E-mailanalyse Shopify

Nadat je een e-mail hebt verzonden, wordt er een rapport gegenereerd om inzicht te krijgen in hoe goed de e-mail het heeft gedaan en hoe de interactie was. Je kunt zien welke abonnees de e-mail hebben geopend, specifieke acties hebben uitgevoerd of bij wie de e-mail niet kon worden afgeleverd. Je kunt ook klantsegmenten aanmaken om de klanten in te delen naar de acties die ze hebben uitgevoerd en ze zo te beheren.

Statistieken die worden gevolgd in het e-mailprestatierapport

Het prestatierapport voor je e-mails geeft de volgende statistieken weer:

Prestatie

In de sectie Prestaties staan de interacties die ontvangers met je e-mails hebben.

• Verzonden e-mails: Het totale aantal e-mails dat vanuit Shopify Email is verzonden op het moment van verzenden.
  • Openpercentage: Het percentage afgeleverde e-mails dat is geregistreerd als geopend, van alle e-mails die zijn ontvangen.
  • Klikfrequentie: Het percentage ontvangers dat op een link in een e-mail heeft geklikt, van het totale aantal ontvangers.
  • Sessies: Het totale aantal webshopsessies dat aan deze e-mail wordt toegeschreven, waarbij een sessie een periode van continue activiteit van een bezoeker is.
  • Bezorgpercentage: Het percentage e-mails dat de inboxen van ontvangers heeft bereikt, van het totale aantal ontvangers waarnaar deze zijn verzonden.
  • Bouncepercentage: Het percentage adressen waar de e-mail niet is afgeleverd, van het totale aantal geadresseerden dat de e-mail heeft ontvangen.
  • Afmeldingspercentage: Het percentage ontvangers dat zich heeft afgemeld voor je e-mail, van alle ontvangers.
  • Spampercentage:Het percentage spamklachten naar aanleiding van een bepaalde e-mail, van het totale aantal e-mails dat wordt afgeleverd bij de e-mailproviders die Shopify deze rapporten verstrekken. Wordt ook wel het spamklachtenpercentage genoemd.

Bestellingen

In de sectie Bestellingen wordt standaard het toekenningsmodel Laatste indirecte klik gebruikt.

• Totaalaantal bestellingen: Het totale aantal bestellingen dat rechtstreeks aan deze marketingactiviteit wordt toegeschreven.
  • Totale omzet: de totale omzet uit deze marketingactiviteit, berekend als bruto-omzet min kortingen en retouren, plus belastingen, douanerechten en verzending.
  • Gemiddelde orderwaarde: De gemiddelde waarde van alle bestellingen die direct wordt toegewezen aan deze marketingactiviteit.

E-mailconversiefunnel

De e-mailconversiefunnel meet het aantal bezoekers van je webshop voor elke fase in het conversietraject. Hieraan kun je zien waar in de conversiefunnel klanten afhaken.

• Openingen: Het aantal unieke abonnees van wie is geregistreerd dat ze je e-mail hebben geopend.
  • Unieke bezoekers: Het aantal unieke abonnees dat je webshop heeft bezocht nadat ze je e-mail hebben gelezen.
  • Toegevoegd aan winkelwagen: Het totale aantal sessies dat aan je e-mail is toegeschreven waarbij een klant een product aan een winkelwagen heeft toegevoegd.
  • Bestellingen: Het totale aantal sessies dat aan je e-mail is toegeschreven waarbij een klant een bestelling heeft geplaatst.

Linkactiviteit

De linkactiviteit meet de interactie van e-mailontvangers met de links naar je webshop die je in je e-mail hebt opgenomen.

Het analytics-rapport van je e-mailcampagne bekijken

Je kunt specifieke statistieken voor al je e-mailcampagnes bekijken in het Shopify-beheercentrum.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Apps > Email.
  2. Klik in de sectie Overzicht op de e-mailcampagne waarvoor je het rapport wil bekijken.
  3. Optioneel: Klik op Marketingrapport bekijken om het marketingrapport voor je e-mailcampagne door te nemen.

Een optie voor het openen van e-mails volgen kiezen

De functie 'Openen van e-mails volgen' meldt hoeveel abonnees een e-mail hebben geopend die je met Shopify Email hebt verzonden. Als je op de statistiek klikt, zie je ook een lijst met de ontvangers die de e-mail hebben geopend. Een goed resultaat ligt tussen 20% en 22%.

Openen van e-mails volgen is standaard geactiveerd en geeft je een openpercentage in de rapportsectie van elke Shopify Email-campagne die je verzendt. Als je deze functie deactiveert, kun je het openpercentage niet bekijken.

Stappen:

1. Klik in je Shopify-beheercentrum op Instellingen.
  2. Klik op Meldingen.
  3. Kies in de sectie E-mailmarketing voor Bijhouden van openingspercentage optimaliseren (aanbevolen), Alle e-mails bijhouden die worden geopend, Om toestemming vragen of Niet bijhouden.
  4. Klik op Opslaan.

De opties voor openstaande tracking bepalen hoe je Shopify-winkel statistieken voor Shopify Email verzamelt:

• Openstaande tracking optimaliseren (aanbevolen): Shopify verzamelt het openpercentage voor je e-mailmarketingcampagnes en helpt de reputatie als afzender te behouden. Als je de keuzes van privacy op het gebied van klantgegevens wilt balanceren met gegevensrapportage, kies dan deze instelling.
  • Alle e-mails volgen die worden geopend: het aantal abonnees dat je e-mailmarketingcampagnes opent, ook wel het openpercentage genoemd, wordt verzameld. Deze instelling biedt je de meest gedetailleerde rapportage over openpercentages.
  • Om toestemming vragen: Abonnees kunnen voor tracking kiezen door te klikken op Toestemming voor openstaande tracking van e-mails in de voettekst van je e-mailmarketingcampagnes. Het aantal abonnees dat je e-mails opent, ook wel het openpercentage genoemd, wordt gerapporteerd op basis van abonnees die zich hebben gemeld, gecombineerd met algemene e-mailbetrokkenheid, zoals hoe vaak mensen op links klikken.
  • Niet volgen: het openingspercentage van je e-mails wordt niet gerapporteerd. Andere analyses voor je e-mailmarketingcampagnes, zoals het aantal klikken van abonnees, worden nog steeds verzameld.

Als een klant een e-mail van je krijgt, maar je winkel rechtstreeks bezoekt via een ander tabblad of browservenster of op een later tijdstip in plaats van op een link in de e-mail te klikken, zie je dit niet terug in de Shopify E-mail-analytics.