Käteisseuranta

Seurantajakso on ajanjakso, jonka aikana myymälässäsi tehdään maksutapahtumia. Voit käyttää seurantajaksoja laskeaksesi kassalaatikon säännöllisesti ja pitääksesi henkilöstön vastuussa heidän käsittelemistään rahoista.

Jokaisessa Shopify POS -laitteessa näkyy vain sen omat seurantajaksot. Jos poistat ja asennat Shopify POS -sovelluksen uudelleen, menetät laitteeseen tallennetut seurantajaksotiedot.

Kassanäyttö

Kassa-näytön avulla voit luoda ja tarkastella kauppasi seurantaistuntoja. Voit valvoa päivittäisiä käteismaksutapahtumia ja henkilöstön jäsenten tekemiä säätöjä.

Kun olet aloittanut seurantaistunnon, voit valvoa myös muilla maksutavoilla, kuten luottokortteilla, tehtyä myyntiä.

Seurantaistuntojen käyttöönotto

1. Napauta Shopify POS -sovelluksessa > Asetukset > Maksuasetukset.

2. Napauta Käteinen.

3. Ota käteisseuranta käyttöön tai poista se käytöstä napauttamalla vaihtopainiketta.

Aloita uusi seurantaistunto

Voit luoda Shopify myyntipisteen seurantaistunnon kahdella tavalla:

• manuaalisesti, jos haluat määrittää seurantaistunnon alkuvaihtokassan.

• automaattisesti, jos haluat, että Shopify käyttää seuraavan kassavuoron vaihtokassana kassalaatikon odotettua käteissummaa.

Seurantaistunnon avaaminen manuaalisesti

Jos luot uuden seurantavuoron manuaalisesti, voit syöttää vaihtokassalle arvon. Vaihtokassa on kassavuoron alussa annettu rahamäärää, jonka avulla henkilöstö voi antaa vaihtorahaa käteismaksuista.

Toimintovaiheet:

1. Napauta Shopify POS-sovelluksessa > Kassa.

2. Napauta Aloita seurantaistunto. Aloita seurantaistunto -valintaikkuna avautuu.

3. Syötä käteisen määrä tai aloitussumma.

4. Valinnainen: kirjoita huomautus.

5. Napauta Vahvista. Seurantaistunto pysyy avoinna, kunnes suljet sen manuaalisesti.

Seurantaistunnon avaaminen automaattisesti

Jos olet sulkenut seurantaistunnon etkä avaa uutta ennen seuraavan tilauksen käsittelyä, Shopify avaa uuden seurantaistunnon automaattisesti.

Edellisen seurantaistunnon lopussa laskettua summaa käytetään vaihtokassana tai avaussummana. Jos tämä on kauppasi ensimmäinen seurantaistunto, vaihtokassan summa on nolla.

Näytä seurantaistunnon tiedot

Tiedot vaihtelevat hieman sen mukaan, tarkasteletko avointa tai suljettua käteisseurannan istuntoa.

Seuraavat tiedot näkyvät aina:

• vuoron päivämäärä
  • vuoron kokonaismyynti
  • vuoron avanneen työntekijän nimi
  • vaihtokassa summa alussa
  • kaikki muutokset, joita henkilöstön jäsenet ovat tehneet laatikon käteissummaan (jos he ovat esimerkiksi käyttäneet omaa rahaansa vaihtorahana).

Jos istunto on suljettu, näet seuraavat tiedot:

• istunnon sulkeneen työntekijän nimen
  • jakson päätteeksi laskettu käteismäärä (kunhan olet syöttänyt sen, kun suljit jakson
  • kassalaatikon odotettu käteismäärä jakson sulkemisen yhteydessä
  • jäljelle jäänyt vaihtokassan summa, kun olet laskenut kassalaatikon lopullisen saldon (tavallisesti tehdään, kun poistat päivän myynnin)
  • myynnin maksutapojen mukaan

Näytä avoin seurantaistunto

1. Napauta Shopify POS-sovelluksessa > Kassa.

2. Napauta Näytä avoin istunto.

Näytä suljetun seurantaistunnon historia

1. Napauta Shopify POS-sovelluksessa > Kassa.

2. Napauta Istuntohistoria.

3. Napauta seurantaistuntoa, jota haluat tarkastella.

4. Valinnainen: Napauta Myynti maksutavan mukaan > Tulosta sivu.

Vaihtokassan muuttaminen

Vaihtokassan muuttamiseen liittyy käteisen lisääminen tai poistaminen. Se voi olla tarpeen seuraavissa tilanteissa:

• työntekijä ei voi antaa oikeaa määrää vaihtorahaa kassalaatikossa olevalla käteisellä
  • kassalaatikossa oleva käteisen määrä on ylittänyt haluamasi rajan (jotkut yritykset asettavat rajan varkauksien tai laskuvirheiden estämiseksi sulkemisen yhteydessä)
  • henkilöstön jäsenen on väliaikaisesti poistettava käteistä kassasta.

Toimintovaiheet:

1. Napauta Shopify POS-sovelluksessa > Kassa.

2. Napauta Näytä avoin istunto.

3. Napauta joko Lisää tai Poista riippuen suoritettavan tapahtuman tyypistä.

4. Anna lisätty tai poistettu summa.

5. Kirjoita tarvittaessa huomautus.

6. Napauta Vahvista.

Kassaan tehdyt muutokset näkyvät Kassa-näytön kassajakson historiassa.

Sulje käteisseurannan istunto

Kassalaatikon tarkan saldon varmistamiseksi sinun tulee sulkea seurantajakso säännöllisin väliajoin (esimerkiksi jokaisen päivän päättyessä tai, kun henkilöstön jäsenen vuoro päättyy).

Kun suljet seurantaistunnon, istuntohistoriaanlisätään seuraavat tiedot:

• jakson lopussa laskettu käteismäärä
  • kassalaatikossa olevan käteisen odotettu määrä, joka lasketaan kaikkien jakson aikana tehtyjen käteistapahtumien perusteella ja jossa otetaan huomioon alkuvaihtokassa ja mahdolliset vuoron aikana tehdyt muutokset
  • jäljelle jäänyt vaihtokassan summa, kun olet laskenut kassalaatikon lopullisen saldon (tavallisesti tehdään, kun poistat päivän myynnin)
  • myynnin maksutapojen mukaan

Kassalaatikossa olevan käteisen määrän ja arvioidun saldon on oltava sama.

Toimintovaiheet:

1. Napauta Shopify POS-sovelluksessa > Kassa.

2. Napauta Näytä avoin istunto.

3. Napauta Lopeta seurantaistunto.

4. Syötä kassalaatikossa olevan käteisen määrä ja napauta Seuraava.

5. Tarkista kokonaissummat Käteisen yhteenveto -sivulta ja napauta Seuraava.

1. Valitse kassalaatikkoon jätettävä summa ja napauta Seuraava.

2. Vahvista, kuinka paljon käteistä haluat poistaa kassasta ja napauta Vahvista.

3. Tarkista seurantaistunnon yhteenveto.

4. Valinnainen: Napauta Tulosta. Tämä toiminto tulostaa vain tämän seurantaistunnon käteistiedot. Jos haluat tulostaa kaikkien maksutapojen yhteenvedon, siirry istunnon historiaan.

5. Napauta Valmis.