Europese belastingen instellen

Als Shopify nieuw voor je is, moet je voordat je begint met verkopen bepalen of je belasting moet berekenen. Mogelijk moet je je bij verschillende btw-lidstaten registreren. Hierna kun je je belastingen in Shopify instellen om ervoor te zorgen dat je de juiste tarieven hanteert, waar je ook in de Europese Unie verkoopt.

Voordat je begint met het instellen van EU-belastingen in Shopify

Je moet bepalen of je btw moet berekenen. Raadpleeg bij twijfel de plaatselijke belastingdienst of een belastingdeskundige. Als je van plan bent om aan andere landen in de EU te verkopen, moet je je doorgaans registreren bij de belastingdienst in je eigen land om btw in rekening te brengen.

Als je een bepaalde verkoopdrempel naar een ander land in de EU overschrijdt, of als je daar een aanzienlijke zakelijke aanwezigheid heeft, moet je mogelijk contact opnemen met elk van de relevante agentschappen en je bij hen registreren. Het proces varieert afhankelijk van waar je bedrijf is gevestigd en waar je verkoopt, en van individuele overheidsvereisten. Waar je bent geregistreerd om btw te innen, bepaalt de tarieven die je aan je klanten in rekening brengt.

• Voor klanten in je eigen land: je plaatselijke btw-tarief wordt in rekening gebracht.
  • Voor klanten in de EU buiten die van jou: het tarief wordt vastgesteld aan de hand van het overschrijden van de registratiedrempel. - Als je niet aan deze drempel voldoet, dan wordt je plaatstelijke btw-tarief in rekening gebracht.
    • Als je de drempel overschrijdt, dan wordt het btw-tarief van het land van je klant in rekening gebracht. Om het btw-tarief van het land van bestemming in rekening te brengen, moet je je registreren voor een btw-nummer bij dat land.

Als je een aanzienlijke aanwezigheid in een land hebt, moet je contact opnemen met de belastingdienst in dat land om te bevestigen of je je moet registreren om belastingen te innen. Het is jouw verantwoordelijkheid om te bepalen of je bedrijf de drempel voor verkoop op afstand overschrijdt.

Regio's instellen waarin je bent geregistreerd

Nadat je je hebt geregistreerd bij de VAT-landen en je EU VAT-nummer hebt, kun je je belastingen instellen. Je hoeft dit maar één keer te doen.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Belastingen.
  2. Klik in het gedeelte Belastingregio's naast Europese Unie op Instellen.
  3. Klik in de sectie Btw-registratie toevoegen op Btw-registratie toevoegen.
  4. Selecteer een land waarin je bent geregistreerd.
  5. In Btw-nummer voer je je btw-nummer in.
  6. Klik op Btw-registratie toevoegen.
  7. (Optioneel) Voeg meer regio's en accountnummers toe door op Btw-registratie toevoegen te klikken.

Nadat je je belastinggebieden hebt ingesteld, kun je belastingoverschrijvingen maken voor producten waarvoor de standaard belastingtarieven niet van toepassing zijn.