Kontantspårning

En registersession är en tidsperiod under vilken det sker transaktioner i din butik. Du använder kontantspårning för att regelbundet balansera din kassalåda och hålla medarbetare ansvariga för de pengar som de har hanterat.

Varje Shopify POS-enhet visar endast sina egna registersessioner. Om du raderar och installerar om Shopify POS-appen förlorar du enhetens sparade data för registersessioner.

Skärmen Register

Registreringsskärmen gör det möjligt för dig att skapa och spåra kassasessioner i din butik. Du kan hålla reda på dina dagliga kontantaffärer och justeringar som gjorts av anställda.

Observera: Känns inte Shopify POS igen? Du kanske använder Shopify POS Classic.

Kassaapparatsinställningar

Du kan ställa in dina registerinställningar på skärmen Registreringsinställningar.

Steg:

1. Tryck på > Inställningar i Shopify POS.

2. Under Registrera trycker du på Kontantspårning.

3. Tryck på växlingsknapparna för att aktivera eller inaktivera Kassaspårning. Den här funktionen gör det möjligt för dig att spåra din växelkassa per skift.

Öppna en ny registreringssession

Du kan skapa ett skift i Shopify POS kassaskift på två sätt:

• Manuellt, om du vill ange den initiala växelkassan för kassaskiftet

• Automatiskt, om du vill att Shopify ska använda den förväntade kontantsumman i kassalådan som växelkassa för nästa kassaskift.

Öppna en registersession manuellt

Om du skapar ett nytt kassaskift manuellt kan du ange ett värde för din växelkassa. Växelkassan är det belopp som ursprungligen angavs i kassaapparaten så att personal kan ge växel vid kontantbetalningar.

Steg:

1. Från Shopify POS trycker du på > Register.

2. Under Kassaspårning trycker du på Påbörja spårning av kontanter intill den kassa du vill påbörja ett skift för. Dialogrutan Öppna skift öppnas.

3. Ange växelkassans belopp.

4. Valfritt: Ange en anteckning.

5. Tryck på Bekräfta. Kassaskiftet förblir öppet tills du stänger det manuellt.

Öppnar registreringssession automatiskt

Om du har stängt ett kassaskift och du inte öppnar ett annat innan du behandlar nästa order öppnar Shopify automatiskt ett nytt kassaskift.

Automatiska sessioner med kontantspårning aktiverade

Om du har aktiverat kassaspårning i dina registerinställningar, används det beräknade kontantsaldot vid slutet av det föregående kassaskiftet som växelkassa eller öppningsbeloppet. Om det här är det första kassaskiftet för din butik är växelkassan inställd på 0 USD.

Om du inte accepterar kontantbetalningar

Om du inte accepterar kontant betalning kan du stänga av kassaspårning i dina kassainställningar. Detta innebär att du inte behöver ange ett växelkassabelopp under ett kassaskift.

Visa information om kassaspårningssession

Observera: Kassaspårning är endast tillgängligt om du använder Shopify POS för detaljhandel.

Från din registerskärm kan du klicka på ett skift för att se:

• Visa kassahistorik

Visa historiken för en registersession

Du kan se en översikt över aktivitet under en kontantspårningssession.

Steg:

1. Gå till skärmen Shopify POS-appens registerskärm på din iPad.

2. Tryck på Kassahistorik.

3. Välj den kassaspårning session du vill visa.

Informationen varierar lite beroende på om:

• Du ser en öppen eller sluten kassaspårningssession.
  • Du har aktiverat kontantspårning.

Följande information visas alltid:

• datum för skiftet
  • den totala försäljningen för det skiftet
  • Namnet på den anställde som öppnade skiftet
  • det initiala växelkassebeloppet (om du har aktiverat kontantspårning i dina registerinställningar)
  • Eventuella justeringar som anställda har gjort till summan av kontanter i lådan (till exempel om de har använt en del av sina egna pengar för att växla).

Om det skift du visar är stängt ser du namnet på den medarbetare som avslutade skiftet.

Om du hade aktiverat kassaspårning i dina registerinställningar innan sessionen stängdes kommer du också att se:

• kontanter som räknades vid slutet av sessionen (så länge som du angav det när du avslutade sessionen
  • kontantbelopp i lådan som förväntades när sessionen stängdes
  • kontanter som finns kvar i växelkassan när du har utfört den slutliga avstämningen för kassalådan (vanligtvis gjort när du tar bort dagskassan).

Justera växelkassan

Obs! Justering av växelkassa är endast tillgängligt om du använder Shopify POS för detaljhandel.

En justering av växelkassan innebär tillägg eller borttagning av kontanter. Det kan vara nödvändigt om t. ex.:

• en medarbetare kan inte ge rätt växel med de kontanter som finns i lådan
  • kassalådan har överskridit din föredragna gräns (vissa företag tillämpar en gräns för att förhindra stöld eller en felberäkning vid stängning)
  • En anställd behöver tillfälligt ta bort kontanter från kassan.

Om du har kontantspårning ska du registrera alla justeringar som gjorts, oavsett storlek.

Steg:

1. Gå till skärmen Shopify POS-appens registerskärm på din iPad.

2. Se till att du ser det kassaskift som är öppet.

3. Tryck på gör justering

4. Tryck på lägg till eller ta bort, beroende på vilken typ av transaktion du vill göra.

5. Ange det belopp som har lagts till eller tagits bort.

6. Ange en anteckning vid behov.

7. Tryck på Klar.

Justeringar av ett register visas i registerhistoriken på registerskärmen.

Stäng en kassaspårningssession

Obs! Registerspårning är endast tillgänglig om du använder Shopify POS för detaljhandel.

För att balansera din kassalåda korrekt bör du stänga registersessioner med jämna mellanrum (till exempel i slutet av varje dag eller när en medarbetares skift avslutas).

När du stänger en registersession läggs följande information till i registrersessionshistoriken:

• räknade kontanter i slutet av sessionen
  • det förväntade värdet av kontanter i lådan, som beräknas utifrån alla kontanttransaktioner som inträffade under sessionen, och som tar hänsyn till den ursprungliga växelkassan och eventuella justeringar som gjorts medan skiftet var öppet
  • kontanter som återstår i växelkassan när du har utfört den slutliga avstämningen för kassalådan (vanligtvis gjort när du tar bort dagskassan).

Kontanterbeloppet i kassalådan och det förväntade saldot ska vara detsamma.

Steg:

1. På sidan Registrering trycker du på .

2. Tryck på Registrering.

3. Bredvid den kassasession du vill stänga trycker du på Visa kassa.

4. Tryck på Stoppa kassaspårning.

5. Ange kontantbeloppet i kassalådan och tryck på Klar.

6. Granska summorna på sidan Kontantöversikt.

1. Välj ett belopp att lämna i kassalådan.

2. Bekräfta hur mycket kontanter du vill ta bort från kassan och tryck på Bekräfta.

3. Granska sessionens sammanställning av kassaspårningen.

4. Valfritt: Tryck på Skriv ut.

5. Tryck på Klar.