EU:n verojen määrittäminen

Jos et ole aiemmin käyttänyt Shopifyta, sinun on ennen myynnin aloittamista selvitettävä, onko sinun perittävä veroa. Saatat joutua rekisteröitymään eri ALV-jäsenmaissa. Tämän jälkeen voit määrittää verot Shopifyssa, mikä varmistaa sen, että veloitat oikeiden verokantojen mukaiset verot kaikkialla siellä, missä myyt Euroopan unionissa.

Huom: Jos jo myyt Shopifyn kautta, tutustu kohtaan Päivitys Euroopan unionin uusiin veromenettelyihin.

Ennen kuin aloitat EU-verojen määrittämisen Shopifyssa

Sinun on selvitettävä, pitääkö sinun periä veroa. Jos et ole varma, ota yhteyttä paikalliseen veroviranomaiseen tai veroammattilaiseen. Yleensäkin jos aiot myydä muihin EU-maihin, sinun on rekisteröidyttävä oman maasi veroviranomaisilla ALV:n perimiseksi.

Jos ylität tietyn toiseen EU:n maahan suuntautuvan myynnin rajan tai sinulla on näissä maissa merkittävää liiketoimintaa, sinun on ehkä rekisteröidyttävä One-Stop Shop (OSS) -järjestelmään tai otettava yhteyttä kyseisten maiden asianomaisiin virastoihin tai rekisteröidyttävä niissä. Prosessi vaihtelee sen mukaan, missä yrityksesi toimii ja missä myyt, sekä yksittäisten paikallishallintojen vaatimusten mukaan. Asiakkailta perimäsi ALV-veron määrä riippuu siitä, missä olet rekisteröitynyt perimään ALV-veroa.

• Kotimaasi asiakkailta veloitetaan paikallinen ALV-kanta.
  • Oman alueesi ulkopuolella oleville EU-maiden asiakkaille hinta määräytyy sen mukaan, ylitätkö 10 000 euron rekisteröitymiskynnyksen. - Jos et ylitä kynnystä, asiakkailta laskutetaan paikallinen ALV-kantasi.
    • Jos ylität kynnyksen, asiakkailtasi veloitetaan heidän oman maansa arvonlisäverokanta. Kohdemaan arvonlisäverokannan perimiseksi sinun on hankittava rekisteröitymällä OSS-järjestelmän tai kyseisen maan ALV-numero.

Jos sinulla on merkittävää toimintaa jossakin maassa, ota yhteyttä kyseisen maan veroviranomaiseen ja selvitä, onko sinun rekisteröidyttävä verojen perimiseksi. Sinun vastuullasi on määrittää, ylittääkö yrityksesi etämyyntikynnyksen.

ALV:n veloittaminen OSS-järjestelmällä

One-Stop Shop -järjestelmä (OSS), jota kutsutaan myös nimellä unionin järjestelmä, koskee EU:ssa toimivia kauppiaita, joiden myynti muihin EU:n jäsenmaihin edellyttää arvonlisäveron veloittamista ja maksamista kohdemaiden perusteella. Voit hyödyntää OSS-järjestelmää, jos vuosimyyntisi kaikissa muissa EU:n jäsenvaltioissa on vähintään 10 000 euroa.

Jos vuosittainen myyntisi kaikkiin muihin EU:n jäsenvaltioihin on alle 10 000 euroa, voit joko periä paikallista arvonlisäveroasi mikroyritysten verovapautuksen avulla tai liittyä OSS-järjestelmään, jos haluat veloittaa arvolisänveroa asiakkaiden sijainnin perusteella.

Voit käyttää OSS-järjestelmää vain, jos kaupassasi on käytössä rekisteröintiin perustuvat verot. Jos et ole päivittänyt asetuksiasi rekisteröintiin perustuviin veroihin, päivitä verokantasi manuaalisesti käyttämällä sijaintiin perustuvia verokantoja.

ALV-rekisteröintien määrittäminen

Kun olet rekisteröinyt ALV-jäsenmaihin ja sinulla on EU:n arvonlisäverotunnus, voit määrittää verot. Sinun tarvitsee suorittaa tämä tehtävä vain kerran.

Toimintovaiheet:

1. Siirry Shopify-ylläpitäjässä kohtaan Asetukset > Verot.
  2. Klikkaa Veroalueet-osiossa Euroopan unioni -kohdan vieressä Määritä.
  3. Klikkaa EU-alueen sisällä tapahtuvan myynnin arvonlisävero -sivulla Peri arvonlisäveroa.
  4. Valitse ALV-rekisteröintisi. - Jos olet rekisteröitynyt OSS-järjestelmään ja aiot lähettää yhden ALV-ilmoituksen kaikista myynneistä EU:n jäsenvaltioissa sijaitseville asiakkaille, valitse laajennettu arvonlisäveron erityisjärjestelmä (OSS) ‑rekisteröinti.

• Jos kauppasi vuosittainen myynti on enintään 10 000 euroa ja suunnittelet ALV-ilmoituksen tekemistä paikalliselle veroviranomaisellesi, valitse silloin Mikroyrityksen vapautus. Huomaathan, että mikroyrityksen vapautus ei ole käytettävissä, jos sinulla on useampi kuin yksi ALV-rekisteröinti.
    • Jos aiot lähettää ALV-ilmoituksen suoraan niiden EU:n jäsenvaltioiden veroviranomaisille, joihin toimitat, valitse Maakohtainen rekisteröinti.
  5. Klikkaa Seuraava.

6. Tee jokin seuraavista: - Jos valitsit yhden One-Stop Shop ‑rekisteröinnin, syötä ALV-numerosi siinä maassa, johon olet rekisteröitynyt, ja klikkaa valintaa Peri arvonlisäveroa. Jos haluat lisätä ALV-lisärekisteröintejä, klikkaa EU-myynnin arvonlisävero ‑sivulla valintaa Lisää maa.

• Jos valitsit mikroyrityksen vapautuksen, syötä kotimaan ALV-numerosi ja klikkaa valintaa Peri arvonlisäveroa.
    • Jos valitsit Maakohtainen rekisteröinti, kirjoita rekisteröintimaasi ALV-numero ja klikkaa Kerää arvonlisäveroa. Jos haluat lisätä ALV-lisärekisteröintejä, klikkaa EU-myynnin arvonlisävero ‑sivulla valintaa Lisää maa.