Beheer je Europese belastingen

Nadat je je winkel hebt bijgewerkt voor het gebruik van de nieuwe Europese belastingfuncties, kun je je belastinginstellingen beheren, met inbegrip van je registraties, vervangingen en klantvrijstellingen.

De regio's beheren waarin je bent geregistreerd

Je kunt je registraties op elk gewenst moment bewerken om registraties of rekeningnummers toe te voegen, te verwijderen of te wijzigen.

Stappen:

1. Ga vanuit je Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Belastingen.
  2. Klik in het gedeelte Belastingregio's naast Europese Unie op Instellen of Bewerken.
  3. Voer in het gedeelte VAT-registraties een van de volgende handelingen uit:

1. Klik op VAT-registratie toevoegen om een nieuwe VAT-registratie in te stellen.
    2. Klik op de knop ... naast de regio die je wilt bewerken om een bestaande VAT-registratie te bewerken.
  4. Werk je regio's en accountnummers bij.

5. Klik op Opslaan.

Belastingen wijzigen

Soms zijn de standaard belastingtarieven niet van toepassing op bepaalde producten. Zo zijn sommige soorten kinderkleding bijvoorbeeld vrijgesteld van belasting of geldt een lager belastingtarief. Als de standaardtarieven niet van toepassing zijn, moet je een vervangend tarief maken.

Een overschrijving voor productbelasting aanmaken

Een overschrijving voor producten aanmaken bestaat uit twee stappen. Je maakt eerst een collectie met daarin de producten met een ander belastingtarief. Vervolgens geef je op in welke regio het gewijzigde tarief van toepassing is en wat het tarief is.

Stappen:

1. Maak een collectie door het volgende te doen:

1. Ga vanaf het Shopify-beheercentrum naar Producten > Collecties.
    2. Klik op Maak collectie en voer een naam in voor de collectie.
    3. Selecteer Handmatig onder Collectietype
    4. Klik op Collectie opslaan.
  2. Maak de overschrijving door het volgende te doen:

1. Ga vanuit je Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Belastingen.
    2. Klik op Bewerken naast de naam van het betreffende land in het gedeelte Belastingregio's.
    3. Klik in het gedeelte Belastingoverschrijvingen op Productoverschrijving toevoegen.
    4. Selecteer de collectie.
    5. Selecteer de regio waarin de wijziging van toepassing is.
    6. Voer het belastingtarief voor de collectie in die regio in.
    7. Klik op Opslaan.

Belastingberekeningen beheren

Je kunt verschillende instellingen beheren die bepalen hoe belasting over je producten wordt berekend. Je kunt bijvoorbeeld instellen of belastingen zijn inbegrepen in je prijzen, of er btw wordt berekend over digitale goederen en of je belasting moet heffen op verzendkosten. Je beheert deze instellingen op de pagina Belastinginstellingen. Zie Belastingoverschrijvingen en vrijstellingen voor meer informatie.

Stappen:

1. Ga vanuit je Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Belastingen.
  2. Selecteer in het gedeelte Belastingberekeningen de opties die van toepassing zijn.
  3. Klik op Opslaan.

Afronding belasting

Vroeger rondde Shopify belastingen op factuurniveau af door de belastingen te berekenen op het subtotaal van de bestelling en vervolgens de resultaten af te ronden. Nadat je je instellingen hebt bijgewerkt om de belastingfuncties van de EU te gebruiken, worden de belastingbedragen afgerond op het niveau van het regelitem. In dat geval wordt de totale belastingwaarde berekend door het belastingtarief toe te passen op elke regel in de bestelling, het resultaat af te ronden en vervolgens deze subtotalen toe te voegen om de totale waarde van de bestelling te bereiken.

Afrondingsbelastingen op regelniveau verbeteren de berekening van verschillende belastingtarieven en maken het eenvoudiger om belastingen te berekenen voor bestellingen met belastbare en niet-belastbare producten.

Voorbeeld

Stel dat een klant een bestelling plaatst voor 42 verschillende artikelen, elk met een prijs van € 14,99 en onderworpen aan 13% btw. De orderregel-belasting voor elk product wordt bepaald door de prijs te vermenigvuldigen (€ 14,99) door het belastingtarief (0,13), voor een resultaat van € 1,9487.

Daarvoor zou de belasting van elk regelitem bij elkaar worden opgeteld en wordt het totaal afgerond. In dit voorbeeld is het opgetelde totaal € 81,8454, wat wordt afgerond naar € 81,85.

Shopify rondt nu belastingbedragen af op orderregelniveau, dus in dit geval wordt het belastingbedrag voor elk product afzonderlijk afgerond. Het belastingbedrag van het regelartikel van € 1,9487 is afgerond naar € 1,95, dat vervolgens bij elkaar wordt opgeteld om het totaal te krijgen. In dit geval zou het totaal van alle belastingen € 81,90 zijn.