Shopify Local Delivery-app

Met de Shopify Local Delivery-app kun je lokale bestellingen efficiënt door jou of je medewerkers bezorgen. De app kan worden gebruikt via het Shopify-beheercentrum of de Shopify-app voor mobiele apparaten.

Gebruik de Shopify Local Delivery-app om bestellijsten te maken, bezorgingslocaties te toewijzen en om bezorgroutes te optimaliseren. Je kunt de mobiele app van Shopify ook gebruiken terwijl je bestellingen bezorgt, zodat je de bestelstatus in realtime kunt bijwerken.

Voordat je de Shopify Local Delivery-app kunt gebruiken, moet je lokale bezorging instellen in je winkel.

Over de Shopify Local Delivery-app

Medewerkerstoegang

Voordat je medewerkers toegang hebben tot de Shopify Local Delivery-app, moeten ze een actieve aanmelding hebben voor jouw Shopify-winkel en de vereiste medewerkers machtigingen hebben ingeschakeld. De medewerkers van je winkel moeten de volgende machtigingen hebben:

• Bestellingen
  • Apps
  • Locaties beheren

Raadpleeg de Beschrijving van machtigingen voor medewerkersvoor meer informatie.

Workflows en bestelstatussen:

Wanneer je je lokale bestellingen aflevert via de Shopify Local Delivery-app, gaan ze door de volgende bestelstatussen:

• In afwachting: voorbereiding en afhandeling van bestellingen zijn niet gestart. Je volgende stap is om de bestellingen voor te bereiden op bezorging door de artikelen te pakken en te verpakken. Je kunt ook pakbonnen afdrukken die je in de bestelling wilt opnemen. Markeer de bestelling als Klaar voor bezorging om af te ronden.

• Klaar voor bezorging: de bestelling is verpakt en klaar om te worden opgehaald en bezorgd. Nadat een bestelling is gemarkeerd als klaar voor bezorging, is het een goed moment om de bestelling toe te voegen aan een afleverlijst. Je kunt echter ook bestellingen toevoegen aan een afleverlijst wanneer ze in afwachting zijn.

• Klaar voor bezorging: een medewerker of jij is/bent begonnen met de bezorging van de lijst waaraan de bestelling is toegewezen.

• Bezorgpoging: bestellingen hebben deze status als de bezorging is geprobeerd, maar de bestelling is niet bezorgd.

• Afgeleverd: de bestelling is afgeleverd. Nadat je de bestelling als afgehandeld hebt gemarkeerd, wordt de status van de bestelling gewijzigd in Afgehandeld en is het afhandelingsproces voltooid.

Klantmeldingen

Wanneer je de status van de bestelling bijwerkt vanuit de Shopify Local Delivery-app, ontvangen je klanten een melding, zodat ze weten wanneer ze hun bestelling kunnen verwachten.

Als je de Shopify Local Delivery-app gebruikt, ontvangen klanten die lokaal afrekenen kiezen bij het afrekenen de volgende meldingen:

• Bestellingsbevestiging
  • Bestelling is klaar voor bezorging
  • Bezorgpoging
  • Bestelling bezorgd

Je kunt de templates aanpassen voor e-mails en tekstberichten die klanten ontvangen nadat ze een bestelling hebben geplaatst voor lokale bezorging.

Installeer de Shopify Local Delivery-app

Als de Shopify Local Delivery-app beschikbaar is voor jouw winkel, kun je de app installeren via het Shopify-beschikbaar. Om de app te installeren, klik je op de link op een van de volgende pagina's:

• de Shopify App Store
  • de banner op uw Homepage
  • het gedeelte Lokale bezorging van de pagina Verzending en bezorging

Maak een afleverlijst met een geoptimaliseerde route

Nadat je bestellingen voor lokale bezorging hebt ontvangen, kun je bezorglijsten maken, bestellingen toevoegen en je bezorgroutes optimaliseren.

Je kunt meerdere bezorglijsten maken en vervolgens je lijsten beheren of beginnen met het leveren vanaf een lijst.

Stap 1: maak een afleverlijst

1. Klik in het Shopify-beheercentrum op Apps > Shopify lokale bezorging.

2. Klik op Afleverlijst aanmaken

3. Optioneel: voer onder Beschrijving van bezorglijst een beschrijving in om de lijst te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld invoeren Centrumbezorgingen voor 1 mei.

4. Selecteer onder LOKALE AFLEVERLOCATIE de locatie waarvandaan je levert.

Stap 2: bestellingen toevoegen aan een bezorglijst

Nadat je een locatie voor de bezorglijst hebt geselecteerd, worden bestellingen van die locatie weergegeven op het tabblad Bestellingen niet toegewezen. Als je geen lokale bestellingen voor de locatie hebt, kun je de locatie van de lokale bezorging wijzigen.

Het tabblad Bestellingen niet toegewezen toont standaard alle bestellingen van de lokale bezorging die niet aan een andere bezorglijst zijn toegewezen en die de status van de bestelling In afwachting of Klaar voor bezorging hebben.

Wanneer je een bestelling aan een bezorglijst toevoegt, wordt deze verplaatst van het tabblad Bestellingen niet toegewezen naar het tabblad In deze bezorging.

Als de bezorgingslocatie van een klant niet kan worden geverifieerd door Google, kun je de bestelling niet toevoegen aan een bezorglijst. Open de pagina met bestelgegevens om het adres te bewerken of contact op te nemen met de klant.

Stappen:

1. Klik op het tabblad Bestellingen in bezorging op Niet-toegewezen bestellingen weergeven.

2. Voeg bestellingen toe aan de lijst op een van de volgende manieren:

- Om alle niet-toegewezen bestellingen toe te voegen, selecteer je Alles selecteren en klik je op Toevoegen aan bezorglijst. - Klik op de kaart op de bestelnummers die je wilt toevoegen. De bestellingen waarop je klikt, worden toegevoegd aan het tabblad Bestellingen in bezorging. - Klik op het tabblad Bestellingen niet toegewezen en selecteer de bestellingen die je aan je bezorglijst wilt toevoegen. Klik op Toevoegen aan afleverlijst.

- Klik op het tabblad Bestellingen niet toegewezen en beweeg je cursor over een bestelling. Klik op Toevoegen.

1. Klik op Opslaan.

Stap 3: bezorgroutes optimaliseren

Nadat je bestellingen hebt toegevoegd aan een lijst, kun je de bezorgroute optimaliseren. Hiermee wordt de meest efficiënte bezorgroute toegewezen en wordt de volgorde van de bestelling herschikt. Je kunt routes optimaliseren met tot 100 haltes. De startlocatie en de eindlocatie tellen als twee stoppen.

De Shopify Local Delivery-app gebruikt Google Maps om de snelste bezorgroute te berekenen. Het moment van de dag, het gemiddelde verkeer en het aantal bezorghaltes worden gebruikt om je bezorgroute te optimaliseren.

Je moet de bezorgroute optimaliseren voordat je de bezorging start mocht een van deze factoren veranderen.

Je moet de route ook optimaliseren nadat je bestellingen hebt toegevoegd of verwijderd.

Stappen:

1. Klik in de bezorglijst op Route optimaliseren.

2. Controleer de routegegevens en klik op Bevestigen.

3. Klik op Opslaan.

Bestellingen in een bezorglijst beheren

Nadat je een afleverlijst hebt aangemaakt en bestellingen hebt toegevoegd, kun je bestellingen ordenen.

Bestellingen verwijderen

Bestellingen die je verwijdert, gaan terug naar het tabblad Bestellingen niet toegewezen. Je kunt de route optimaliseren nadat je bestellingen hebt verwijderd.

Stappen:

1. Klik in een bezorglijst op het tabblad Bestellingen in bezorging.

2. Verwijder bestellingen op de volgende manieren:

- Beweeg je cursor over de bestelling en klik op Verwijderen. - Selecteer de bestellingen die je wilt verwijderen en klik op Verwijderen uit lijst.

1. Klik op Opslaan.

Bezorglijsten beheren

Beheer je bezorglijsten om ze bijgewerkt te houden en ze te ordenen.

Status van bezorglijsten

Wanneer je de Shopify Local Delivery-app opent, heb je een index van je lokale bezorglijsten. In de kolom Status wordt uitgelegd hoe je bezorglijsten vorderen. Bezorglijsten vermelden de voortgang via de volgende statussen van bezorglijsten:

• Klaar voor bezorging: je hebt bestellingen toegevoegd aan de lijst, maar heb de lijst nog niet geleverd.
  • Klaar voor bezorging: je bent begonnen met de bezorging van bestellingen in de lijst. Sommige bestellingen kunnen al worden bezorgd.
  • Voltooid: alle bestellingen in de lijst zijn gemarkeerd als bezorgd

De locatie van de bezorglijst wijzigen

Bestellingen worden weergegeven op basis van de de bezorglocatie die is geselecteerd voor de bezorglijst. Als je de bezorglocatie wijzigt, worden alle bestellingen in de lijst verwijderd en heb je een lijst met niet-toegewezen bestellingen voor de nieuwe locatie.

Stappen:

1. Klik in de Shopify Local Delivery-app op de bezorglijst die je wilt openen.

2. Klik naast LOKALE BEZORGLOCATIE op Wijzigen.

3. Klik op het vervolgkeuzemenu en selecteer een locatie.

4. Klik op Gereed.

Afleveren via een lijst

Nadat je klaar bent met het maken van bezorglijsten, kun je de bezorging starten in de app, de lijst en route afdrukken of de lijst delen met een medewerker, zodat ze kunnen beginnen met bezorging.

Een bezorglijst delen

Je kunt de link naar een bezorglijst met je medewerkers delen, zodat ze de levering kunnen starten.

Als je een link wilt delen, kopieer je deze vanuit de Shopify Local Delivery-app en plak je deze in een app voor e-mail- of tekstberichten of een instant messaging-app.

Stappen:

1. Klik in de Shopify Local Delivery-app op de lijst die je wilt delen.

2. Klik op Afleverroute delen.

3. Klik op Kopieer link.

4. Plak de link waar je deze wilt delen.

5. Klik in de modaal Bezorgroute delen op Sluiten.

Een bezorglijst en -route afdrukken

Als je chauffeur geen toegang heeft tot het Shopify-beheercentrum of de Shopify-app voor mobiele apparaten, kun je een bezorglijst en -route afdrukken.

Als je een afgedrukte, papieren kopie van de bezorglijst gebruikt, kun je de bestelstatus niet in realtime bijwerken vanuit de Shopify Local Delivery-app. Je moet bestellingen in de bezorglijst markeren als afgeleverd.

Om een bezorglijst af te drukken, begin je in de Shopify Local Delivery-app, open je een bezorglijst en klik je op Afdrukken.

Start bezorging in de app

Wanneer je de bezorging van een bezorglijst in de app start, wordt de status van alle bestellingen die zijn toegewezen aan de lijst gewijzigd in Klaar voor bezorging en ontvangt de klant een melding.

Wanneer je bestellingen bezorgt, markeer je elke bestelling als bezorgd (of als poging tot bezorging) en ontvangt je klant een nieuwe melding.

Wanneer alle bestellingen in de afleverlijst zijn gemarkeerd als bezorgd, wordt de status van de afleverlijst gewijzigd in Voltooid.

Stappen:

1. Klik in de Shopify Local Delivery-app op de lijst waarvoor je bezorging wilt starten.

2. Klik op Bezorging starten.

3. Klik op Start.

4. Wanneer je elke bestelling bezorgt, klik je op de bestelling in de lijst bezorgingen.

5. Optioneel: als je de bezorgingslocatie van de klant wilt bekijken vanuit de kaart-app van je apparaat, klik je op Open in Kaarten.

6. Optioneel: onder Instructies voor bezorging kun je alle instructies lezen die je klant bij het afrekenen heeft achtergelaten.

7. Werk de status van de bestelling op een van de volgende manieren bij:

- Als je de bestelling succesvol bezorgt, klik je op Markeren als bezorgd. Je kunt een interne aantekening aanmaken met details van de bestelling. Deze notitie is niet beschikbaar voor klanten. Klik op Bezorging bevestigen - Als je de bestelling niet kunt leveren, klik je op Meer opties > Bezorgpoging. Je kunt een interne notitie invoeren om uit te leggen waarom je de bestelling niet kunt leveren. Deze notitie is niet beschikbaar voor klanten. Klik op Niet bezorgd.