POS Terminal (toonbankmodus voor POS Go)

In combinatie met de POS Go-standaard verandert de POS Go van een mobiele POS in een speciale betaalterminal met de naam POS-terminal. De POS-terminal maakt verbinding met een ander POS-apparaat via wifi of ethernet.

Vereisten

Als je de POS-terminal wilt gebruiken, moet je aan de volgende vereisten voldoen:

• Je hebt een POS Go-apparaat.
  • Je hebt een POS-standaard.
  • Je winkel bevindt zich in Australië, Canada, Ierland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.
  • Shopify Payments is geactiveerd als de betalingsprovider van je winkel.
  • Je fysieke winkellocaties zijn in hetzelfde land gevestigd als je webshop.
  • Je hebt toegang tot je netwerk en internet via een WPA2-wifi-netwerk of een ethernetkabel.
  • Je gebruikt versie 8.16 of hoger van de Shopify POS-app op een iOS-apparaat.
  • POS Go en het iOS-apparaat moeten beide zijn ingelogd bij dezelfde POS-locatie en verbonden zijn met hetzelfde netwerk.

Netwerkvereisten voor POS-terminal

De POS-terminal kan via wifi of een ethernetkabel verbinding krijgen met je netwerk en het internet. Als je een router gebruikt, zoek je in de handleiding op hoe je het netwerk moet instellen. De POS-terminal functioneert goed als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

1. Lokale netwerkverbinding

• Shopify POS en POS Go moeten beide met hetzelfde lokale netwerk verbonden zijn. Wifi en ethernet worden beide ondersteund, maar moeten wel zijn ingesteld voordat je de twee apparaten koppelt.
  2. Internet

• Het lokale netwerk moet ook een functionele internetverbinding hebben.
  3. Peer-to-Peer-communicatie op het netwerk

• Het POS-apparaat maakt rechtstreeks verbinding met de POS Go door het IP-adres onder het lokale netwerk te gebruiken en kan dit alleen doen wanneer dit soort P2P-communicatie niet is geblokkeerd in de routerinstellingen. Wanneer dit wel is geblokkeerd, kan POS tijdens het scannen van de QR-code niet met POS Go worden gekoppeld.
    • Communicatie tussen apparaten kan op verschillende manieren worden geblokkeerd:
      • Een optie die als selectievakje wordt weergegeven in de routerinstellingen is 'Clients blokkeren om een privé-IP te bereiken', wat uitgevinkt moet zijn, of 'Gasten toestaan elkaar te zien en toegang te krijgen tot het lokale netwerk', wat aangevinkt moet zijn.
      • Firewall- of IP-filtering afdwingen

- Als je denkt dat P2P-communicatie op het lokale netwerk gedeactiveerd is, vraag dan je netwerkbeheerder om advies.

1. Poorten openen

• In de internetprotocollen worden poortnummers gebruikt om verschillende services aan te duiden. Ze zijn onderdeel van de adresinformatie in het netwerk en helpen om netwerkberichten naar de juiste applicatie op een apparaat te leiden. De volgende poorten mogen niet worden geblokkeerd: 4443, 8080, 27000 en 27001. Deze poorten moeten open zijn op het POS Go-apparaat om een verbinding met het POS-apparaat via het lokale netwerk tot stand te brengen.
  2. Machtiging voor lokaal netwerk voor POS-iOS

• De Shopify POS-iOS-app vraagt bepaalde machtigingen aan wanneer deze voor het eerst op het apparaat wordt geïnstalleerd. De machtiging 'Lokaal netwerk' is vereist om een verbinding met POS Go tot stand te brengen. Tik in de Instellingen-app op Shopify POS in de lijst. Als je op Shopify POS tikt, wordt een scherm geopend met de schakelaar voor de machtiging 'Lokaal netwerk'.
  3. UPnP-routerinstelling (optioneel)

• Met de UPnP-instelling (Universal Plug-n-Play) op de router kunnen apparaten op het netwerk elkaar vinden. In het ideale geval is deze instelling geactiveerd, zodat POS de gekoppelde POS Go op het netwerk kan vinden om zo mogelijk automatisch verbindingen te herstellen.

Pos Go in de standaard plaatsen

Om de klantendisplaymodus te gebruiken, plaats je de POS Go in de POS Go-standaard.

Voordat je POS Go in de standaard plaatst, moet je deze eerst instellen.

Stappen:

1. Als de POS Go-behuizing op de standaard is geplaatst, haal je deze er eerst af.
  2. Sluit de POS Go-standaard op een stroombron aan die USB-A ondersteunt.
  3. Optioneel: Als je de POS Go met een kabel in plaats van wifi wilt verbinden, steek je het ene uiteinde van een ethernetkabel in de ethernetpoort op de standaard en het andere in de router.
  4. Plaats de POS Go in de standaard. Op het scherm zie je een QR-code en instructies waarmee je de installatie kunt voltooien.

De POS Go uit de standaard halen

Trek de POS Go met kracht omhoog uit de standaard om de POS Go uit de standaard te halen.

Afbeelding van de POS Go die omhoog wordt getrokken uit de standaard door een hand. Pijlen geven de richting van de kracht naar boven aan.

Netwerkprioriteit

Waar mogelijk geeft de POS-terminal prioriteit aan het verbinden via ethernet. Als je de POS-terminal eerder hebt geconfigureerd voor wifi, dan schakelt de POS-terminal over op het gebruik van een ethernetverbinding wanneer deze is aangesloten op de standaard met een aangesloten ethernetkabel. Als je POS Go uit de standaard haalt, schakelt deze terug naar de wifi-verbinding.

De klantendisplaymodus activeren

De POS-terminal kan worden gebruikt als een naar de klant gericht scherm met winkelwagengegevens en betaalstatus wanneer deze in de standaard is geplaatst.

Stappen:

1. Log op de POS Go in bij dezelfde winkel en locatie die je ook met je POS-apparaat gebruikt, zoals je iPad of Android-tablet.
  2. Plaats de POS Go in de standaard om de klantendisplaymodus te activeren. Er wordt een QR-code op het scherm weergegeven.
  3. Tik op je POS-apparaat op Meer > Connectiviteit > Hardware installeren > Kaartlezer > POS-terminal. Je moet ervoor zorgen dat je bent aangemeld bij POS en dat al je apparaten zich op hetzelfde netwerk bevinden en dat POS Go in de standaard staat.
  4. Scan met de camera van je tablet of smartphone de QR-code die op de POS-terminal wordt weergegeven om de installatie te voltooien.
  5. Wanneer je verbonden bent, wordt op het POS-apparaat het bericht Verbonden met POS-terminal weergegeven.

Betalingen accepteren met de POS-terminal

Wanneer de POS-terminal in de klantendisplaymodus staat, wordt deze het standaardapparaat voor creditcard- en betaalpastransacties.

Stappen:

1. Voeg op je POS-apparaat in de POS-app artikelen aan de winkelwagen toe en tik op Checkout.
  2. Het naar de klant gerichte display van de POS-terminal vraagt de klant om te tikken, te swipen of een kaart in te steken. Als de klant met een andere methode wil betalen, selecteer dan zijn of haar voorkeursoptie in de POS-app.
  3. Als je tips hebt geactiveerd, kies dan Credit/debet voor kaartbetalingen voor POS Go uit de beschikbare betaalmethoden om de klant om een kaartbetaling te vragen.
  4. Wanneer in Shopify POS het bericht Betaling goedgekeurd wordt weergegeven, is de transactie voltooid.

Instellingen op POS-terminal

In het deelvenster Instellingen op de POS-terminal wordt de informatie over je verbinding weergegeven en kun je de volgende wijzigingen aanbrengen:

• de netwerkinstellingen wijzigen;
  • het POS-apparaat opnieuw koppelen via een QR-code;
  • de netwerkstatus bekijken en netwerkinstellingen wijzigen.

Swipe vanaf de rand van het scherm op de POS-terminal van rechts naar links om het deelvenster Instellingen te openen.

Het stand-byscherm op de POS-terminal aanpassen

Je kunt zelf een afbeelding selecteren voor het stand-byscherm op de POS-terminal.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Point of Sale > Instellingen.
  2. Selecteer in de sectie Klantendisplaymodus de optie Schermeditor voor klantendisplaymodus.
  3. Selecteer Afbeelding en de schermeditor wordt geopend.
  4. Klik op Afbeelding toevoegen en selecteer een afbeelding.
  5. Klik op Opslaan wanneer een afbeelding is geselecteerd. De nieuwe afbeelding wordt automatisch op alle POS-terminalapparaten op alle locaties weergegeven.

Geaccepteerde creditcards weergeven op de POS-terminal

Je kunt geaccepteerde betaalmethoden weergeven op het stand-byscherm.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Point of Sale > Instellingen.
  2. Selecteer in de sectie Klantendisplaymodus de optie Schermeditor voor klantendisplaymodus.
  3. Selecteer Betaalopties.
  4. Vink het selectievakje om je geaccepteerde betaalmethoden weer te geven aan of uit.
  5. Klik op Opslaan. De geaccepteerde betaalmethoden worden automatisch op alle POS-terminalapparaten op alle locaties weergegeven.

Bericht na betaling op de POS-terminal aanpassen

Je kunt een aangepast bericht na betaling toevoegen dat op de POS-terminal wordt weergegeven wanneer een transactie is voltooid.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Point of Sale > Instellingen.
  2. Selecteer in de sectie Klantendisplaymodus de optie Schermeditor voor klantendisplaymodus.
  3. Selecteer Bericht na betaling.
  4. Typ het gewenste bericht in het tekstvak.
  5. Klik op Opslaan. Het aangepaste bericht wordt automatisch weergegeven op alle POS-terminalapparaten op alle locaties.

Problemen oplossen

Als de verbinding niet lukt, blijft het welkomstscherm van de POS-terminal zichtbaar. Bij verbindingsproblemen tussen de POS-terminal en de POS-app kun je het volgende proberen om ze opnieuw te koppelen:

1. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de POS-app op je POS-apparaat gebruikt. Versie 8.16 of hoger is vereist.
  2. Zorg ervoor dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde netwerk.

• Als de POS-terminal en je tablet via wifi verbonden zijn, moeten ze op hetzelfde wifi-netwerk zitten.
    • Als de POS-terminal via ethernet verbonden is, moet deze via de router met hetzelfde netwerk verbonden zijn als het POS-apparaat.
  3. Zorg ervoor dat beide apparaten bij dezelfde winkel en locatie zijn ingelogd.

4. Beide apparaten worden ontkoppeld wanneer het POS-apparaat vergrendeld wordt, opnieuw wordt opgestart of wanneer je de POS-app op het POS-apparaat sluit. De verbinding wordt automatisch opnieuw gemaakt als de POS-app actief is en op het scherm wordt weergegeven.

Andere problemen oplossen

De verbinding tussen mijn POS en de POS-terminal is verbroken en er is geen QR-code te zien

Swipe op de POS-terminal van rechts naar links om het deelvenster Instellingen te openen en tik op Verbinding met POS opnieuw instellen om de QR-code weer op het scherm te zien.

De lijst is te lang en kan niet worden weergegeven op de POS-terminal

Scroll met één vinger omhoog en omlaag in de lijst om alle artikelen in de winkelwagen te zien.

Mijn POS en POS-terminal zitten op hetzelfde netwerk maar maken geen verbinding

Als je al hebt bevestigd dat beide apparaten op hetzelfde netwerk zitten, internettoegang hebben en dat de locaties op de POS Go en het POS-apparaat dezelfde zijn en scannen van de QR-code dan nog steeds niet lukt, lees dan de netwerkvereisten nog eens door om te zien of je netwerk aan de vereisten voldoet.

Je kunt ook proberen beide apparaten tijdelijk met een ander netwerk te verbinden, zoals een wifi-hotspot op een smartphone. Als de verbinding op een ander netwerk wel lukt, is je netwerk misschien niet ingesteld op communicatie tussen POS en de POS-terminal.

Kan niet verbinden met POS Go vanwege de fout 'Het netwerk werd geblokkeerd door een DNS-fout.'

Als je de fout 'Het netwerk werd geblokkeerd door een DNS-fout' hebt gekregen, dan heb je kans dat de DNS-provider lokale IP-omzetting blokkeert. Wijzig je netwerkinstellingen en gebruik een de volgende bekende DNS-providers die lokale IP-omzetting niet blokkeren:

• DNS op de router wijzigen. Met deze methode hoef je de DNS-instellingen niet op elk apparaat te wijzigen. Voorbeeldinstructies voor het wijzigen van de DNS-instellingen op je router zijn hier beschikbaar.
  • DNS op het apparaat wijzen. Op een iPad ga je naar Instellingen > Wifi en tik je op de i naast het wifi-netwerk dat je wilt configureren. Tik onder DNS op Configureer DNS en kies Handmatig. Tik op Voeg server toe, voeg elk van de volgende servers toe en tik op Opslaan nadat je de servers hebt toegevoegd:
    • 1.1.1.1
    • 1.0.0.1
    • 8.8.8.8
    • 8.8.4.4

Ik heb mijn POS Go uit de standaard gehaald en moest opnieuw inloggen bij mijn winkel

Dit is met opzet. POS Go wordt naar een lezer omgezet in plaats van een mobiel verkooppunt. Je kunt opnieuw inloggen bij POS, maar als je het apparaat weer in de standaard zet, word je weer uitgelogd.

Veelgestelde vragen

Welke betaalmethoden kan ik met POS-terminal accepteren?

Alle belangrijke merken creditcards en betaalpassen worden geaccepteerd: Visa, Mastercard, AMEX, Discover, Diner's Club en Interac (Canada).

De POS-terminal kan betalingen van tik-, chip- of swipe-kaarten en digitale portemonnees, zoals Apple Pay en Google Pay, verwerken.

Heeft dit gevolgen voor mijn betaaltarieven, uitbetalingen of rapportage?

Nee. Betalingen op de POS-terminal worden nog steeds verwerkt via Shopify Payments, wat betekent dat tarieven, uitbetalingen en rapportages allemaal hetzelfde blijven.

Kan ik de POS-terminal zonder een ethernetverbinding gebruiken?

Ja. Als je winkel niet geschikt is voor ethernet, kun je de POS-terminal met een wifi-verbinding gebruiken. Deze optie waarbij de POS-terminal via wifi met je tablet is verbonden, is nog altijd betrouwbaarder dan een Bluetooth-verbinding.

Hoe gebruik ik de POS Go-barcodescanner wanneer deze in de standaard staat?

Wanneer POS Go in de standaard is geplaatst, kun je de barcodescanner niet gebruiken. Als je het apparaat in de standaard zet, wordt het een speciale betaalterminal voor een toonbankopstelling. Dit betekent dat er alleen klantgerichte functies beschikbaar zijn.

Kan ik de PO-app op de POS Go uitvoeren wanneer deze in de standaard staat?

Nee. Wanneer de POS Go in de standaard staat, zijn alleen klantgerichte functies beschikbaar. Als het apparaat uit de standaard is, wordt de klantendisplaymodus gedeactiveerd en kun je bij je winkel inloggen en de POS Go als een mobiel POS-apparaat gebruiken.

Is POS-terminal veilig?

Ja. De POS-terminal voldoet aan de industriestandaarden voor beveiliging bij het verwerken van betalingen. Alle Shopify-kaartlezers zijn PCI-conform en volgen EMV-best practices, wat betekent dat de gegevens van de kaarthouder veilig zijn en betalingen versleuteld zijn.

Wanneer de POS Go in de standaard is geplaatst, zijn winkelgegevens en POS-functies niet toegankelijk. Als je het apparaat uit de standaard haalt, wordt de klantendisplaymodus gedeactiveerd en moeten medewerkers inloggen om toegang te krijgen tot Shopify POS.

Kan ik ook andere kaartlezers gebruiken met mijn POS?

Ja. Je kunt meerdere kaartlezers aan je POS koppelen, waaronder POS-terminal, Tik en chip en WisePad 3. Bij de checkout wordt je gevraagd welke kaartlezer je wilt gebruiken om de betaling te ontvangen.

Moet ik de USB-kabel aansluiten?

Je hoeft geen USB-kabel aan te sluiten, maar wordt sterk aanbevolen, zodat de POS-terminal te allen tijde volledig opgeladen is en betalingen kan accepteren.