E-mails van klanten verzamelen

Je kunt e-mailmarketing gebruiken om je bedrijf te laten groeien en relaties op te bouwen met je klanten. Het verzenden van nieuwsbrieven naar klanten die zich aanmelden voor je mailinglijst is een prima manier om hen op de hoogte te stellen van nieuwe producten en aanstaande acties en promoties.

Je kunt meer te weten komen over hoe je je bedrijf kunt laten groeien met e-mailmarketing op het Shopify-blog.

E-mailadressen van klanten verzamelen

Zend om juridische en privacyredenen alleen promotionele e-mails naar klanten die ermee hebben ingestemd marketinginformatie te ontvangen van je onlinewinkel. Klanten kunnen zich abonneren op marketing-e-mails door hun e-mailadres toe te voegen aan een aanmelding voor een nieuwsbrief in je onlinewinkel of door een selectievakje in te schakelen bij het afrekenen. Je kunt ze vervolgens een bevestigingsmail voor abonnement laten ontvangen door je checkout-instellingen te wijzigen.

De betaalpagina voor een winkel met de naam John's Apparel. Het betaalformulier bevat het selectievakje 'Houd mij op de hoogte van exclusieve aanbiedingen'.

Nadat een klant marketinginformatie van je onlinewinkel heeft geaccepteerd, wordt zijn/haar e-mailadres weergegeven op de pagina Klanten van je Shopify-beheercentrum. Klik op E-mailabonnees om alleen de klanten weer te geven die promotionele e-mails willen ontvangen.

De pagina Klanten in het Shopify-beheercentrum. Verschillende klantfilters worden weergegeven op tabbladen en het tabblad E-mailabonnees is gemarkeerd.

Verzamel klant-e-mails van de checkout

Je kunt klant-e-mailadressen verzamelen bij het afrekenen.

Stappen:

1. Schakel in het gedeelte E-mailmarketing de optie Een aanmeldoptie weergeven bij het afrekenen in. Hiermee voeg je een selectievakje toe aan je kassa. Hiermee voeg je een selectievakje om aan te melden toe aan je kassa.

2. Optioneel: selecteer De aanmeldoptie vooraf inschakelen. Hiermee wordt het selectievakje voor aanmelden bij de checkout voor klanten zonder een account vooraf ingeschakeld. Het selecteert ook vooraf het vakje voor klanten met accounts die in de klantenlijst van E-mailabonnees staan. Het vakje is niet vooraf geselecteerd bij de checkout voor klanten met accounts die zich hebben afgemeld voor e-mailmarketing en niet op de klantenlijst van E-mailabonnees staan.

Als je winkel zich in Duitsland bevindt, zie je aanvullende statusgegevens voor klanten.

1. Klik op Opslaan.

E-mails van klanten verzamelen in Duitsland

Als je winkel zich in Duitsland bevindt, is er nog een extra Vragen om bevestiging per e-mail in het gedeelte E-mailmarketing van de pagina Instellingen voor Checkout. Als je klanten toestaat om marketingmails te ontvangen, kun je een meer betrokken abonneelijst maken door te voorkomen dat ongeïnteresseerde of onjuiste e-mailadressen worden toegevoegd aan de lijst van je abonnee.

E-mailadressen van klanten op je homepage verzamelen

Voeg een aanmeldingsgedeelte voor een nieuwsbrief toe aan je onlinewinkel als je e-mailadressen van klanten op je homepage wilt verzamelen. Met een aanmelding voor een nieuwsbrief verzamel je e-mailadressen van je klanten en sla je ze op op het tabblad E-mailabonnees op de pagina Klanten in het Shopify-beheercentrum.

Raadpleeg de themadocumentatie voor hulp bij het toevoegen van een nieuwsbriefgedeelte aan je onlinewinkel.

Schakel dubbele aanmelding in voor abonnees

Dubbel aanmelden vereist dat klanten op een link in een e-mail klikken om te bevestigen dat ze e-mail marketing van je willen ontvangen. De bevestigingsmail wordt automatisch verzonden wanneer iemand zijn e-mailadres invoert en zich abonneert in jouw online winkel. In sommige landen is een dubbele aanmelding wettelijk verplicht en het is ook een goede gewoonte als het gaat om het verwerven van meer betrokken abonnees. Klanten die zich abonneren op jouw mailing voordat je dubbel aanmelden inschakelt, hoeven hun status niet te bevestigen.

Je kunt je e-mailadres voor dubbele aanmeldingen aanpassen door in je Shopify-beheercentrum op instellingen > meldingen te klikken. Om juridische redenen mag dit e-mailadres geen marketing bevatten.

Als je double opt-in inschakelt, moet je het bevestigingsbericht van je nieuwsbrief in je onlinewinkel bijwerken, zodat klanten weten dat ze hun e-mail kunnen controleren op een follow-upbevestiging. Het bijwerken van het bevestigingsbericht kan ervoor zorgen dat er meer aanmeldingen zijn. Je bevestigingsbericht kan bijvoorbeeld zijn: "Controleer je e-mail om je abonnement te bevestigen!".

Je bewerkt het bevestigingsbericht in je Shopify-beheercentrum door naar Onlinewinkel te gaan > Thema's > Talen bewerken. Afhankelijk van je thema wordt in het veld gelabeld met Bevestiging onder de sectie Formulier Nieuwsbrief of Post succes in het gedeelte Aanmelden.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Meldingen.
  2. Schakel in het gedeelte e-mailadres dubbele aanmelding verplicht klanten in om hun abonnement te bevestigen.

Woordenlijst voor e-mailmarketing

Wanneer je e-mailmarketing onderzoekt of voorbereidt, kun je een aantal van de volgende terminologie tegenkomen:

• A/B-test: een experiment waarbij twee of meer versies van een e-mailadres worden verzonden om te bepalen welke versie beter presteert
  • E-mail voor afgebroken betalingen: geautomatiseerde e-mailherinneringen die worden verzonden naar een klant die begint met afrekenen, maar de aankoop niet voltooit
  • Customer Relationship Management (CRM): software die wordt gebruikt voor het beheren van interactie met klanten en potentiële klanten
  • Oproep tot actie (CTA): een knop of tekstfragment waarin een bezoeker wordt gevraagd een specifieke actie te ondernemen, zoals een knop Subscribe in een registratieformulier voor een nieuwsbrief
  • Click-through-percentage: het aantal personen dat op een link klikt ten opzichte van het totaal aantal mensen dat de link bekijkt
  • E-mailcampagne: een e-mail of een opeenvolging van e-mails met een specifiek thema
  • E-mailserviceprovider (ESP): een bedrijf dat software voor e-mailmarketing biedt
  • Google Analytics (GA): een Google-hulpmiddel voor het meten van verkeer en conversies op je website
  • Lifecycle-marketing: e-mails die naar een klant zijn gestuurd op basis van waar ze zich bevinden in de klantreis, zoals een e-mail met een VIP-korting voor klanten die een groot aantal aankopen doen
  • Open Rate: het percentage e-mails dat door ontvangers is geopend ten opzichte van het totaal aantal ontvangers
  • Opt-in: een specifieke oproep tot actie bij het toevoegen van een mailinglijst of het accepteren van een service
  • Abonnee: mensen die ermee hebben ingestemd om communicatie of marketing van je te ontvangen
  • Recentheid, frequentie en monetaire (RFM model) analyse: gegevens die je verzamelt om de recentheid te begrijpen (hoe recent de klant een aankoop heeft gedaan), frequentie (hoe vaak de klant een aankoop doet) en geldwaarde (hoeveel geld de klant besteedt aan aankopen) in verband met elk van je e-mailabonnees
  • Rendement op investeringen (ROI): de verhouding van de winst van een investering ten opzichte van de kosten
  • Segmenten: criteria gebruiken om klanten te scheiden in kleinere groepen, die je kunt gebruiken om meer gerichte e-mailcontent te maken
  • Targeting: een markt doorbreken in segmenten en vervolgens je marketinginspanningen concentreren door op maat gemaakte content te sturen
  • Welkomstmail: een geautomatiseerde e-mail die wordt gebruikt om te beginnen met het opbouwen van een relatie met een potentiële klant die zich aanmeldt bij je mailinglijst