Ravintolan siirtäminen verkkoon

Jos asiakkaasi eivät pääse aterioimaan ravintolaasi, verkossa myyminen antaa asiakkaille mahdollisuuden noutaa aterioita, tilata aterioita toimituksella tai ostaa lahjakortteja muille annettavaksi. Verkkokaupan avulla voit myös antaa asiakkaillesi lisätietoja yrityksestäsi, mahdollisuuden kirjoittaa arvioita ja tilata asiakassähköposteja yritykseltäsi.

Lisätietoja ravintolan tarkistuslistasta, jossa luetellaan huomioitavat asiat, kun haluat siirtää ravintolan verkkoon.

Perusta verkkokauppasi

Aloita ravintolasi verkkoon siirtäminen menemällä osoitteeseen shopify.com ja aloita verkkokauppasi 14 päivän kokeilujaksolla. Kirjoita sähköpostiosoitteesi, salasanasi sekä yrityksesi nimi. Yrityksesi nimeä käytetään kauppasi oletus-URL-osoitteessa. Kun olet aloittanut kokeilusi, voit ostaa URL-osoitteen, tai yhdistää olemassa olevan oletusarvoiseen URL-osoitteeseen.

Luo verkkoruokalista

Jotta ruokalistasi saadaan luotua verkkoon, verkkokauppaasi on lisättävä tuotteet ja hinnat. Ruokalistakohdilla on oltava kuvailevat otsikot ja tarkat kuvaukset.

Tuotteita voi lisätä Shopify-tilillesi eri tavoin sen mukaan, kuinka monta tuotetta sinun on lisättävä ja onko sinulla jo tietoa niistä verkossa:

Kun olet lisännyt tuotteet, voit järjestää ne kokoelmiin. Kokoelmien avulla voit korostaa tiettyjä tuotteita sivustosi eri sivuilla, soveltaa alennuskoodeja tiettyihin tuoteryhmiin tai esitellä tiettyjä tuotteita kotisivullasi. Lisätietoja löydät kohdasta Kokoelmat.

Lisää lahjakortteja

Tuotteidesi ohella voit myös myydä lahjakortteja. Lahjakortit mahdollistavat nopean myynnin verkossa. Asiakkaasi voivat ostaa lahjakortteja, jotka toimitetaan sähköpostitse. Oletuksena luomasi lahjakortit eivät vanhene.

Kun julkaiset uusia tuotteita verkkokaupassasi tai määrität tuotteesi paikallisesti toimitettavaksi tai noudettavaksi, asiakkaat voivat lunastaa lahjakortteja kassalla. Lisätietoja löydät kohdasta Lahjakorttien myyminen.

Valitse teema

Ennen kuin jaat verkkokauppasi asiakkaillesi, valitse ravintolasi brändiä kuvastava teema. Jos valitset kauppaa luodessa toimialaksesi vaihtoehdon ´Ravintolat, teemaksesi lisätään automaattisesti Express.

Express on Shopifyn ilmainen teema. Express on suunniteltu niin, että verkkoon vienti on nopeaa, vaikka tuotekuvien määrä olisikin rajallinen tai varasto pieni. Express sisältää ravintoloita varten suunniteltuja ominaisuuksia, kuten tiivistettävän veto-ostoskorin ja tuotteiden modaalisia ikkunoita, joiden avulla asiakkaat voivat helposti tehdä tilauksen.

Express sisältää myös Esittelyssä olevat kokoelmat ‑osion, jonka avulla voit näyttää useita kokoelmia välilehdillä. Tämän osion avulla voit järjestää kokoelmasi etusivulla esiteltävän ruokalistan muotoon. Samaan osioon voit esimerkiksi laatia alkupalakokoelman, pääruokakokoelman ja jälkiruokakokoelman. Tämän avulla käyttäjät voivat nopeasti tarkastella ruokalistaasi ja valita haluamansa ruokalajit siirtymällä osion välilehtien välillä.

Jos haluat valita toisen teeman, voit valita sen Shopify Theme Storesta.

Teemaeditorin avulla voit muokata teeman brändäystä, pohjaa ja muita asetuksia.

Mukauta etusivua ja luo sivuja

Jokainen luomasi tuote ja kokoelma saa automaattisesti sivun verkkokaupasta, mutta etusivu ja muut lisäsivut on määritettävä manuaalisesti. Voit määrittää nämä sivut muokkaamalla teemaa ja luomalla sivuja.

Etusivu

Etusivu on yleensä ensimmäinen sivu, jolle ihmiset päätyvät, kun he löytävät yrityksesi verkossa. Se voi sisältää esimerkiksi tietoja brändistäsi, aukioloajoista, toimitusvaihtoehdoista ja erikoistarjouksista sekä muita tärkeitä tietoja, josta asiakkaiden on hyvä tietää.

Etusivulla voit myös esittää tuotteita ja kokoelmia. Jos käytät teemaa, kuten Express, joka on optimoitu yhden sivun kauppoihin, voit valita käyttää vain tätä sivua kaupassasi.

Voit muokata kauppasi etusivua teemaeditorin avulla. Katso lisätietoja etusivulle lisättävissä olevista osioista teemaasi koskevasta dokumentaatiosta.

Mukautetut sivut

Voit luoda mukautettuja sivuja muita tietoja varten, jotka saattavat kiinnostaa asiakkaitasi. Monilla yrityksillä on seuraavanlaisia mukautettuja sivuja:

• Tietoja meistä
  • Ota yhteyttä
  • Tietoa ruokalistastamme
  • Aukioloajat.

Lisätietoja mukautettujen sivujen luomisesta löytyy ohjeesta Sivut.

Käytäntösivut

Käytäntösivut auttavat asiakkaita ymmärtämään miten yrityksesi toimii ja kertovat miten hoidat toimituskulut, hyvitykset ja yksityisyyden. Nämä käytännöt näkyvät oletuksena kassallasi, mutta voit luoda sivustosi valikkoon niihin suoria linkkejä.

Shopify tarjoaa useita käytäntöjä koskevia mallipohjia, joita voit mukauttaa yritykseesi sopivaksi. Lisätietoja käytäntöjen luomisesta ja muokkaamisesta löydät kohdasta Kaupan käytäntöjen lisääminen.

Maksut ja palvelurahat

Ennen kuin voit vastaanottaa tilauksia verkkokaupassasi, sinun on määritettävä maksupalveluiden tarjoaja. Kun maksupalveluiden tarjoaja on määritetty, voit vastaanottaa myös palvelurahoja asiakkailta tilauksen yhteydessä.

Maksupalveluiden tarjoajat

Jos rekisteröit Shopify-tilin maassa, jossa Shopify Payments -maksuportaalin käyttö on sallittu, kyseinen palvelu on automaattisesti käytössä kaupassasi ja voit hyväksyä maksuja heti. Varmista, että tuotteet ovat Shopify Payments -palvelun käyttöehtojen mukaisia, ennen kuin hyväksyt ensimmäisen tilauksesi.

Jos et ole oikeutettu Shopify Payments -palveluun, sinun on kirjauduttava kolmannen osapuolen maksuportaaliin, jotta voit vastaanottaa luottokorttimaksuja verkossa. Kun päätät maksuportaalista, voit tutkia luottokorttien ja tapahtumamaksujen kustannukset, käyttöehdot, maksuaikataulut ja käytettävissä olevat valuutat. Tarkista, Mitkä portaalit ovat käytettävissä maassasi, rekisteröidy haluamasi ylläpitäjän maksuportaaliin ja Liitä se sitten Shopify-tiliisi.

Jos et hyväksy luottokorttimaksuja, ota käyttöön joitakin vaihtoehtoisia maksutapoja tai manuaalisia maksutapoja, joita asiakkaat voivat valita kassalla.

Juomarahat

Voit ottaa juoma- tai palvelurahan antamisen vaihtoehdon käyttöön, jos haluat, että asiakkailla on mahdollisuus antaa palvelurahaa tilauksen yhteydessä. Voit ottaa palvelurahan antamisen käyttöön kassan asetuksista.

Lisätietoja palvelurahan vastaanottamisesta verkkokaupan kassalla on kohdassa Verkkotilausten tippausvaihtoehtojen määrittäminen.

Määritä nouto ja toimitus

Jos sinä tai henkilöstösi voitte matkustaa ja toimittaa asiakkaille tilauksia, voit tarjota paikallista toimitusta. Voit myös tarjota noutoa, jolloin asiakkaat voivat noutaa tilauksensa, kun se on valmis.

Jos haluat tarjota asiakkaillesi paikallisia toimituksia, voit luoda tilausluetteloita, tarkastella toimitussijainteja kartalla ja optimoida toimitusreittejä Shopify Local Delivery -sovelluksen avulla. Lisäksi voit käyttää Shopify-mobiilisovellusta tilausten toimitusten yhteydessä, jotta voit päivittää tilauksen tilan reaaliaikaisesti.

Jos sinulla on useampi kuin yksi sijainti ja haluat tarjota toimitusvaihtoehtoja kaikille sijainneillesi, sinun on luotava ja hallittava sijainteja varmistaaksesi, että asiakkaat voivat tilata heille lähimpänä olevasta sijainnista.

Ota paikallinen nouto käyttöön

Voit lisätä vaihtoehdon, joka antaa asiakkaille mahdollisuuden noutaa verkkotilauksensa vähittäiskaupastasi, kadunvarresta tai muusta valitsemastasi sijainnista.

Tätä varten sinun on otettava paikallisen noudon valinta käyttöön jokaiselle sijainnille, josta asiakkaat voivat noutaa tilauksiaan.

Paikallisen noudon toimituskuluksi on asetettu Ilmainen, eikä sitä voi muuttaa.

Kutakin noutotilausta varten henkilöstösi tulee varmistaa, että kaikkia tilauksen tuotteita on varastossa. Kun olet varmistanut jokaisen tuotteen, voit lähettää asiakkaalle ilmoituksen, että tilaus on valmis. Voit myös tulostaa noutoluettelon tilaukseen liitettäväksi.

Kun asiakas tulee noutamaan tilaustaan, sinun täytyy muuttaa tila jakelemattomasta huolituksi Shopify adminissa tai Shopify-sovelluksessa. Tämä osoittaa sinulle ja henkilökunnallesi, että tilaus on noudettu eikä lisätoimia tarvita.

Katso lisätietoja paikallisen noutopalvelun määrittämisestä kohdasta Verkkotilausten paikallinen nouto.

Ota käyttöön paikallinen toimitus

1. klikkaa Shopify adminissa Asetukset > Toimitus.

2. Etsi Paikallinen toimitus ‑osiosta sijainti, jonka haluat ottaa käyttöön, ja klikkaa Hallinnoi.

3. Valitse Tämä sijainti tarjoaa paikallisia toimituksia.

4. Määritä Toimitusalue-kohtaan alue, jossa haluat tarjota toimitusta.

5. Määritä kassan tietojen osioon toimitusmaksu, paikallisen toimituksen vähimmäistilausmäärä ja muut tiedot, joiden haluat näkyvän kassalla, kuten mihin kellonaikaan ja minä viikonpäivinä paikallinen toimitus on saatavilla.

6. Klikkaa Tallenna.

Shopifyn Local Delivery -sovellus

Jotta voit käyttää Shopifyn Local Delivery -sovellusta, sinun on täytettävä seuraavat vaatimukset:

Lue lisää kohdassa Shopifyn Local Delivery -sovellus.

Kerro asiakkaillesi, että liikkeesi on avoinna

Verkkokaupan avaaminen ei takaa myyntiä; sinun täytyy kertoa asiakkaillesi, mistä kauppasi löytyy. Yritykset voivat markkinoida itseään verkossa monin eri tavoin. Sinun on ehkä kokeiltava muutamaa eri vaihtoehtoa, ennen kuin löydät yrityksesi kannalta parhaiten toimivan.

Sosiaalinen media

Sosiaalisen median avulla voit olla suoraan yhteydessä paikallisiin asiakkaisiin, joille ravintolasi on entuudestaan tuttu. Voit hyödyntää esimerkiksi Instagram-julkaisuja ja Facebook-päivityksiä ilmoittaaksesi asiakkaillesi, että olet nyt paikalla ja valmiina ottamaan tilauksia vastaan.

Ulkoiset linkit

Yleisesti ottaen, mitä enemmän internetistä löytyy linkkejä verkkokauppaasi, sen parempi. Harkitse uutta verkkokauppaasi käsittelevän blogijulkaisun kirjoittamista ja sen lähettämistä muihin paikallisiin blogeihin. Pyydä bloggareita kirjoittamaan julkaisu verkkokaupastasi, niin saatat saada lisää liikennettä verkkosivustollesi. Vastineeksi voit tarjota esimerkiksi blogilinkin lisäämistä kauppaasi.

Muita tapoja saada lisää linkkejä sivustollesi ovat muun muassa yhteistyö sosiaalisen median vaikuttajien kanssa, kilpailujen järjestäminen ja omien blogisisältöjen luominen.

Markkinointisovellukset

Markkinoinnin automaatiotyökalut, kuten Kit, voivat auttaa sinua asettamaan tavoitteita ja hallitsemaan markkinointia. Löydät Shopify App Storesta lisää markkinointisovelluksia.

Mainosta yritystäsi

Mainokset ovat toinen tapa tavoittaa ihmisiä, joiden uskot todennäköisimmin tilaavan tuotteitasi. Yrityksesi mainostaminen paikallisella alueella auttaa sinua viestimään asiakkaille, että liikkeesi on avoinna ja ottaa mielellään tilauksia vastaan. Voit esimerkiksi tehdä yhteistyötä paikallisen radioaseman kanssa mainostaaksesi, että tarjoat toimitusta.

Voit mainostaa ravintolaasi myös hakukoneiden ja sosiaalisen median kohdennettujen mainosten avulla. Voit määrittää mainostesi kohderyhmän niin, että mainospalvelu näyttää mainoksesi vain henkilöille, jotka täyttävät määrittelemäsi kriteerit. Paikallisena ravintolana voit määrittää, että mainoksesi näytetään ainoastaan paikkakuntasi ihmisille.