Contactgegevens van klanten verzamelen

Je kunt e-mail- en sms-marketing gebruiken om je bedrijf te laten groeien en relaties op te bouwen met je klanten. Het verzenden van nieuwsbrieven naar klanten die zich aanmelden voor je mailinglijst is een uitstekende manier om hen op de hoogte te stellen van nieuwe producten en toekomstige acties en promoties.

Meer informatie over hoe je je bedrijf kunt laten groeien met e-mailmarketing vind je op het Shopify-blog.

Contactgegevens van klanten verzamelen

Om wettelijke en privacyredenen kun je promotionele content alleen verzenden naar klanten die ermee hebben ingestemd om marketing vanuit je webshop te ontvangen. Klanten kunnen zich abonneren op marketingcontent door hun contactgegevens toe te voegen aan een nieuwsbriefaanmelding in je webshop of door bij het afrekenen een selectievakje aan te vinken. Je kunt ze dan een bevestigingsbericht voor aanmelding laten ontvangen door je checkoutinstellingen voor e-mail of checkoutinstellingen voor sms aan te passen.

Wijzig de gegevens die naast het selectievakje voor toestemming worden weergegeven als je winkel is ingesteld om herinneringen voor verlaten winkelwagens te verzenden. Je kunt de informatie voor de aanmelding voor marketing via e-mail of sms wijzigen in de taaleditor van je thema.

Misschien vind je het handig om de formulieren-app te gebruiken om met de klanten van je webshop in contact te komen en je mailinglijst te laten groeien.

Nadat een klant marketing vanuit je webshop heeft geaccepteerd, wordt zijn of haar e-mailadres of telefoonnummer weergegeven op de pagina Klanten van je Shopify-beheercentrum. Als je alleen de klanten wilt aanbieden die promotionele content via e-mail willen ontvangen, kun je op het standaard segment E-mailabonnees klikken of je kunt een nieuw klantensegment maken om specifieke soorten klanten in de lijst op te nemen met die e-mailmarketing hebben geaccepteerd.

Verzamel e-mailadressen van klanten in de checkout

Als je deze optie inschakelt, wordt de abonnementsvoorkeur van de klant alleen opgeslagen als de klant de checkout voltooit.

Stappen:

Telefoonnummers van klanten opslaan bij de checkout

Zorg ervoor dat je de checkoutoptie per sms hebt ingeschakeld in je Instellingen om telefoonnummers van klanten bij de checkout op te slaan. Raadpleeg De sms-meldingsopties van je klant instellen voor gedetailleerde instructies.

Stappen:

E-mailadressen van klanten in Duitsland verzamelen

Als je winkel zich in Duitsland bevindt, dan is er nog een extra selectievakje Laat klanten hun abonnement bevestigen in het gedeelte E-mailmarketing van de pagina Instellingen voor Meldingen. Als je klanten toestaat om marketingmails te ontvangen, kun je een meer betrokken abonneelijst maken door te voorkomen dat ongeïnteresseerden of onjuiste e-mailadressen worden toegevoegd aan je lijst met abonnees.

E-mailadressen van klanten op je homepage verzamelen

Voeg een gedeelte voor aanmelding voor de nieuwsbrief toe aan je webshop als je e-mailadressen van klanten wilt verzamelen op je homepage. Met een nieuwsbriefaanmelding verzamel je e-mailadressen van klanten en sla je deze op in het klantensegment E-mailabonnees op de pagina Klanten in het Shopify-beheercentrum.

Raadpleeg de themadocumentatie voor hulp bij het toevoegen van een nieuwsbriefgedeelte aan je webshop.

Schakel dubbele aanmelding in voor abonnees

Met dubbele aanmelding moeten klanten een link aanklikken in hun e-mail om te bevestigen dat ze e-mail- en sms-marketing willen ontvangen. De bevestigingse-mail wordt automatisch verzonden zodra een klant een e-mailadres invult en zich abonneert in je webshop. In sommige landen is dubbele aanmelding wettelijk verplicht. Het is ook een van de best practices als het gaat om het werven van betrokken abonnees. Klanten die zich aanmelden voor e-mailmarketing voordat je dubbele aanmelding inschakelt hoeven hun aanmelding niet nogmaals te bevestigen.

Je kunt dubbel toestemming geven alleen inschakelen als je het verkoopkanaal voor webshops installeert.

Je kunt de e-mail voor dubbele aanmelding aanpassen door in je Shopify-beheercentrum op Instellingen > Meldingen te klikken. Om juridische redenen mag deze e-mail geen marketing bevatten.

Werk het bevestigingsbericht van je nieuwsbrief bij in je webshop als je dubbele aanmelding inschakelt, zodat klanten weten dat ze hun e-mail moeten controleren voor een opvolgbevestiging. Het bijwerken van het bevestigingsbericht kan ervoor zorgen dat er meer aanmeldingen zijn. Je bevestigingsbericht kan bijvoorbeeld zijn: "Controleer je e-mail om je abonnement te bevestigen!".

Ga in het Shopify-beheercentrum naar webshop > Thema's > de knop ... > Content van standaardthema bewerken om het bevestigingsbericht te bewerken. Afhankelijk van je thema zie je Bevestiging in de sectie Nieuwsbriefformulier of Succes verzenden in de sectie Aanmelden.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Meldingen.
  2. Schakel in het gedeelte E-mail dubbele aanmelding de optie Laat klanten hun abonnement bevestigen in.

Woordenlijst voor e-mailmarketing

Wanneer je e-mailmarketing onderzoekt of voorbereidt, kun je de volgende terminologie tegenkomen:

• A/B-test: een experiment waarbij twee of meer versies van een e-mailadres worden verzonden om te bepalen welke versie beter presteert.
  • E-mail over afgebroken checkout: geautomatiseerde e-mailherinneringen die worden verzonden naar een klant die begint met afrekenen, maar de aankoop niet voltooit.
  • Customer Relationship Management (CRM): software die wordt gebruikt voor het beheren van interactie met klanten en potentiële klanten.
  • Oproep tot actie (CTA): een knop of tekstfragment waarin een bezoeker wordt gevraagd een specifieke actie te ondernemen, zoals een knop Subscribe in een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief.
  • Click-through-percentage: het aantal personen dat op een link klikt ten opzichte van het totaal aantal mensen dat de link bekijkt
  • E-mailcampagne: een e-mail of een opeenvolging van e-mails met een specifiek thema
  • E-mailserviceprovider (ESP): een bedrijf dat software voor e-mailmarketing biedt
  • Google Analytics (GA): een Google-hulpmiddel voor het meten van verkeer en conversies op je website
  • Lifecycle-marketing: e-mails die naar een klant zijn gestuurd op basis van waar ze zich bevinden in de klantreis, zoals een e-mail met een VIP-korting voor klanten die een groot aantal aankopen doen
  • Open Rate: het percentage e-mails dat door ontvangers is geopend ten opzichte van het totaal aantal ontvangers
  • Opt-in: een specifieke oproep tot actie bij het toevoegen van een mailinglijst of het accepteren van een service
  • Abonnee: mensen die ermee hebben ingestemd om communicatie of marketing van je te ontvangen
  • Recentheid, frequentie en monetaire (RFM model) analyse: gegevens die je verzamelt om de recentheid te begrijpen (hoe recent de klant een aankoop heeft gedaan), frequentie (hoe vaak de klant een aankoop doet) en geldwaarde (hoeveel geld de klant besteedt aan aankopen) in verband met elk van je e-mailabonnees
  • Rendement op investeringen (ROI): de verhouding van de winst van een investering ten opzichte van de kosten
  • Segmenteren of segmentatie: criteria gebruiken om klanten te verdelen in kleinere groepjes die je kunt gebruiken om beter getargete e-mailcontent te maken
  • Targeting: een markt doorbreken in segmenten en vervolgens je marketinginspanningen concentreren door op maat gemaakte content te sturen
  • Welkomstmail: een geautomatiseerde e-mail die wordt gebruikt om te beginnen met het opbouwen van een relatie met een potentiële klant die zich aanmeldt bij je mailinglijst