Verojen määrittäminen Pohjois-Irlannissa

Brexitin myötä Pohjois-Irlanti (NI) on hyväksynyt kaksoisaseman ja se tulkitaan osaksi sekä EU:n että Iso-Britannian verojärjestelmää.

Jos käytät rekisteröintiin perustuvia veroasetuksia, ALV lasketaan tilauksen lähtöpaikan ja määränpään perusteella. Yhdistyneen kuningaskunnan arvonlisäveroa sovelletaan Yhdistyneestä kuningaskunnasta Pohjois-Irlannissa sijaitseville asiakkaille toimitettaviin tilauksiin ja Pohjois-Irlannista Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseville asiakkaille toimitettaviin tilauksiin. EU:n arvonlisäveroa sovelletaan Euroopan unionin alueelta Pohjois-Irlannissa sijaitseville asiakkaille toimitettaviin tilauksiin ja Pohjois-Irlannista Euroopan unionin alueella sijaitseville asiakkaille toimitettaviin tilauksiin.

Ennen kuin aloitat Yhdistyneen kuningaskunnan verojen määrittämisen Shopifyssa

Sinun on selvitettävä, tulisiko sinun periä veroa. Jos et ole varma, ota yhteyttä paikalliseen veroviranomaiseen tai veroammattilaiseen. Jos tarkoituksenasi on myydä EU-maihin, sinun on tavallisesti rekisteröidyttävä oman maasi veroviranomaisille, jotta voit periä arvonlisäveroa EU:ssa. Jos myyntisi Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseville asiakkaille on vähintään 85 000 GBP 12 kuukauden aikana, sinun on tavallisesti rekisteröidyttävä Yhdistyneen kuningaskunnan ALV-rekisteriin arvonlisäveron perimiseksi.

Jos ylität tietyn EU:n maahan suuntautuvan myynnin rajan tai sinulla on näissä maissa merkittävää liiketoimintaa, sinun on ehkä rekisteröidyttävä One-Stop Shop (OSS) -järjestelmään tai otettava yhteyttä kyseisten maiden asianomaisiin virastoihin tai rekisteröidyttävä niissä. Prosessi vaihtelee sen mukaan, missä yrityksesi toimii ja missä myyt, sekä yksittäisten paikallishallintojen vaatimusten mukaan. Asiakkailta perimäsi ALV-veron määrä riippuu siitä, missä olet rekisteröitynyt perimään ALV-veroa.

• Kotimaasi asiakkailta veloitetaan paikallinen ALV-kanta.
  • Oman alueesi ulkopuolella oleville EU-maiden asiakkaille hinta määräytyy sen mukaan, ylitätkö 10 000 euron rekisteröitymiskynnyksen.
    • Jos et ylitä kynnystä, verot peritään paikallisen arvonlisäverokantasi mukaan. Jos haluat periä EU:n asiakkailta verot paikallisen verokantasi mukaan, sinun on käytettävä mikroyritysten vapautusta.
    • Jos ylität kynnyksen, asiakkailtasi veloitetaan heidän oman maansa arvonlisäverokanta. Kohdemaan arvonlisäverokannan perimiseksi sinun on hankittava rekisteröitymällä OSS-järjestelmän tai kyseisen maan ALV-numero.

Jos sinulla on merkittävää toimintaa jossakin maassa, ota yhteyttä kyseisen maan veroviranomaiseen ja selvitä, onko sinun rekisteröidyttävä verojen perimiseksi. Sinun vastuullasi on määrittää, ylittääkö yrityksesi etämyyntikynnyksen.

ALV:n veloittaminen OSS-järjestelmällä

One-Stop Shop -järjestelmä (OSS), jota kutsutaan myös nimellä unionin järjestelmä, koskee kauppiaita, joiden sijainti on EU:ssa ja Pohjois-Irlannissa ja joiden myynti muihin EU:n jäsenmaihin edellyttää arvonlisäveron veloittamista ja maksamista kohdemaiden perusteella.

Jos vuosittainen myyntisi kaikkiin muihin EU:n jäsenvaltioihin on alle 10 000 EUR, voit tehdä jommankumman seuraavista:

• Peri paikallista arvonlisäveroasi mikroyritysten vapautuksen avulla.
  • Rekisteröidy OSS-järjestelmään, jos haluat periä arvonlisäveroa asiakkaiden sijainnin perusteella.

Voit käyttää OSS-järjestelmää vain, jos kaupassasi on käytössä rekisteröintiin perustuvat verot. Jos et ole päivittänyt asetuksiasi rekisteröintiin perustuviin veroihin, päivitä verokantasi manuaalisesti käyttämällä sijaintiin perustuvia verokantoja.

ALV-rekisteröintien määrittäminen UK:ta varten

Kun olet rekisteröinyt veroviranomaisille ja sinulla on Ison-Britannian VAT-numero, voit määrittää Ison-Britannian verosi. Sinun tarvitsee tehdä tämä vain kerran.

Vaiheet:

1. Siirry Shopify Adminissa kohtaan Asetukset > Verot ja tullit.
  2. Klikkaa Maat/alueet-osiossa Yhdistynyt kuningaskunta.
  3. Klikkaa Arvonlisäveron periminen -osiossa Peri arvonlisäveroa.
  4. Anna ALV-numerosi ALV-numero-kohdassa. Jos olet hakenut ALV-numeroa, mutta sinulla ei vielä ole sellaista, jätä tämä kenttä tyhjäksi. Voit päivittää sen, kun saat numerosi.
  5. Klikkaa Peri arvonlisäveroa.

Kun olet määrittänyt veroalueet, voit luoda veron ohituksia tuotteille, joissa oletusverokannat eivät ole voimassa.

Yhdistyneelle kuningaskunnalle asetetut veron ohitukset vaikuttavat tilauksiin seuraavissa esimerkeissä:

• tilaukset, jotka Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseva asiakas tekee ja jotka lähetetään Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Pohjois-Irlanti mukaan lukien
  • tilaukset, jotka tehdään Pohjois-Irlantiin tai Pohjois-Irlannista, jos Pohjois-Irlannin osalta on valittu käytettäväksi mikroyritysten vapautusta, mikä johtaa verojen perimisen kauppiaan paikallisen arvonlisäverokannan mukaan
  • tilaukset, jotka Pohjois-Irlannissa sijaitseva asiakas tekee EU:n jäsenvaltiossa sijaitsevalta kauppiaalta, jos käytetään maakohtaista rekisteröintiä tai One-Stop Shop (OSS) ‑rekisteröintiä, mikä johtaa verojen perimisen asiakkaan paikallisen arvonlisäverokannan mukaan.

ALV-rekisteröintien määrittäminen EU:ta varten

Kun olet rekisteröitynyt veroviranomaisille ja sinulla on EU:n ALV-numero tai Yhdistyneen kuningaskunnan ALV-numero, voit määrittää EU:n verot. Sinun tarvitsee suorittaa tämä vain kerran.

Vaiheet:

1. Siirry Shopify Adminissa kohtaan Asetukset > Verot ja tullit.
  2. Klikkaa Maat/alueet-osiossa Euroopan unioni.
  3. Klikkaa EU-alueen sisällä tapahtuvan myynnin arvonlisävero -sivulla Peri arvonlisäveroa.
  4. Valitse ALV-rekisteröintisi.

• Jos olet rekisteröitynyt OSS-järjestelmään ja aiot lähettää yhden ALV-ilmoituksen kaikista myynneistä EU:n jäsenvaltioissa sijaitseville asiakkaille, valitse laajennettu arvonlisäveron erityisjärjestelmä (OSS) ‑rekisteröinti.
    • Jos kauppasi vuosittainen myynti on enintään 10 000 euroa ja suunnittelet ALV-ilmoituksen tekemistä paikalliselle veroviranomaisellesi, valitse silloin Mikroyrityksen vapautus. Huomaathan, että mikroyrityksen vapautus ei ole käytettävissä, jos sinulla on useampi kuin yksi ALV-rekisteröinti.
    • Jos aiot lähettää ALV-ilmoituksen suoraan niiden EU:n jäsenvaltioiden veroviranomaisille, joihin toimitat, valitse Maakohtainen rekisteröinti.
  5. Klikkaa Seuraava.

6. Tee joku seuraavista:

• Jos valitsit One-Stop Shop (OSS) ‑rekisteröinnin, valitse maaluettelosta Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja ja syötä sitten ALV-numerosi siinä maassa, johon olet rekisteröitynyt. Klikkaa Peri arvonlisäveroa. Jos haluat lisätä ALV-lisärekisteröintejä, klikkaa EU-myynnin arvonlisävero ‑sivulla valintaa Lisää maa.
    • Jos valitsit mikroyritysten vapautuksen, valitse maaluettelosta Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja ja anna sen jälkeen kotimaan ALV-numerosi. Klikkaa Peri arvonlisäveroa.
    • Jos valitsit Maakohtaisen rekisteröinnin, valitse maaluettelosta Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja ja anna sen maan ALV-numero, jossa olet rekisteröitynyt. Klikkaa Peri arvonlisäveroa. Jos haluat lisätä ALV-lisärekisteröintejä, klikkaa EU-myynnin arvonlisävero ‑sivulla valintaa Lisää maa.

Kun olet määrittänyt veroalueet, voit luoda veron ohituksia tuotteille, joissa oletusverokannat eivät ole voimassa.

EU:n jäsenmaille asetetut veron ohitukset vaikuttavat tilauksiin seuraavissa esimerkeissä:

• tilaukset, jotka tehdään EU:n jäsenvaltiossa ja jotka lähetetään EU:n jäsenvaltiosta, Pohjois-Irlanti mukaan lukien
  • tilaukset, jotka EU:n jäsenmaassa sijaitseva asiakas tekee EU:n jäsenvaltiossa sijaitsevalta kauppiaalta, jos käytetään maakohtaista rekisteröintiä tai One-Stop Shop (OSS) ‑rekisteröintiä, mikä johtaa verojen perimisen asiakkaan paikallisen arvonlisäverokannan mukaan.

muuta ALV-rekisteröintiäsi

Jos kauppasi sijaitsee Pohjois-Irlannissa ja olet perinyt arvonlisäveroa EU:n asiakkailta heti, kun brexit-verolait astuivat voimaan, rekisteröintisi merkitään maakohtaiseksi rekisteröinniksi. Voit muuttaa rekisteröintisi One-Stop Shop ‑rekisteröinniksi tai mikroyritysten vapautukseksi.

Vaiheet:

1. Siirry Shopify Adminissasi kohtaan Asetukset > Verot ja tullit.
  2. Klikkaa Maat/alueet-osiossa Euroopan unioni.
  3. Klikkaa EU-myynnin arvonlisävero ‑osiossa valintaa Muuta rekisteröintiä.
  4. Tee joku seuraavista:

• Jos olet rekisteröitynyt OSS-järjestelmään ja aiot lähettää yhden ALV-ilmoituksen kaikista myynneistä EU:n jäsenvaltioissa sijaitseville asiakkaille, valitse maaluettelosta Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja. Valitse sitten One Stop Shop ‑rekisteröinti ja anna ALV-numerosi maassa, johon olet rekisteröitynyt. Klikkaa Peri arvonlisäveroa.
    • Jos kauppasi vuosittainen myynti on enintään 10 000 EUR ja suunnittelet ALV-ilmoituksen tekemistä paikalliselle veroviranomaisellesi, valitse silloin Mikroyritysten vapautus. Valitse sitten maaluettelosta Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja ja anna sen jälkeen kotimaan ALV-numerosi. Klikkaa Peri arvonlisäveroa.