Kontantsporing

Et kasseskift er en tidsperiode hvor transaksjoner finner sted i butikken din. Bruk kontantsporing til å avstemme kontantskuffen regelmessig og holde regnskap med beløpene som personalet har håndtert.

Hver Shopify POS-enhet viser bare sine egne kasseskift. Hvis du sletter og installerer Shopify POS-appen på nytt, mister du enhetens lagrede kasseskiftdata.

Register-skjermen

Kasse-skjermen lar deg opprette og spore kasseskift i butikken din. Du kan holde oversikt over daglige kontanttransaksjoner, og justeringer gjort av personalmedlemmer.

Innstillinger for kassaapparat

Du kan sette kassepreferansene dine på skjermbildet for Kasse-innstillinger.

Steg:

1. Fra Shopify POS trykker du på > Innstillinger.

2. Under Registrer, trykk på Kontantsporing.

3. Trykk på knappene for å aktivere eller deaktivere Kontantsporing. Denne funksjonen lar deg spore kontantbeholdning din på et per-skift-basis.

Åpne et nytt kasseskift

Du kan opprette et Shopify POS-registerskift på én av to måter:

• manuelt, hvis du vil spesifisere den første kontantbeholdningen for registerskiftet

• automatisk, hvis du vil at Shopify skal bruke den forventede kontantsummen i kontantskuffen som beholdning for neste registerskift.

Åpne et kasseskift manuelt

Hvis du oppretter et nytt registerskift manuelt, kan du angi verdien for kontantbeholdningen. Kontantbeholdningen er beløpet som i utgangspunktet er oppgitt i kassaapparatet, slik at personalet kan gi veksel for kontantbetalinger.

Steg:

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Under Kontantsporing trykker du på Start kontantsporing ved siden av kassen du vil starte et skift for. Dialogen Åpne Skift åpnes.

3. Angi kontantbeholdningen.

4. Valgfritt: Angi en merknad.

5. Trykk på Bekreft. Registerskiftet forblir åpent til du lukker det manuelt.

Åpne et kasseskift automatisk

Hvis du har lukket et registerskift og du ikke åpner et annet før du behandler neste bestilling, åpner Shopify et nytt registerskift automatisk.

Automatiske skift med kontantsporing aktivert

Hvis du har aktivert kontantsporing i registerinnstillingene, blir den beregnede kontantsaldoen ved slutten av forrige registerskift brukt som kontantbeholdning- (eller åpnings-) beløp. Hvis dette er det første registerskiftet for butikken din, er beholdningen satt til 0 USD.

Hvis du ikke godtar kontantbetalinger

Hvis du ikke godtar kontantbetalinger, kan du skru av kontantsporing i registerinnstillingene dine. Dette betyr at du ikke må gi et kontantbeholdningsbeløp under et registerskift.

Se detaljer om kontantsporingsskiftet

Fra Kasse-skjermen kan du trykke på et hvilket som helst skift for å se:

• Vis skuffhistorikk

Se historikken til et kasseskift

Du kan se et sammendrag av aktiviteten under et kontantsporingsskift.

Steg:

1. På iPaden går du til Register-skjermen i Shopify POS-appen.

2. Trykk på Skuffhistorikk.

3. Velg kontantsporingsskiftet du vil vise.

Informasjonen varierer noe avhengig av hvorvidt:

• du viser et åpent eller lukket kontantsporingsskift.
  • du har aktivert kontantsporing

Følgende informasjon vises alltid:

• datoen for skiftet
  • totalsalget for det skiftet
  • navnet på medarbeideren som åpnet skiftet
  • det opprinnelige kontantbeholdningsbeløpet (hvis du har aktivert kontantsporing i registerinnstillingene dine)
  • eventuelle justeringer som medarbeidere har gjort til summen av kontanter i skuffen (for eksempel hvis de har brukt noen av sine egne penger til å gjøre endringer)

Hvis skiftet du ser på er lukket, ser du navnet på medarbeideren som lukket skiftet.

Hvis du hadde aktivert kontantsporing i kasseinnstillingene før skiftet ble lukket, ser du også:

• kontantene som telles på slutten av skiftet (så lenge du anga det da du lukket skiftet
  • det forventede kontantbeløpet i skuffen da skiftet ble lukket
  • kontantene som er igjen i beholdningen etter du har utført den endelige avstemmingen på kontantskuffen (gjøres vanligvis når du fjerner dagens inntekt)

Juster beholdningen

En justering av kassebeholdningen innebærer å legge til eller fjerne kontanter. Det kan være nødvendig hvis for eksempel:

• en medarbeider ikke kan gi riktig beløp tilbake med kontantene som er i skuffen for øyeblikket
  • pengene i skuffen har oversteget den foretrukne grensen (noen selskaper pålegger en grense for å forhindre tyveri eller feilberegning ved lukking)
  • en medarbeider må fjerne kontanter midlertidig fra kassen

Hvis du har kontantsporing, bør du justere alle justeringer som gjøres, uansett hvor små de er.

Steg:

1. På iPaden går du til Kasse-skjermen i Shopify POS-appen.

2. Sørg for at du ser registerskiftet som er åpent for øyeblikket.

3. Trykk på Juster

4. Trykk på enten Legg til eller Fjern, avhengig av hvilken type transaksjon du vil gjøre.

5. Angi beløpet som er lagt til eller fjernet.

6. Angi en merknad hvis det er nødvendig.

7. Trykk på Ferdig.

Justeringer i en kasse vises i kassehistorikken på Kasse-skjermen.

Lukk et kontantsporingsskift

For å avstemme kontantskuffen din nøyaktig, bør du lukke kasseskift med jevne mellomrom (for eksempel på slutten av hver dag, eller når en medarbeiders skift slutter).

Når du lukker et kasseskift blir følgende informasjon lagt til i historikken til kasseskiftet:

• kontantene som ble talt opp ved slutten av skiftet
  • forventet verdi av kontantene i skuffen, som beregnes basert på alle kontanttransaksjonene som fant sted under skiftet, og tar hensyn til den innledende beholdningen og eventuelle justeringer som ble gjort mens skiftet var åpent
  • kontantene som er igjen for beholdningen etter du har utført den endelige avstemmingen på kontantskuffen (gjøres vanligvis når du fjerner dagens inntekt)

Kontantbeløpet i kontantskuffen og den forventede saldoen skal være det samme.

Steg:

1. Fra Kasse-skjermen trykker du .

2. trykk på Kasse.

3. Ved siden av kasseskiftet du vil lukke, trykker du Vis skuff.

4. Trykk på Stopp sporing av kontanter.

5. Angi kontantbeløpet i kontantskuffen, og trykk på Ferdig.

6. Gå gjennom totalsummene på siden Kontantsammendrag.

1. Velg beløpet som skal ligge igjen i kontantskuffen.

2. Bekreft hvor mye kontanter du vil fjerne fra kassen, og trykk Bekreft.

3. Gå gjennom sammendraget av kontantsporingsskiftet.

4. Valgfritt: Trykk på Skriv ut.

5. Trykk på Ferdig.