Hitta och skicka in din webbplatskarta

Alla Shopify-butiker genererar automatiskt en sitemap.xml-fil som innehåller länkar till alla dina produkter, primära produktbilder, sidor, produktserier och bloggposter. Detta används av sökmotorer såsom Google och Bing för att indexera din webbplats så att din butiks sidor visas i sökresultaten. Genom att skicka in din webbplatskarta till Google Search Console får Google hjälp att hitta och indexera sidor på din webbplats.

Om du använder planerna Basic, Shopify, Advanced Shopify eller Shopify Plus kan du använda funktionen internationella domäner för att skapa regionspecifika eller landsspecifika domäner. När du använder internationella domäner genereras filer för webbplatskartor för alla dina domäner. Alla dina domäner kan upptäckas av sökmotorer, om de inte omdirigerar till din huvuddomän.

Processen att genomsöka och indexera din webbplats kan ta tid, och Google kan inte garantera tidåtgången. Lär dig mer om vad du kan förvänta dig när din webbplats är indexerad från Google Search Console Hjälpcenter.

Hitta din fil för webbplatskarta

Filer för webbplatskartor genereras automatiskt. Du kan hitta dem i rotkatalogen i din Shopify-butiks domäner, till exempel johns-apparel.com/sitemap.xml.

De genererade filerna för webbplatskartor länkar till separata webbplatskartor för dina produkter, produktserier, bloggar och webbsidor. Filer för webbplatskartor uppdateras automatiskt när du lägger till en ny webbsida, produkt, produktserie, bild eller bloggpost i din Shopify-webbutik.

Om du använder Basic-planen eller högre har du även webbplatskartor för varje ytterligare domän du använder för internationella domäner. Om du har flera domäner och inte använder dem för internationell målinriktning bör du se till att alla domäner omdirigerar till din huvuddomän.

Lägg till domänegendomar och verifiera din webbplats med Google

Innan du skickar in din webbplatskarta måste du verifiera din domän med Google Search Console för att bekräfta att du är ägare till din Shopify-butik. Om du inte redan har ett Google Search Console-kontomåste du skapa ett konto.

Du måste inaktivera lösenordsskyddet för din webbshop för att verifiera din domän. Om du inte är redo att lansera din butik kan du inaktivera lösenordsskydd och aktivera det igen efter att du har verifierat din domän.

Steg:

1. Klicka på från ditt Google Search Console-konto och välj sedan Lägg till egendom från rullgardinsmenyn.
  2. I dialogrutan Välj egendomstyp väljer du URL-prefix och anger sedan domänen du vill lägga till som en egendom, inklusive https://.
  3. Klicka på FORTSÄTT.
  4. Välj HTML-tagg i fönstret Verifiera ägande. Eller, om du känner till andra verifieringsmetoder, så väljer du din föredragna metod. Mer information om att verifiera ägande med en TXT-post.
  5. Klicka på KOPIERA i avsnittet HTML-tagg för att kopiera hela metataggen till ditt urklipp. Det är viktigt att du kopierar allt, inklusive < och >. Till exempel:
<meta name="google-site-verification" content="IV7BPLESttSpBdxSWN1s4zlr4HIcuHkGQYmE3wLG59w" />
  1. Från din Shopify-admin går du till Webbshop > Teman.
  2. Hitta det tema du vill redigera, klicka på knappen för att öppna åtgärdsmenyn och klicka sedan på Redigera kod.
  3. Klicka på theme.liquid i Layout-avsnittet.
  4. Klistra in metataggen som du kopierade i steg 5 på en tom rad direkt under öppningstaggen <head>:

5. Klicka på Spara.

6. Gå tillbaka till Google Search Console och klicka på Verifiera.

Om du har Basic-planen eller högre och använder internationella domäner upprepar du dessa steg för att verifiera varje domän som du har anslutit till din Shopify-butik. För varje domän som du verifierar klistrar du in metataggen på en separat rad i samma theme.liquid-fil.

Skicka in fil för webbplatskarta till Google Search Console

Du kan skicka in fil för webbplatskarta till Google Search Console för att hjälpa Google att hitta och indexera sidor på din webbplats.

Steg:

1. Gå tillGoogle Search Console när din webbplats är verifierad.
  2. Valfritt: Om du har verifierat flera rotdomäner med Google Search Console ska du se till att du har valt rätt domän i rullgardinsmenyn.
  3. Klicka på Webbplatskartor i avsnittet Indexering.
  4. Ange domänens filnamn för platskartan i avsnittet Lägg till en ny webbplatskarta: sitemap.xml. Din domän-URL är ifylld för dig och kommer att ha ett format som liknar https://johns-apparel.com/sitemap.xml.
  5. Klicka på Skicka.

Om du har Basic-planen eller högre och använder internationella domäner måste du skicka in en fil för webbplatskarta för varje domän. Filer för webbplatskartor finns alltid i rotkatalogen i din Shopify-butiks domäner.

Om du säljer på flera språk läggs dessa språk automatiskt till i filerna för webbplatskartor för var och en av dina domäner. Du behöver inte göra någonting för att lägga till dem.

När du skickar in din webbplatskarta använder Google filerna för att genomsöka och indexera din butik. Din butik måste vara tillgänglig för att sökaren ska fungera, så se till att din butik inte har ett lösenord aktivt. Processen kan ta tid och Google kan inte utlova tidsåtgång för att genomsöka din butik.

Om du vill lära dig mer eller göra en felsökning, besök Google Search Console Hjälpcenter.