Flytta en restaurang till webben

Om dina kunder inte kan besöka din restaurang för en måltid ger försäljning på nätet dig möjlighet att låta dina kunder hämta sina måltider, få måltider levererade till sig eller köpa presentkort för att dela med andra. Om du har en närvaro på nätet kan du även ge kunderna mer information om ditt företag, en plats där de kan lämna recensioner och ett sätt för dem att registrera sig för e-postmeddelanden från ditt företag.

Om du vill ha fler förslag, se vår checklista över saker du bör tänka på när du flyttar över en restaurang online.

Starta din webbshop

För att flytta din restaurang online, gå till shopify.com och starta din webbshop med en gratis testversion. Ange din e-postadress, ditt lösenord och ditt företagsnamn. Ditt företagsnamn kommer att användas i din butiks standardmässiga URL. När du har startat din testperiod kan du köpa eller ansluta en befintlig URL till din standardmässiga URL.

Skapa en onlinemeny

Du måste lägga till produkter och priser i din webbutik för att bygga upp restaurangens meny på webben. Dina menyobjekt behöver beskrivande titlar och korrekta beskrivningar.

Det finns olika sätt att få dina produkter till ditt Shopify-konto beroende på hur många produkter du behöver lägga till och om du redan har all information om dem online:

När du har lagt till dina produkter kan du organisera dem i produktserier. Med produktserier kan du framhäva vissa produkter på olika sidor på din webbplats, tillämpa rabattkoder för specifika produktgrupper eller visa vissa produkter på din startsida. För mer information, se Produktserier.

Lägg till presentkort

Du kan även sälja presentkort tillsammans med dina produkter. Presentkort är ett snabbt sätt för ditt företag att sälja på nätet. Dina kunder kan köpa presentkort som skickas via e-post. Som standard förfaller aldrig presentkorten som du skapar.

När du lanserar nya produkter som kan köpas online eller gör dina produkter tillgängliga för lokal leverans eller hämtning kan kunderna lösa in presentkort i kassan. Om du vill ha mer information, se Försäljning av presentkort.

Välja ett tema

Innan du delar din webbutik med dina kunder bör du välja ett tema som speglar restaurangens varumärke. Om du väljer Restauranger som din bransch när du skapar din butik läggs temat Crave till automatiskt.

Crave är ett gratistema från Shopify.Crave är utformat för att komma igång snabbt online, även om du har begränsade produktfotografier eller ett litet lager.

Crave har följande fördelar för din restaurang:

• Sälj till kunder på språng med mobiloptimerade layouter och dynamiska kassaalternativ som gör att det är inbjudande för kunder att slutföra inköp via surfplattor och smartphones samt på stationära datorer.
  • Använd nya avsnitt och block för att skapa en visuell berättelse för att sticka ut från mängden.
  • Inkludera ingredienser, instruktioner och näringsinformation för dina produkter.
  • Tillgång till de senaste funktionerna.

Om du vill välja ett annat tema kan du välja ett från Shopifys temabutik.

Du kan anpassa ditt temas varumärke, layout och andra inställningar med hjälp av temaredigeraren.

Anpassa din startsida och skapa sidor

Varje produkt och serie du skapar får automatiskt en sida i din webbutik, men din startsida och ytterligare sidor måste ställas in manuellt. Du kan ställa in dessa sidor genom att redigera ditt tema och skapa sidor.

Startsida

Din startsida är vanligtvis den första sidan som personer får tillgång till när de hittar ditt företag online. Den här sidan kan inkludera ditt varumärke, öppettider, leveransalternativ, specialerbjudanden och all viktig information som dina kunder behöver känna till.

Du kan också visa produkter och produktserier på din startsida. Om du använder ett tema som är optimerat för butiker med en enda sida kan det här vara den enda sidan du väljer att använda i din butik.

Du kan redigera din butiks hemsida med hjälp av temaredigeraren. Se dokumentationen till ditt tema för att lära dig mer om de avsnitt du kan inkludera på din startsida.

Anpassade sidor

Du kan skapa anpassade sidor för annan information som kan intressera dina kunder. Många företag har följande anpassade sidor:

• Om oss
  • Kontakta oss
  • Om vår meny
  • Öppettider

Om du vill ha information om hur du skapar anpassade sidor, se Sidor.

Policysidor

Policysidor hjälper kunderna att förstå hur ditt företag fungerar och förklarar hur du hanterar frakt, återbetalningar och sekretess. Dessa policyer visas som standard i din kassa, men du kan skapa direktlänkar till dem i webbplatsens menyer.

Shopify tillhandahåller mallar för många policyer som du kan anpassa för att passa ditt företag. Om du vill ha mer information om hur du skapar och ändrar policyer, se Lägg till butikspolicyer.

Betalning och dricks

Innan du kan acceptera ordrar i din webbutik måste du ställa in en betalningsleverantör. När din betalningsleverantör har ställts in kan du även acceptera dricks från dina kunder när de gör sina ordrar.

Betalningsleverantörer

Om du registrerar dig för ett Shopify-konto i ett land som är berättigat till betalning med Shopify Payments betalnings-gateway kommer ditt företag automatiskt att konfigureras med Shopify Payments och du kan acceptera betalningar genast. Se till att dina produkter är tillåtna i användarvillkoren för Shopify Payments innan du godkänner din första order.

Om du inte är berättigad till Shopify Payments måste du registrera dig för en betalnings-gateway från tredje part för att acceptera kreditkortsbetalningar online. När du bestämmer dig för en betalnings-gateway ska du undersöka kostnaden för kreditkort och transaktionsavgifter från tredje part, användarvillkor, utbetalningsscheman och tillgängliga valutor. Kontrollera vilka gateways som är tillgängliga för ditt land, registrera dig för ett konto med den gateway du vill ha och anslut den sedan till ditt Shopify-konto.

Om du inte accepterar kreditkortsbetalningar kan du aktivera vissa ytterligare betalningsmetoder eller manuella betalningsmetoder som kunder kan välja bland i kassan.

Dricks

Du kan aktivera alternativet för kunder att lämna dricks när de gör en order. Du kan aktivera dricks i dina kassainställningar.

Om du vill ha mer information om hur du tar emot dricks i din onlinekassa, se Ställ in alternativ för dricks.

Ställ in hämtning och leverans

Du kan erbjuda lokal leverans om du eller din personal kan åka och leverera vid kundens dörr. Du kan även erbjuda dina kunder att komma och hämta sin order när den är klar.

Om du har mer än en plats och vill erbjuda leveransalternativ för alla måste du skapa och hantera dina platser för att se till att dina kunder kan beställa från den plats som är närmast dem.

Aktivera lokal hämtning

Du kan ställa in alternativet för kunder att hämta sina onlineordrar i din detaljhandelsbutik, på trottoaren eller på vilken plats som helst som du väljer.

För att göra detta måste du aktivera alternativet lokal upphämtning för varje plats där kunden kan hämta upp sin order.

Fraktkostnaden för lokal upphämtning är inställd på Gratis och kan inte ändras.

Varje upphämtningsorder kräver att du eller en medarbetare verifierar att varje artikel finns i lager. När du har verifierat varje artikel kan du skicka en avisering till kunden om att ordern är klar. Du kan även skriva ut en följesedel att bifoga till ordern.

När en kund kommer för att hämta ordern måste du ändra orderstatusen från ej distribuerad till distribuerad med hjälp av Shopify-administratör eller Shopify-appen. Detta signalerar till dig och din medarbetare att ordern har hämtats och att ingen ytterligare åtgärd krävs.

Om du vill veta mer om hur du ställer in lokal hämtning, se Lokal hämtning för onlineordrar.

Aktivera lokal leverans

1. Gå till Inställningar > Frakt från ditt Shopify-administratörskonto.

2. Hitta den plats du vill aktivera och klicka på Hantera i avsnittet Lokal leverans.

3. Aktivera Den här platsen erbjuder lokal leverans.

4. I avsnittet Leveransområde anger du det område där du vill erbjuda frakt.

5. I avsnittet Information i kassan anger du en fraktavgift, ett minimalt ordervärde för lokal frakt och eventuell information som du vill ska visas i kassan, till exempel vilken tidpunkt lokal leverans är tillgänglig och på vilka dagar i veckan.

6. Klicka på Spara.

Låt kunderna veta att din butik är öppen

Det finns ingen garanterad trafik när du öppnar ett onlineföretag. Du måste låta kunderna veta var du befinner dig. Det finns många alternativ tillgängliga för företag att marknadsföra online. Du kan behöva experimentera med några olika alternativ innan du hittar vilka som fungerar bäst för ditt företag.

Sociala medier

Användning av sociala medier kan hjälpa dig att ansluta direkt till dina lokala kunder som redan känner till din restaurang. Du kan exempelvis använda Instagraminlägg och Facebookuppdateringar för att låta dina kunder veta att du är online nu och redo att ta emot deras ordrar.

Externa länkar

Ju fler länkar på Internet som leder till din webbutik, desto bättre är det i allmänhet. Överväg att skriva en bloggartikel om din nya webbutik och skicka den till olika lokala bloggar. Det kan vara ett bra sätt att få trafik till din nya webbplats om du ber dem publicera en artikel om dig, kanske i utbyte mot att lägga till en länk till deras blogg i din butik.

Andra metoder för att få fler länkar inkluderar att kontakta influencers på sociala medier, erbjuda tävlingar och publicera ditt eget blogginnehåll.

Marknadsföringsappar

Verktyg för marknadsföringsautomatisering kan hjälpa dig att sätta upp mål och hantera din marknadsföring. Granska Shopify App Store för marknadsföringsappar.

Marknadsför ditt företag

Att använda reklam är ett annat sätt att nå ut till personer som du känner är mest benägna att beställa dina produkter. Reklam för ditt företag i ditt lokala område hjälper till att låta kunderna veta att du fortfarande har öppet och tar emot ordrar. Du kan till exempel utveckla ett partnerskap med din lokala radiokanal för att annonsera att du erbjuder leverans.

Du kan även använda riktade annonser i sökmotorer och på sociala medier för att annonsera din restaurang. Du kan ange en målgrupp för dina annonser så att annonsleverantören bara visar dina annonser för personer med de kriterier du väljer. Som en lokal restaurang kan du till exempel ställa in att dina annonser ska visas endast för personer som är belägna i staden som din restaurang befinner sig i.