POS Terminal (bänkläge för POS Go)

Kombinerat med POS Go-dockningsstation går POS Go över från ett mobilt kassasystem till en dedikerad betalterminal som heter POS Terminal. POS Terminal ansluts till en annan kassasystemsterminal via WiFi eller Ethernet.

Krav

För att använda POS Terminal måste du uppfylla följande krav:

• Anslut en POS Go-enhet
  • Anslut en kassasystemsdockningsstation
  • din butik är baserad i Australien, Kanada, Irland, Storbritannien eller USA
  • har aktiverat Shopify Payments som din butiks betalningsleverantör
  • din fysiska detaljhandelsplats är baserad i samma land som din butik
  • till ditt nätverk och internet genom att använda ett WPA2 WiFi-nätverk ELLER en Ethernet-kabel
  • du kör kassasystemversion 8.16 eller senare av Shopifys kassasystemapp på en iOS enhet
  • POS Go- och iOS-enheter måste båda vara inloggade på samma kassasystemsplats och anslutna till samma nätverk

Nätverkskrav för POS Terminal

POS Terminal kan använda en WiFi- eller en Ethernet-anslutning med anslutningskabel till ditt nätverk och internet. Om du använder en router, se bruksanvisningen för routern och konfigurera nätverkskonfigureringen vid behov. För att POS Terminal ska fungera korrekt måste följande krav uppfyllas:

1. Lokal nätverksanslutning

• Både Shopify kassasystem och POS Go behöver anslutas till samma lokala nätverk. Både WiFi och Ethernet stöds, så länge som de är konfigurerade innan de parkopplar de två enheterna.
  2. Internet

• Det lokala nätverket måste även det ha en fungerande internetanslutning.
  3. Peer to Peer-kommunikation i nätverket

• Kassasystemsterminalen ansluts direkt till POS Go genom att använda dess IP under det lokala nätverket och det kan endast göras när denna typ av P2P-kommunikation inte blockeras i routerinställningarna. När den är blockerad kan kassasystemet inte parkopplas med POS Go under skanningssteget för en QR-kod.
    • Kommunikation mellan enheter kan blockeras på olika sätt:
      • Ett alternativ är via en kryssruta i dina routerinställningar som "blockerar klienter från att nå en privat IP-adress", vilken bör vara avmarkerad, eller den motsatta "tillåt gäster att se varandra och få tillgång till det lokala nätverket", vilken bör vara markerad.
      • Tillämpa en brandvägg eller IP-adressfiltrering

- Kontakta din nätverksadministratör om du anser att P2P-kommunikation kan vara inaktiv i ditt lokala nätverk.

1. Öppna portar

• Portnummer används i internetprotokoll för att specificera olika tjänster. De är en del av adressinformationen i nätverket och hjälper till att dirigera nätverksmeddelanden till rätt applikation på en enhet. Följande portar får inte blockeras: 4443, 8080, 27000 och 27001. Dessa portar måste vara öppna på enheten POS Go för att skapa en anslutning till kassasystemsterminalen via det lokala nätverket.
  2. Behörighet för lokala nätverk på ett iOS-kassasystem

• Shopify iOS-kassasystemsapp begär vissa behörigheter när den installeras på enheten. Behörigheten ”lokalt nätverk” krävs för att skapa en anslutning med POS Go. Tryck på ”Shopify kassasystem” i listan i inställningsappen. Om du trycker på ”Shopify kassasystem” öppnas en skärm som visar knappen för behörighet till det lokala nätverket.
  3. Inställning för UTP-router (valfritt)

• Inställningen för UP (Universal Plug-n-Play) på routern gör att olika enheter i nätverket kan upptäcka varandra. Helst bör detta aktiveras så att kassasystemet kan hitta den synkroniserade POS Go i nätverket för att automatiskt reparera anslutningar när så är möjligt.

Dockning av POS Go

För att kunna använda kundgränssnittsläge måste POS Go dockas i POS Go-dockningsstationen.

Innan du placerar POS Go i dockningsstationen måste du konfigurera POS Go.

Steg:

1. Ta bort POS Go-höljet om det sitter på dockningsstationen.
  2. Anslut POS Go-dockningsstationen till en strömkälla som stöder USB-A.
  3. Valfritt: Anslut ena änden av en Ethernet-kabel till Ethernet-porten i dockningsstationen och den andra till routern om du använder anslutningskabel för data istället för WiFi.
  4. Sätt in POS Go i dockningsstationen. På skärmen visas en QR-kod samt anvisningar för att slutföra konfigurationen.

Ta bort POS Go från dockningsstationen

Ta bort POS Go från dockningsstationen genom att med kraft dra upp POS Go från dockningsstationen.

Bild på POS Go som dras uppåt från dockningsstationen för hand. Pilar visar den uppåtgående riktningen.

Nätverksprioritet

POS Terminal prioriterar anslutning via Ethernet när så är möjligt. Om du tidigare konfigurerat POS Terminal för WiFi, växlar POS Terminal till att använda en Ethernet-anslutning när den är ansluten till dockningsstationen med en ansluten Ethernet-kabel. Om du tar bort POS Go från dockningsstationen återgår den till WiFi-anslutningen.

Aktivera kunddisplayläge

POS Terminal kan användas som ett kundgränssnitt som visar information om varukorgen och betalningsstatus när den sitter i dockningsstationen.

Steg:

1. På POS Go, se till att du är inloggad på samma butik och plats som du använder med din kassasystemsterminal, till exempel din iPad- eller Android-surfplatta.
  2. Sätt in POS Go i dockningsstationen för att aktivera konfigurering av kundgränssnittsläge. En QR-kod visas på skärmen.
  3. På din kassasystemsenhet trycker du på Mer > Anslutning > Konfigurera maskinvara > Kortläsare > Kassasystemsterminal. Du måste se till att du är inloggad på kassasystemet och att alla dina användare är på samma nätverk, samt att POS Go är dockad.
  4. Skanna QR-koden som visas på POS Terminal med din surfplattas eller smartphones kamera för att slutföra konfigurationen.
  5. När kassasystemsterminalen är ansluten kommer den att visa ett meddelande om att den är ansluten till POS Terminal.

Acceptera betalningar via POS Terminal

I kundgränssnittsläge blir POS Terminal standardenheten för kredit- och debiteringstransaktioner.

Steg:

1. På din kassasystemsterminal lägger du till artiklar i varukorgen i kassasystemsappen och trycker på Kassa.
  2. POS Terminals kundgränssnittsläge uppmanar kunden att blippa, dra eller sätta in sitt kort. Om kunden vill betala med en annan metod väljer du önskat alternativ i kassasystemsappen.
  3. Om du har aktiverat dricks väljer du Kredit/Debet för kortbetalningar för POS Go från de tillgängliga betalningsmetoderna för att uppmana till kortbetalning.
  4. När Shopify POS visar ett meddelande om godkänd betalning är transaktionen slutförd.

Åtkomst till inställningar i POS Terminal

Inställningspanelen i POS Terminal visar information om din anslutning och låter dig göra följande ändringar i konfigurationen:

• Ändra dina nätverksinställningar.
  • Initiera en återanslutning till kassasystemsterminalen via en QR-kod.
  • Se nätverksstatus och göra ändringar i nätverksinställningarna.

För att komma åt inställningspanelen sveper du från höger till vänster med start vid skärmens kant på kassasystemsterminalen.

Anpassa standby-skärmen på POS Terminal

Du kan välja en bild som visas på standby-skärmen för POS Terminal.

Steg:

1. Från din Shopify-administratör navigerar du till Kassasystem > Inställningar.
  2. I avsnittet Kundvisningsläge väljer du Skärmredigerare för kundgränssnittsläge.
  3. Välj Bild och gränssnittsredigeraren öppnas.
  4. Klicka på Lägg till bild och välj en bild.
  5. Klicka på Spara när en bild har valts. Den nya visningsbilden visas automatiskt på alla POS Terminal-enheter, överallt.

Visa godkända betalkort på POS Terminal

Du kan visa accepterade betalningsmetoder på standby-skärmen.

Steg:

1. Från din Shopify-administratör navigerar du till Kassasystem > Inställningar.
  2. I avsnittet Kundvisningsläge väljer du Skärmredigerare för kundgränssnittsläge.
  3. Välj Betalningsalternativ.
  4. Markera eller avmarkera rutan för att visa dina accepterade betalningsmetoder.
  5. Klicka på Spara. Godkända betalningsmetoder visas automatiskt på alla POS Terminal-enheter, överallt.

Anpassa meddelandet om efterbetalning på POS Terminal

Du kan lägga till ett anpassat meddelande om efterbetalning som ska visas i POS Terminal när en transaktion har slutförts.

Steg:

1. Från din Shopify-administratör navigerar du till Kassasystem > Inställningar.
  2. I avsnittet Kundvisningsläge väljer du Skärmredigerare för kundgränssnittsläge.
  3. Välj Meddelande om efterbetalning.
  4. Skriv ett anpassat meddelande i textrutan.
  5. Klicka på Spara. Det anpassade meddelandet visas automatiskt på alla POS Terminal-enheter på alla platser.

Felsökning

Om anslutningen misslyckas fortsätter POS Terminal att visa välkomstskärmen. Om du får problem med anslutningen mellan POS Terminal och kassasystemsappen kan du prova följande felsökningssteg för att återansluta dem:

1. Se till att du kör den senaste versionen av kassasystemsappen på din kassasystemsterminal. Version 8.16 eller senare krävs.
  2. Se till att båda enheterna är anslutna till samma nätverk.

• Om både POS Terminal och din surfplatta är anslutna till WiFi måste de vara anslutna till samma Wi-Fi-nätverk.
    • Om POS Terminal är ansluten via Ethernet måste den vara ansluten till samma nätverk som kassasystemsterminalen via din router.
  3. Se till att du är inloggad på samma butik och plats på båda enheterna.

4. Båda enheterna stängs av när din kassasystemsterminalen stängs, eller om du stänger kassasystemsappen på din kassasystemsterminalen. Anslutningen bör återställas automatiskt så länge om kassasystemsappen körs och den visas på skärmen.

Ytterligare felsökning

Mitt Kassasystem förlorade kontakten med POS Terminal och ingen QR-kod visar

På POS Terminal sveper du från höger till vänster för att visa inställningspanelen och trycker sedan på Återställ anslutning till kassasystem för att QR-koden ska visas på skärmen.

Listan med artiklar är för lång för att visas på POS Terminal-skärmen

Använd ett finger för att bläddra upp och ner i listan för att visa alla artiklar i varukorgen.

Mitt kassasystem och POS Terminal finns inom samma nätverk men har inte kontakt med varandra

Bekräfta först att; båda enheterna är kopplade till samma nätverk, har tillgång till internet och att platserna är desamma för din POS Go och kassasystemsenhet samt att skanning av QR-koden fortfarande inte fungerar. Granska nätverkskraven för att säkerställa att nätverket uppfyller kraven.

Du kan även tillfälligt ansluta båda enheterna till ett annat nätverk, till exempel en WiFi-surfpunkt i en smartphone. Om anslutningen fungerar i ett annat nätverk indikerar det att nätverket inte kan ställas in så att kassasystemet och POS Terminal kan kommunicera med varandra.

Kunde inte ansluta till POS Go på grund av felet "Nätverket blockerat av ett DNS-fel."

Om du erhåller felmeddelandet att "Nätverket blockerat av ett DNS-fel" kommer din DNS-leverantör troligtvis blockera lokal IP-upplösning. Ändra nätverksinställningarna för att använda en av följande kända DNS-leverantörer som inte blockerar lokal IP-upplösning:

• Ändra DNS-inställningen på routern. På så sätt undviker du att behöva ändra DNS-inställningarna för varje enhet. Exempel på instruktioner för hur du ändrar DNS-inställningarna på din router finns här.
  • Ändra DNS-inställningen på enheten. På en iPad kan detta göras genom att gå till Inställningar > Wi-Fi och sedan trycka på i-knappen bredvid det Wi-Fi-nätverk som du vill konfigurera. Under DNS, tryck på Konfigurera DNS och välj Manuell. Tryck på Lägg till server och lägg till var och en av följande servrar, en i taget, och tryck sedan på Spara efter det att du har lagt till servrarna:
    • 1.1.1.1
    • 1.0.0.1
    • 8.8.8.8
    • 8.8.4.4

Jag tog bort POS Go och var tvungen att logga in i min butik igen

Det är så det ska fungera. POS Go konverteras till en läsare istället för ett mobilt kassasystem. Du kan logga in på kassasystemet igen, men vid dockning loggas du ut igen.

Vanliga frågor

Vilka betalningsmetoder kan jag använda med POS Terminal?

Alla större kredit- och betalkort accepteras: Visa, Mastercard, AMEX, Discover, Diner's Club och Interac (Kanada).

POS Terminal kan hantera betalningar med blipp-, chipp- eller magnetkort och digitala plånböcker, till exempel Apple Pay och Google Pay.

Kommer avgifter, utbetalningar eller rapporter att påverkas?

Nej. Betalningar via POS Terminal behandlas fortfarande via Shopify Payments, vilket innebär att priser, utbetalningar och rapportering förblir oförändrade.

Kan jag använda POS Terminal utan en Ethernet-anslutning?

Ja. Om din butik inte är försedd med Ethernet kan du använda POS Terminal med en Wi-Fi-anslutning. Det här alternativet ger fortfarande ökad tillförlitlighet när POS Terminal är ansluten till din surfplatta via Wi-Fi istället för via Bluetooth.

Hur använder jag streckkodsläsaren POS Go när den är dockad?

När POS Go är dockad kan streckkodsläsaren inte användas. Om du dockar enheten omvandlas den till en dedikerad betalningsterminal för diskkonfiguration. Det innebär att endast kundanvändargränssnittsfunktioner är tillgängliga.

Kan jag använda kassasystemet internt på POS Go när den är dockad?

Nej. När POS Go är dockad är endast kund-användargränssnittsfunktionerna tillgängliga. När den tas bort från dockningsstationen inaktiveras kund-användargränssnittsläget och du kan sedan logga in i din butik och använda den som en mobil kassasystemsterminal.

Är POS Terminal säkert?

Ja. POS Terminal följer branschstandarden för säkerhet i betalningshanteringen. Alla Shopify-kortläsare är PCI-kompatibla och följer EMV-bästa praxis, vilket innebär att uppgifter om kortinnehavare är säkra och betalningar krypteras.

När POS Go är dockad kan butiksdata och kassasystemverktyg inte nås. Om du kopplar från dockningsstationen inaktiveras kund-användargränssnittsläget och en personalinloggning krävs för att komma åt Shopify kassasystem.

Kan jag fortfarande använda andra kortläsare med mitt kassasystem?

Ja. Du kan ha flera kortläsare parkopplade till ditt kassasystem, inklusive POS Terminal, Tap & Chip och WisePad 3. I kassan uppmanas du att välja vilken kortläsare du vill använda för att ta betalt.

Måste jag ansluta USB-kabeln?

Du måste inte ansluta USB-kabeln, men vi rekommenderar starkt att du ser till att din POS Terminal hålls fulladdad och redo att acceptera betalningar när som helst.