilt bekijken.
  3. Klik in de sectie CAMPAGNEOVERZICHT op Rapport bekijken onder het e-mailvoorbeeld.
  4. Optioneel: bekijk of exporteer specifieke gegevens waarover klanten specifieke acties hebben ondernomen:
    • Klik onder E-mail-betrokkenheid op de statistiek om de gegevens onder een specifieke statistiek te bekijken.
    • Als je specifieke gegevens onder een statistiek wilt exporteren, klik je onder E-mail-betrokkenheid op de statistiek en daarna op Exporteren.

Kies je optie voor openstaande tracking van e-mails

Met openstaande tracking zie je hoeveel abonnees een e-mail hebben geopend die je met Shopify Email hebt verzonden. Klik op de statistiek om ook een lijst weer te geven met de ontvangers die de e-mail hebben geopend. Openstaande tracking is standaard ingeschakeld en geeft een openpercentage in het rapportgedeelte van elke Shopify Email-campagne die je verzendt. Je kunt deze functie uitschakelen, maar je ziet geen openpercentagestatistiek als je deze optie selecteert.

Stappen:

1. Klik in je Shopify-beheercentrum op Instellingen.
  2. Klik op Meldingen
  3. Kies in de sectie E-mailmarketing voor Openstaande tracking optimaliseren (aanbevolen), Alle e-mails volgen die worden geopend, Om toestemming vragen of Niet volgen.
  4. Klik op Opslaan.

De opties voor openstaande tracking bepalen hoe je Shopify-winkel statistieken voor Shopify Email verzamelt:

• Openstaande tracking optimaliseren (aanbevolen): Shopify verzamelt het openpercentage voor je e-mailmarketingcampagnes en helpt de reputatie als afzender te behouden. Als je de keuzes van privacy op het gebied van klantgegevens wilt balanceren met gegevensrapportage, kies dan deze instelling.

• Alle e-mails volgen die worden geopend: het aantal abonnees dat je e-mailmarketingcampagnes opent, ook wel het openpercentage genoemd, wordt verzameld. Deze instelling biedt je de meest gedetailleerde rapportage over openpercentages.

• Om toestemming vragen: Abonnees kunnen voor tracking kiezen door te klikken op Toestemming voor openstaande tracking van e-mails in de voettekst van je e-mailmarketingcampagnes. Het aantal abonnees dat je e-mails opent, ook wel het openpercentage genoemd, wordt gerapporteerd op basis van abonnees die zich hebben gemeld, gecombineerd met algemene e-mailbetrokkenheid, zoals hoe vaak mensen op links klikken.

• Niet volgen: je openpercentage voor e-mails wordt niet gerapporteerd. Andere analyses voor je e-mailmarketingcampagnes, zoals het aantal klikken van abonnees, worden nog steeds verzameld.

Als een koper een e-mail van je ontvangt, maar je winkel rechtstreeks bezoekt via een ander tabblad of browservenster of op een later tijdstip in plaats van op een link in de e-mail te klikken, wordt dit gedrag niet weergegeven in je Shopify E-mail analyse.

Geassisteerde conversies

Een geassisteerde conversie is elke conversie waarbij de marketingactiviteit een deel van het traject van de klant heeft gestuurd, met uitzondering van de laatste klik.

Als een klant bijvoorbeeld je winkel voor het eerst ontdekt via een Facebook-advertentie en later een Google-zoekopdracht doet om je website te vinden, en vervolgens een aankoop doet tijdens deze sessie, dan wordt je marketingadvertentie gecrediteerd als assist bij deze bestelling.

Als je een marketingmail verzendt die naar een product linkt en de klant koopt rechtstreeks via deze link aan, dan wordt dit niet als assist gecrediteerd.