Contant geld traceren

Een kassasessie is een periode waarin transacties in je winkel plaatsvinden. Je gebruikt contant geld volgen om je kassalade op regelmatige basis te salderen en medewerkers verantwoordelijk te houden voor het geld dat zij hebben afgehandeld.

Elk Shopify POS-apparaat toont alleen zijn eigen kassasessies. Als je de Shopify POS-app verwijdert en opnieuw installeert, verlies je de opgeslagen gegevens van de kassasessie op het apparaat.

Het scherm Kassa

In het scherm Kassa kun je kassasessies in je winkel aanmaken en volgen. Je kunt je dagelijkse contante betalingen en aanpassingen van medewerkers bijhouden.

Kassa-instellingen

Je kunt je kassavoorkeuren instellen in het scherm Kassa-instellingen.

Stappen:

1. Tik in Shopify POS op > Instellingen.

2. Tik onder Kassa op Contant geld volgen.

3. Tik op de knoppen om Contant geld volgen in of uit te schakelen: Met deze functie kun je je kasmiddelen per dienst bijhouden.

Open een nieuwe kassasessie

Je kunt een Shopify POS-kassadienst op twee manieren maken:

• Handmatig, als je de initiële kasmiddelen voor de kassadienst wilt opgeven

• Automatisch, als je wilt dat Shopify de verwachte contanten in de kassalade gebruikt als kasmiddelen voor de volgende kassadienst.

Een kassasessie handmatig openen

Als je handmatig een nieuwe kassadienst maakt, kun je een waarde voor je kasmiddelen invoeren. Kasmiddelen is de hoeveelheid geld die aanvankelijk in de kassa aanwezig is, zodat medewerkers wisselgeld kunnen geven bij contante betalingen.

Stappen:

1. Tik in Shopify POS op > Kassa.

2. Tik onder Contant geld volgen op Begin met het volgen van contant geld naast de kassa waarvoor je een dienst wilt uitvoeren. Het dialoogvenster Dienst openen wordt geopend.

3. Voer de kasmiddelen in.

4. Optioneel: Voer een notitie in.

5. Tik op Bevestigen. De kassadienst blijft open totdat je deze handmatig sluit.

Kassasessie automatisch openen

Als je een kassadienst hebt gesloten en je opent geen andere voordat de volgende bestelling wordt verwerkt, opent Shopify automatisch een nieuwe kassadienst.

Automatische sessies met contant geld volgen ingeschakeld

Als je contant geld volgen heeft ingeschakeld in je kassa-instellingen, wordt het berekende kassasaldo aan het einde van de vorige kassadienst gebruikt als de kasmiddelen (of _begin_hoeveelheid). Als dit de eerste kassadienst is voor je winkel, wordt kasmiddelen ingesteld op $ 0. Als dit de eerste kassadienst is voor je winkel, wordt kasmiddelen ingesteld op $ 0.

Als je geen contante betalingen accepteert

Als je geen contante betalingen accepteert, kun je het contant geld volgen uitschakelen in je kassa-instellingen. Dit betekent dat je tijdens een kassadienst geen bedrag aan kasmiddelen hoeft aan te bieden.

Gegevens over de sessie contant geld volgen weergeven

In het scherm Kassa kun je op een willekeurige dienst tikken om het volgende te zien:

• De geschiedenis van de lade weergeven

De geschiedenis van een kassasessie bekijken

Je kunt een overzicht van de activiteit zien tijdens een sessie voor contant geld volgen.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Tik op de Geschiedenis lade.

3. Selecteer de sessie voor het volgen van contante geld die je wilt weergeven.

De informatie varieert enigszins, afhankelijk van het feit of:

• je bekijkt een geopende of gesloten sessie voor het volgen van contant geld.
  • je contant geld volgen hebt ingeschakeld.

De volgende informatie wordt altijd weergegeven:

• de datum van de kassadienst
  • de totale verkoop voor die dienst
  • de naam van de medewerker die de dienst heeft geopend
  • de initiële kasmiddelen (als je contant geld volgen hebt ingeschakeld in je kassa-instellingen)
  • eventuele aanpassingen die medewerkers hebben aangebracht in de som geld in de la (als ze bijvoorbeeld eigen geld hebben gebruikt om wisselgeld te geven).

Als de sessie die je bekijkt is gesloten, zie je de naam van de medewerker die de sessie heeft gesloten.

Als je contant geld volgen had ingeschakeld in je kassa-instellingen voordat de sessie werd gesloten, zie je ook:

• het geld dat aan het einde van de sessie werd geteld (als je het hebt ingevoerd toen je de sessie sloot
  • het bedrag aan contanten in de la dat werd verwacht toen de sessie werd gesloten
  • het resterende bedrag in de kasmiddelen nadat je het eindsaldo van de geldlade hebt opgemaakt (meestal wanneer je de daginkomsten verwijdert).

De kasmiddelen aanpassen

De aanpassing van kasmiddelen omvat het toevoegen of verwijderen van contant geld. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als:

• een medewerker niet het juiste wisselgeld kan geven met het contante geld dat zich in de lade bevindt
  • het geld in de lade je gewenste limiet heeft overschreden (sommige bedrijven stellen een limiet in om diefstal of een misrekening bij het sluiten te voorkomen)
  • een medewerker tijdelijk geld uit de kassa moet halen.

Als je Contant geld volgen hebt, moet je alle aanpassingen vastleggen, ongeacht hoe klein ze zijn.

Stappen:

1. Ga op je iPad naar het scherm Kassa van de Shopify POS-app.

2. Zorg ervoor dat je de kassadienst bekijkt die is geopend.

3. Tik op Aanpassing aanbrengen

4. Tik op Toevoegen of Verwijderen, afhankelijk van het type transactie dat je wilt uitvoeren.

5. Voer het toegevoegde of verwijderde bedrag in.

6. Voer zo nodig een notitie in.

7. Tik op Gereed.

Aanpassingen aan een kassa verschijnen in de kassageschiedenis op het scherm van de Kassa.

Sluit een sessie voor het volgen van contant geld

Om je kassalade nauwkeurig te salderen, moet je kassasessies met regelmatige tussenpozen sluiten (bijvoorbeeld aan het einde van elke dag of wanneer de dienst van een medewerker eindigt).

Wanneer je een kassasessie sluit, wordt de volgende informatie toegevoegd aan de geschiedenis van de kassasessie:

• het geld dat aan het einde van de sessie is geteld
  • de verwachte waarde van het geld in de la, die wordt berekend op basis van alle contante transacties die tijdens de sessie hebben plaatsgevonden, waarbij rekening wordt gehouden met de initiële kasmiddelen en eventuele aanpassingen die werden gedaan tijdens de dienst
  • het resterende bedrag voor de kasmiddelen nadat je het eindsaldo van de geldlade hebt opgemaakt (meestal wanneer je de daginkomsten verwijdert).

Het bedrag in de geldlade en het verwachte saldo moeten hetzelfde zijn.

Stappen:

1. Tik in het scherm Kassaop .

2. Tik op Kassa.

3. Tik op Lade weergeven naast de kassasessie die je wilt sluiten.

4. Tik op Stop met volgen van contant geld.

5. Voer het bedrag voor contant geld in de kassalade in en tik op Gereed.

6. Controleer de totalen op de pagina Overzicht contant geld.

1. Selecteer een bedrag om in de kassalade te houden.

2. Bevestig hoeveel geld je uit de kassa wilt halen en tik op Bevestigen.

3. Controleer het overzicht van de sessie contant geld volgen.

4. Optioneel: tik op Afdrukken.

5. Tik op Gereed.