Belastingen instellen in Noord-Ierland

Onder de Brexit heeft Noord-Ierland (NI) een dubbele status aangenomen en wordt het beschouwd als onderdeel van zowel het belastingstelsel van de EU als het VK.

Als je gebruik maakt van opregistratie gebaseerde belastinginstellingen, wordt de btw berekend op basis van de herkomst en bestemming van de bestelling. Btw voor het VK is van toepassing op bestellingen van binnen het Verenigd Koninkrijk op klanten in Noord-Ierland en op bestellingen binnen Noord-Ierland op klanten in het Verenigd Koninkrijk. Btw van de EU is van toepassing op bestellingen van binnen de Europese Unie op klanten in Noord-Ierland en op bestellingen binnen Noord-Ierland aan klanten in de Europese Unie.

Voordat je begint met het instellen van Europese en Britse belastingen in Shopify

Bepaal of je btw moet berekenen. Raadpleeg bij twijfel de plaatselijke belastingdienst of een belastingdeskundige. Als je van plan bent te verkopen aan landen in de EU, moet je je doorgaans registreren bij de belastingdienst in je eigen land om btw in rekening te brengen. Als je verkopen aan klanten in het VK binnen een periode van twaalf maanden gelijk zijn aan of groter zijn dan GBP 85.000, moet je je doorgaans registreren om btw in rekening te brengen.

Als je een bepaalde verkoopdrempel naar een land in de EU overschrijdt, of als je daar een aanzienlijke zakelijke aanwezigheid hebt, moet je je mogelijk registreren voor de One-Stop Shop-regeling (OSS) of contact opnemen met elk van de relevante agentschappen en je bij hen registreren. Het proces varieert afhankelijk van waar je bedrijf is gevestigd en waar je verkoopt, en van de individuele overheidsvereisten. Waar je bent geregistreerd om btw te innen, bepaalt de tarieven die je aan je klanten in rekening brengt.

• Voor klanten in je eigen land: je plaatselijke btw-tarief wordt in rekening gebracht.
  • Voor klanten in EU-landen buiten die van jou: het tarief wordt vastgesteld aan de hand van het overschrijden van de registratiedrempel van 10.000 EUR.
    • Als je niet aan deze drempel overschrijdt, dan wordt je lokale btw-tarief in rekening gebracht. Om je lokale belastingtarief aan klanten in de EU in rekening te brengen, moet je de vrijstelling voor micro-ondernemingen gebruiken.
    • Als je de drempel overschrijdt, dan wordt het btw-tarief van het land van je klant in rekening gebracht. Om het btw-tarief van het land van bestemming in rekening te brengen, moet je je registreren voor een btw-identificatienummer bij dat land.

Als je een aanzienlijke aanwezigheid in een land hebt, moet je contact opnemen met de belastingdienst in dat land om te bevestigen of je je moet registreren om belastingen te innen. Het is jouw verantwoordelijkheid om te bepalen of je bedrijf de drempel voor verkoop op afstand overschrijdt.

Btw berekenen met de OSS

De One-Stop Shop-regeling (OSS), ook wel de _Union OSS_genoemd, is voor merchants met locaties in de EU en NI waarvan de verkoop aan klanten in andere EU-lidstaten vereist dat ze btw in rekening brengen en aftrekken op basis van bestemmingslanden.

Als je jaarlijkse verkoop aan alle andere EU-lidstaten minder dan EUR 10.000 is, kun je een van de volgende dingen doen:

• Gebruik de vrijstelling voor micro-ondernemingen om je lokale btw-tarief in rekening te brengen.
  • Registreer je voor de OSS als je btw wilt berekenen op basis van de locatie van je klanten.

Je kunt OSS alleen gebruiken als je winkel gebruik maakt van op registratie gebaseerde belastingen. Als je je instellingen niet hebt bijgewerkt om op registratie gebaseerde belastingen te gebruiken, werk je je belastingtarieven handmatig bij met behulp van op locatie gebaseerde belastingtarieven.

Stel je btw-registraties voor het VK in

Nadat je je hebt geregistreerd bij de belastinginstantie en je je Britse btw-nummer hebt, kun je je belastingen instellen. Je hoeft dit maar één keer te doen.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Douanerechten en belastingen.
  2. Klik in de sectie Landen/regio's op Verenigd Koninkrijk.
  3. Klik in het deel Innen btw op Btw innen.
  4. Voer in Btw-identificatienummer je btw-identificatienummer in. Als je een btw-identificatienummer hebt aangevraagd maar er nog geen hebt, laat je dit veld leeg. Je kunt deze bijwerken wanneer je je identificatienummer ontvangt.
  5. Klik op Btw innen.

Nadat je je belastinggebieden hebt ingesteld, kun je belastingoverschrijvingen maken voor producten waarvoor de standaard belastingtarieven niet van toepassing zijn.

Belasting overschrijvingen die voor het VK zijn ingesteld, zijn van invloed op bestellingen in de volgende voorbeelden:

• Bestellingen die worden geplaatst door een klant in het VK en die worden verzonden vanuit het VK, waaronder Noord-Ierland
  • Bestellingen die worden geplaatst naar of vanuit Noord-Ierland als de vrijstelling voor micro-ondernemingen is geselecteerd voor Noord-Ierland, waardoor het lokale btw-tarief van de merchant in rekening wordt gebracht
  • Bestellingen die van een klant in Noord-Ierland worden geplaatst naar een merchant in een EU-lidstaat als landspecifieke registratie of One-Stop Shop-registratie wordt gebruikt, wat resulteert in het lokale btw-tarief van de klant

Btw-registraties voor de EU instellen

Nadat je je hebt geregistreerd bij de belastinginstantie en je je Europese btw-nummer of Britse btw-nummer hebt, kun je je Europese belastingen instellen. Je hoeft dit maar één keer te doen.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Douanerechten en belastingen.
  2. Klik in de sectie Landen/regio's op Europese Unie.
  3. Klik op de pagina Btw op verkopen binnen de EU op Btw innen.
  4. Selecteer hoe je bent geregistreerd voor btw.

• Als je je hebt geregistreerd voor de OSS-regeling en je van plan bent om een enkele btw-retour voor alle verkopen in te dienen bij klanten in EU-lidstaten, selecteer je One-Stop Shop-registratie.
    • Als je winkel jaarlijks 10.000 EUR of minder omzet maakt en je van plan bent een btw-retour aan je lokale belastingdienst in te dienen, selecteer dan Vrijstelling voor micro-ondernemingen. De vrijstelling voor micro-bedrijven is niet beschikbaar als je meer dan één btw-registratie hebt.
    • Als je van plan bent om een btw-retour rechtstreeks in te dienen bij de belastingdienst van EU-lidstaten waar je naar verzendt, selecteer dan landspecifieke registratie.
  5. Klik op Volgende.

6. Doe een van de volgende dingen:

• Als je One-Stop Shop-registratie koos, kies dan Northern Ireland Protocol uit de landenlijst, en voer dan je btw-nummer in van het land waar je geregistreerd bent. Klik op Btw innen. Als je aanvullende btw-registraties moet toevoegen, klik je op Land toevoegen op de pagina Btw op verkopen binnen de EU.
    • Als je een vrijstelling voor micro-ondernemingen hebt geselecteerd, selecteer dan Northern Ireland Protocol in de landenlijst en voer je je btw-nummer in vanuit je eigen land. Klik op Btw innen.
    • Als je Landspecifieke registratie koos, kies dan Northern Ireland Protocol uit de landenlijst, en voer dan je btw-nummer in van het land waar je geregistreerd bent. Klik op Btw innen. Als je aanvullende btw-registraties moet toevoegen, klik je op Land toevoegen op de pagina Btw op verkopen binnen de EU.

Nadat je je belastinggebieden hebt ingesteld, kun je belastingoverschrijvingen maken voor producten waarvoor de standaard belastingtarieven niet van toepassing zijn.

Belastingoverschrijvingen die voor EU-lidstaten zijn ingesteld, zijn van invloed op bestellingen in de volgende voorbeelden:

• Bestellingen die in een EU-lidstaat worden geplaatst en die worden verzonden vanuit een EU-lidstaat, waaronder Noord-Ierland.
  • Bestellingen die van een klant in een EU-lidstaat worden geplaatst naar een merchant in Noord-Ierland als landspecifieke registratie of One-Stop Shop-registratie wordt gebruikt, wat resulteert in het lokale btw-tarief van de klant.

Registraties van je btw beheren

Als je winkel zich in Noord-Ierland bevindt en je btw in rekening hebt gebracht bij klanten in de EU zodra de Brexit-belastingwetten van kracht zijn, worden je registraties ingevoerd als landspecifieke registratie. Je kunt je registraties wijzigen in One-Stop Shop-registratie of vrijstelling voor micro-ondernemingen.

Stappen

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Belastingen en douanerechten.
  2. Klik in de sectie Landen/regio's op Europese Unie.
  3. Klik in de sectie Btw op verkopen binnen de EU op Registratie wijzigen.
  4. Doe een van de volgende dingen:

• Als je je hebt geregistreerd voor de OSS-regeling en je van plan bent om een enkele btw-retour voor alle verkopen in te dienen bij klanten in EU-lidstaten, selecteer je Northern Ireland Protocol in de landenlijst, selecteer je One-Stop Shop-registratie en voer je je btw-nummer in van het land waar je bent geregistreerd. Klik op Btw innen.
    • Als je winkel jaarlijks EUR 10.000 of minder omzet maakt en je van plan bent een btw-aangifte te indienen bij je lokale belastingdienst, selecteer dan vrijstelling voor micro-ondernemingen, selecteer Northern Ireland Protocol in de landenlijst en voer je btw-nummer in uit je eigen land. Klik op Btw innen.