Konfigurera och hantera prislistor i försäljningskanalen Shopify Collective

Du kan skapa prislistor och dela dem med dina återförsäljare. En prislista är en grupp produkter med ett rabatterat pris som du delar med specifika återförsäljare. Återförsäljare kan importera produkter som du delar med dem i sina butiker och börja sälja dina produkter.

Prislisteuppgifter

När du skapar en prislista kan du lägga till produkter i prislistan, ge åtkomst till specifika återförsäljare, ställa in en återförsäljarmarginal för dina produkter och välja om prislistans status ska vara Aktiv eller Utkast.

Du delar även din produktinformation och din lagerförteckning med dina återförsäljare.

Produktinformation

Din produktinformation, till exempel titel, beskrivning, pris och varianter, importeras till en återförsäljares butik. En återförsäljare kan justera alla produktdetaljer i sina butiker, med undantag för produktpriset. Återförsäljare kan endast lista dina produkter till det detaljhandelspris du anger i din prislista.

Följande produktinformation importeras till din återförsäljares butik:

• pris
  • Inventering
  • produkttitel
  • produktbilder
  • produktbeskrivning
  • Varianter
  • säljare (leverantören)
  • produkttyp
  • inköpspris

Följande produktinformation importeras inte till din återförsäljares butik:

• lagerhållningsenhet (SKU)
  • kategorier
  • taggar
  • streckkod
  • land (ursprungsregion)
  • HS-nummer (harmoniserad systemkod)
  • ordinarie pris
  • produktrabatt

Produktinformation och lagersynkronisering

När din produktinformation importeras till återförsäljarens butik synkroniserar Shopify Collective kontinuerligt produktpris, tillverkningspris och lager, men synkroniserar inte annan importerad produktinformation. När en kund köper en av dina produkter via återförsäljarens butik uppdateras ditt lager automatiskt i din butik.

I genomsnitt sker synkroniseringen på mindre än 30 sekunder men det kan ta upp till fem minuter. Extremt stora ordrar kan leda till överförsäljning.

Om du vill synkronisera annan produktinformation, till exempel produktbilder eller varianter, med återförsäljarens butik, så kan du ta bort produkten från prislistan och lägga till produkten i prislistan igen.

Produkter som är slut i lager

Om din produkt som du delar med en återförsäljare är slut i lager och du har aktiverat alternativet Fortsätt att sälja när den är slut i lager, kan en återförsäljare fortfarande fortsätta att sälja din produkt.

Du kanske vill meddela din återförsäljare om produkter som är slut i lager manuellt och dela ett förväntat leveransdatum. En återförsäljare kan inte inaktivera alternativet Fortsätt sälja när den är slut i lager i sin butik.

Kostnadspris

När du skapar en prislista kan du välja att inkludera en återförsäljarmarginal som gäller för alla produkter som ingår i en prislista. Detaljhandelspriset per produkt minus återförsäljarmarginalen avgör hur mycket en återförsäljare är skyldig dig för varje försäljning de genererar. Detta belopp anges som tillverkningspriset.

Om till exempel en produkts detaljhandelspris är 100 USD och återförsäljarmarginalen är 30 %, behåller återförsäljaren 30 USD per försäljning och betalar dig 70 USD. När en återförsäljare importerar din produkt visas kostnadspriset på 70 USD i deras administratörsvy som kostnad per artikel.

En återförsäljare kan inte redigera produktens detaljhandelspris eller tillverkningspris som du ställer in. Om du uppdaterar produktens detaljhandelspris eller tillverkningspris i din butik räknas de automatiskt om och uppdateras i din återförsäljares butik.

Du kan skapa ett obegränsat antal prislistor, med en återförsäljarmarginal som gäller för alla produkter som ingår i en och samma lista. Du kan för närvarande inte ange individuella kostnadspriser för produkter på en och samma prislista.

Återförsäljares åtkomst till prislistan

När du har bjudit in och kontaktat en återförsäljare på Shopify Collective kan du ge åtkomst till specifika prislistor. En prislista kan tilldelas flera återförsäljare. Du kan även ta bort åtkomst till prislistor för specifika återförsäljare.

Status för prislista

Din prislista kan ha en av följande statusar:

• Aktiv status innebär att produkter som ingår i prislistan är tillgängliga för import och försäljning av alla tilldelade återförsäljare.
  • Utkast status innebär att en prislista inte är tillgänglig för några tilldelade återförsäljare och de listade produkterna är inte tillgängliga att importera och sälja.

Om du väljer statusen Aktiv får återförsäljare som du tilldelar åtkomst en prislista ett e-postmeddelande med information om de tillgängliga produkterna. Återförsäljare kan importera och börja sälja dina produkter i sina butiker direkt.

Skapa en prislista

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Collective (Supplier).

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Från försäljningskanalen Collective (Supplier), klicka på Prislistor.

5. Klicka på Skapa prislista.

6. Lägg till ett namn i prislistan i avsnittet Titel. Namnet visas inte för återförsäljare.

7. Lägg till produkter i din prislista:

1. Klicka på Lägg till produktER.
    2. Välj de produkter som du vill lägga till i prislistan.
    3. Klicka på Klar.
  8. I avsnittet Återförsäljarmarginal lägger du till en procentuell procentsats som gäller för alla produkter i prislistan.

9. Ge återförsäljare tillgång till din prislista:

1. Klicka på Tilldela åtkomst i avsnittet Återförsäljaråtkomst.
    2. Välj vilka återförsäljare du vill ge åtkomst till prislista.
    3. Klicka på Tilldela återförsäljare.
  10. I avsnittet Status väljer du statusen Aktiv eller Utkast för prislistan.

11. Klicka på Spara.

Lägg till eller ta bort produkter från din prislista

Du kan lägga till eller ta bort produkter från dina befintliga prislistor. Om du tar bort produkter från en aktiv prislista ställs lagertillgången för dessa produkter till noll i återförsäljarens butik.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Collective (Supplier).

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Från försäljningskanalen Collective (Supplier), klicka på Prislistor.

5. Välj en prislista som du vill hantera.

6. I avsnittet Produkter lägger du till eller tar bort produkter från din prislista:

• Lägg till produkter i din prislista:
      1. Klicka på Lägg till produktER.
      2. Välj de produkter som du vill lägga till i prislistan.
      3. Klicka på Klar.

- Ta bort produkter från din prislista: 1. Välj de produkter som du vill ta bort. 2. Klicka på Ta bort produkter.

1. Klicka på Spara.
  2. Om du tog bort produkter från en aktiv prislista klickar du på Spara och ta bort.

Hantera åtkomst till din prislista

Du kan lägga till nya återförsäljare eller ta bort befintliga återförsäljare från dina prislistor. Om du tar bort en återförsäljares åtkomst till en prislista får denne ett e-postmeddelande med meddelande om att de specifika produkterna på den prislistan inte längre är tillgängliga att sälja. Lagernivån är inställd på noll för alla produkter på den prislistan som återförsäljaren har importerat till sin butik.

Din återförsäljare får ingen information om varför produkterna inte längre är tillgängliga för dem. För att upprätthålla en bra företagsrelation rekommenderas det att du kontaktar din återförsäljare innan du tar bort deras åtkomst till specifika produkter och meddelar dem varför.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Collective (Supplier).

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Från försäljningskanalen Collective (Supplier), klicka på Prislistor.

5. Klicka på en prislista som du vill hantera åtkomst till.

6. Tilldela eller ta bort återförsäljaråtkomst i avsnittet Återförsäljaråtkomst:

• Gör följande för att tilldela återförsäljaråtkomst:
      1. Klicka på Hantera åtkomst och klicka sedan på Tilldela åtkomst.
      2. Välj en återförsäljare som du vill ge åtkomst till prislista.
      3. Klicka på Tilldela återförsäljare.

- Gör följande för att ta bort återförsäljaråtkomst: 1. Klicka på Hantera åtkomst och sedan på Ta bort åtkomst. 2. Välj en återförsäljare för vilken du vill ta bort åtkomsten till din prislista. 3. Klicka på Ta bort återförsäljare.

1. Klicka på Spara.

Inaktivera din prislista

Om du tillfälligt vill sluta använda en prislista kan du avaktivera den genom att ställa in dess status till Utkast. Din prislista raderas inte, den är inte tillgänglig för alla återförsäljare som har tilldelats den. Du kan återgå till den här prislistan och när som helst göra den Aktiv.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Collective (Supplier).

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Från försäljningskanalen Collective (Supplier), klicka på Prislistor.

5. Klicka på den prislista du vill inaktivera.

6. I avsnittet Status väljer du statusen Utkast.

7. Klicka på Spara och sedan på Spara som utkast.

Radera din prislista

Om du inte längre vill använda din prislista kan du radera den permanent. Innan du kan radera en Aktiv prislista måste du först ställa in status till Utkast.

Steg:

1. Klicka på Inställningar > Appar och försäljningskanaler från din Shopify-admin.

2. På sidan Appar och försäljningskanaler klickar du på Collective (Supplier).

3. Klicka på Öppna försäljningskanal.

4. Från försäljningskanalen Collective (Supplier), klicka på Prislistor.

5. Klicka på en prislista som du vill radera.

6. Valfritt: om prislistans status är Aktiv, ändra statusen till Utkast och klicka sedan på Spara.

7. Klicka på Ta bort prislista och klicka sedan på Ta bort prislista.