Kontantsporing

En sporingsøkt er en tidsperiode der transaksjoner finner sted i butikken. Du kan bruke en sporingsøkt til å avstemme kontantskuffen regelmessig og holde regnskap med beløpene som personalet har håndtert.

Hver Shopify POS-enhet viser bare sine egne sporingsøkter. Hvis du sletter og installerer Shopify-POS-appen på nytt mister du enhetens lagrede sporingsøktdata.

Register-skjermen

Kasse-skjermbildet lar deg opprette og gå gjennom sporingsøkter for butikken din. Du kan overvåke daglige kontanttransaksjoner og justeringer gjort av personalmedlemmer.

Når du har startet en sporingsøkt, kan du også overvåke salg av andre betalingstyper, for eksempel kredittkort.

Aktivere sporingsøkter

1. Fra Shopify POS, trykker du = > Innstillinger > Betalingsinnstillinger.

2. Trykk på Kontanter.

3. Trykk på veksleknappen for å aktivere eller deaktivere Spor kontanter.

Start en ny sporingsøkt

Du kan opprette en Shopify POS-sporingsøkt på to ulike måter:

• Manuelt, hvis du vil spesifisere den inngående kontantflyten for sporingsøkten.

• automatisk, hvis du vil at Shopify skal bruke den forventede kontantsummen i kontantskuffen som beholdning for neste registerskift.

Åpne en sporingsøkt manuelt

Hvis du oppretter en ny sporingsøkt manuelt, kan du angi en verdi for kontantflyten. Kontantbeholdningen er beløpet som i utgangspunktet er oppgitt i kassaapparatet, slik at personalet kan gi veksel for kontantbetalinger.

Steg:

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Trykk på Start sporingsøkt. Start sporingsøkt-dialogboksen åpnes.

3. Angi flyt- eller startbeløpet.

4. Valgfritt: Angi en merknad.

5. Trykk på Bekreft. Sporingsøkten forblir åpen til du lukker den manuelt.

Åpne en sporingsøkt automatisk

Hvis du har lukket en sporingsøkt og du ikke åpner en annen før du behandler neste bestilling, vil Shopify åpne en ny sporingsøkt automatisk.

Den beregnede kontantsaldoen ved slutten av forrige sporingsøkt brukes som flyt- eller åpningsbeløp. Hvis dette er den første sporingsøkten for butikken din, settes flyten til 0 dollar.

Vis detaljer om sporingsøkt

Informasjonen varierer litt avhengig av om du viser en åpen eller en lukket kontantsporingsøkt.

Følgende informasjon vises alltid:

• datoen for skiftet
  • totalsalget for det skiftet
  • navnet på medarbeideren som åpnet skiftet
  • det inngående flytbeløpet
  • eventuelle justeringer som medarbeidere har gjort til summen av kontanter i skuffen (for eksempel hvis de har brukt noen av sine egne penger til å gjøre endringer)

Hvis økten er lukket, ser du følgende:

• navnet på personalmedlemmet som lukket økten
  • kontantene som telles på slutten av skiftet (så lenge du anga det da du lukket skiftet
  • det forventede kontantbeløpet i skuffen da skiftet ble lukket
  • kontantene som er igjen i beholdningen etter du har utført den endelige avstemmingen på kontantskuffen (gjøres vanligvis når du fjerner dagens inntekt)
  • salg etter hver betalingstype

Se den åpne sporingsøkten

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Trykk på Vis åpen økt.

Vis historikken til en lukket sporingsøkt

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Trykk på Økthistorikk.

3. Trykk på sporingsøkten du vil vise.

4. Valgfritt: Trykk på Salg etter betalingstype > Skriv ut side.

Juster beholdningen

En justering av kassebeholdningen innebærer å legge til eller fjerne kontanter. Det kan være nødvendig hvis for eksempel:

• en medarbeider ikke kan gi riktig beløp tilbake med kontantene som er i skuffen for øyeblikket
  • pengene i skuffen har oversteget den foretrukne grensen (noen selskaper pålegger en grense for å forhindre tyveri eller feilberegning ved lukking)
  • en medarbeider må fjerne kontanter midlertidig fra kassen.

Steg:

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Trykk på Vis åpen økt.

3. Trykk på enten Legg til eller Fjern, avhengig av hvilken type transaksjon du vil gjøre.

4. Angi beløpet som er lagt til eller fjernet.

5. Angi en merknad hvis det er nødvendig.

6. Trykk på Bekreft.

Justeringer i en kasse vises i kassehistorikken på Kasse-skjermen.

Lukk et kontantsporingsskift

For å avstemme kontantskuffen din nøyaktig, bør du lukke sporingsøkter med jevne mellomrom (for eksempel på slutten av hver dag, eller når en medarbeiders skift slutter).

Når du lukker en sporingsøkt, legges følgende informasjon til i økthistorikken:

• kontantene som ble talt opp ved slutten av skiftet
  • forventet verdi av kontantene i skuffen, som beregnes basert på alle kontanttransaksjonene som fant sted under skiftet, og tar hensyn til den innledende beholdningen og eventuelle justeringer som ble gjort mens skiftet var åpent
  • kontantene som er igjen for beholdningen etter du har utført den endelige avstemmingen på kontantskuffen (gjøres vanligvis når du fjerner dagens inntekt)
  • salg etter hver betalingstype

Kontantbeløpet i kontantskuffen og den forventede saldoen skal være det samme.

Steg:

1. Fra Shopify POS trykker du på > Register.

2. Trykk på Vis åpen økt.

3. Trykk på Avslutt sporingsøkt.

4. Angi kontantbeløpet i kontantskuffen, og trykk på Neste.

5. Gå gjennom totalsummene på Kontantsammendrag-siden og trykk på Neste.

1. Velg beløpet som skal legges igjen i kassaskuffen og trykk på Neste.

2. Bekreft hvor mye kontanter du vil fjerne fra kassen, og trykk Bekreft.

3. Gå gjennom oppsummeringen av sporingsøkten.

4. Valgfritt: Trykk på Skriv ut. Dette skriver bare ut kontantdetaljene for denne sporingsøkten. Hvis du vil skrive ut et sammendrag som har alle betalingstyper, må du gå til økthistorikken.

5. Trykk på Ferdig.