Europese belastingen instellen

Als Shopify nieuw voor je is, moet je voordat je begint met verkopen bepalen of je belasting moet berekenen. Mogelijk moet je je bij verschillende btw-lidstaten registreren. Hierna kun je je belastingen in Shopify instellen om ervoor te zorgen dat je de juiste tarieven hanteert, waar je ook in de Europese Unie verkoopt.

Voordat je begint met het instellen van EU-belastingen in Shopify

Bepaal of je btw moet berekenen. Raadpleeg bij twijfel de plaatselijke belastingdienst of een belastingdeskundige. Als je van plan bent om aan andere landen in de EU te verkopen, moet je je doorgaans registreren bij de belastingdienst in je eigen land om btw in rekening te brengen.

Als je een bepaalde verkoopdrempel naar een ander land in de EU overschrijdt, of als je daar een aanzienlijke zakelijke aanwezigheid hebt, moet je je mogelijk registreren voor de One-Stop Shop-regeling (OSS) of contact opnemen met elk van de relevante agentschappen en je bij hen registreren. Het proces varieert afhankelijk van waar je bedrijf is gevestigd en waar je verkoopt, en van de individuele overheidsvereisten. Waar je bent geregistreerd om btw te innen, bepaalt de tarieven die je aan je klanten in rekening brengt.

• Voor klanten in je eigen land: je plaatselijke btw-tarief wordt in rekening gebracht.
  • Voor klanten in EU-landen buiten die van jou: het tarief wordt vastgesteld aan de hand van het overschrijden van de registratiedrempel van 10.000 EUR.
    • Als je niet aan deze drempel voldoet, dan wordt je plaatstelijke btw-tarief in rekening gebracht.
    • Als je de drempel overschrijdt, dan wordt het btw-tarief van het land van je klant in rekening gebracht. Om het btw-tarief van het land van bestemming in rekening te brengen, moet je je registreren voor een btw-identificatienummer bij dat land.

Als je een aanzienlijke aanwezigheid in een land hebt, moet je contact opnemen met de belastingdienst in dat land om te bevestigen of je je moet registreren om belastingen te innen. Het is jouw verantwoordelijkheid om te bepalen of je bedrijf de drempel voor verkoop op afstand overschrijdt.

Btw berekenen met de OSS

De One-Stop Shop-regeling, ook wel de Union OSS genoemd, is voor merchants in de EU waarvan de verkoop aan andere EU-lidstaten vereist dat ze btw in rekening brengen en aftrekken op basis van bestemmingslanden. Vanwege de dubbele status van Noord-Ierland kunnen merchants met locaties in NI ook OSS gebruiken.

Als je jaarlijkse verkoop aan alle andere EU-lidstaten minder dan 10.000 EUR is, kun je de microbedrijfsvrijstelling gebruiken om je lokale btw-tarief in rekening te brengen of je registreren voor de OSS als je btw wilt berekenen op basis van de locatie van je klanten.

Je kunt OSS alleen gebruiken als je winkel gebruik maakt van op registratie gebaseerde belastingen. Als je je instellingen niet hebt bijgewerkt om op registratie gebaseerde belastingen te gebruiken, werk je je belastingtarieven handmatig bij met behulp van op locatie gebaseerde belastingtarieven.

Stel je btw-registraties in

Nadat je je hebt geregistreerd bij de VAT-landen en je EU VAT-nummer hebt, kun je je belastingen instellen. Je hoeft dit maar één keer te doen.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Douanerechten en belastingen.
  2. Klik in de sectie Landen/regio's op Europese Unie.
  3. Klik op de pagina Btw op verkopen binnen de EU op Btw innen.
  4. Selecteer hoe je bent geregistreerd voor btw.

• Als je je hebt geregistreerd voor de OSS-regeling en je van plan bent om een enkele btw-retour voor alle verkopen in te dienen bij klanten in EU-lidstaten, selecteer je One-Stop Shop-registratie.
    • Als je winkel jaarlijks 10.000 EUR of minder omzet maakt en je van plan bent een btw-retour aan je lokale belastingdienst in te dienen, selecteer dan Vrijstelling voor micro-ondernemingen. De vrijstelling voor micro-bedrijven is niet beschikbaar als je meer dan één btw-registratie hebt.
    • Als je van plan bent om een btw-retour rechtstreeks in te dienen bij de belastingdienst van EU-lidstaten waar je naar verzendt, selecteer dan landspecifieke registratie.
  5. Klik op Volgende.

6. Doe een van de volgende dingen:

• Als je de One-Stop Shop-registratie hebt geselecteerd, voer je je btw-nummer in van het land waar je bent geregistreerd en klik je op Btw innen. Als je extra btw-registraties wilt toevoegen, klik dan op Land toevoegen op de Btw op verkopen binnen de EU-pagina.
    • Als je een Vrijstelling voor micro-ondernemingen hebt geselecteerd, voer je je btw-nummer uit je eigen land in en klik je op Btw innen.
    • Als je Landspecifieke registratie hebt geselecteerd, voer je je btw-nummer in van het land waar je bent geregistreerd en klik je op Btw innen. Als je aanvullende btw-registraties moet toevoegen, klik je op Land toevoegen op de pagina Btw op verkopen binnen de EU.