Shopify Payments för Finland

Företag i Finland kan använda Shopify Payments för att acceptera kredit- och betalkort från Visa, Mastercard, Maestro, American Express och UnionPay. Du kan också acceptera Apple Pay, Google Pay och Shop Pay.

Företag i Finland kan också acceptera betalningar med Bancontact och iDEAL.

Krav för Shopify Payments

Se till att du kan uppfylla följande krav för att använda Shopify Payments.

Förbjudna verksamheter

Vissa typer av företag och tjänster får inte använda Shopify Payments.Granska listan över förbjudna affärstyper i Shopify Payments användarvillkor för Finland för att kontrollera om ditt företag kan använda Shopify Payments.

Bankkontokrav för Shopify Payments

Se till att ditt bankkonto uppfyller följande krav innan du ansluter det till Shopify Payments:

• Bankkontot är i EUR-valuta och hos en EU- eller Finlandbaserad bank.
  • Bankkontot är behörigt för SEPA-överföringar.
  • Bankkontot har ett IBAN som börjar med något av följande: AT, BE, CH, DE, DK, EE, ES, FI, FR, GB, GI, IE, IT, LU, NL, NO, PT eller SE.

Checkkonton som är inställda till att endast att acceptera banköverföringar fungerar inte med Shopify Payments. Sparkonton, valutakonton och pengaöverföringstjänster som efterliknar bankkonton stöds inte av Shopify Payments. Även om virtuella bankkonton utöver Shopifys egna stöds kan det hända att det uppstår fler utbetalningsfel med dessa konton.

Kontakta din bank för att ta reda på om ditt konto godkänner överföringstyperna som listas för din region ovan.

Krav på personlig information för Shopify Payments

Som svar på regleringar i olika länder måste du tillhandahålla information om dig och ditt företag. Informationen samlas in för att hjälpa till att identifiera handlare som använder Shopify Payments, inklusive faktiska ägare till en viss företagsenhet. Syftet med att samla in denna information är att efterleva regleringskrav som är utformade för att förhindra penningtvätt, finansiering av terrorism och andra ekonomibrott.

Eftersom lokala regler och förordningar utvecklas kan Shopify och dess partners kontakta dig för att hämta in ytterligare information om dig och ditt företag. Dessa standardgranskningar kan inträffa när som helst så länge ditt Shopify Payments-konto är aktivt.

Vilken information Shopify måste samla in skiljer sig från land till land, men innefattar vanligtvis information om följande:

• personen som skapar Shopify Payments-kontot
  • företaget som är kopplat till Shopify Payments-kontot
  • de individer som slutligen äger eller kontrollerar företaget, vilket innefattar företagsägaren eller en högre chef med juridisk befogenhet att signera för företagets räkning

För att underlätta verifieringsprocessen när du tillhandahåller dokument som bevis, se till att din dokumentation är:

• är tydlig och tillräckligt stor för att läsas
  • är korrekt och giltigt
  • är uppdaterat med det senaste datumet som är möjligt
  • är komplett med alla detaljer synliga
  • fri från felaktiga uppgifter och skrivfel
  • matchar den angivna informationen

Acceptabla dokumenttyper för individer och företag i Finland inkluderar följande.

Identitetshandlingar:

• Pass
  • Körkort: skanningar av fram- och baksida krävs
  • Identitetskort: skanningar av fram- och baksida krävs
  • Uppehållstillstånd: skanningar av fram- och baksida krävs

Adresshandlingar:

• El-, gas- eller vattenräkning – daterad inom 6 månader
  • Kontoutdrag - daterat inom 6 månader
  • Bostadslåneutdrag – daterat inom 6 månader

Företags-/enhetshandlingar:

• Bokslut
  • Bolagsordning
  • Handelsregistrering
  • Utdrag ur handelsregister
  • Momsregistrering

Godkänner betalningar

Om du har en enskild firma kan du i de flesta länder acceptera alla större betalningsmetoder automatiskt så snart du skapar din Shopify-butik med Shopify Payments aktiverat. Din kortavgift baserar sig på din butiks Shopify-prenumerationsplan och du kan ändra plan närsomhelst.

Företag i Finland kan acceptera betalkort och kreditkort från Visa, Mastercard, American Express och UnionPay samt betalningar som använder Bancontact och iDEAL.

Följande metoder för snabbkassa kan användas med Shopify Payments i Finland:

Betalningsperioder

Din betalningsperiod hänvisar till tiden mellan det datum då en kunds betalning tas in och det datum då dessa medel skickas till ditt bankkonto. Datum och tid då en kunds betalning tas in registreras i UTC-tid. Medel från betalningar som tas emot på fredag, lördag och söndag grupperas och skickas tillsammans som en betalning.

I Finland är betalningsperioden tre arbetsdagar. Det minsta belopp som kan betalas ut för Shopify Payments-konton i Finland är 1 EUR. Om det finns en utbetalning för ett lägre belopp än detta så förblir utbetalningen i väntande läge tills mer pengar finns tillgängliga för att betala ut.

Mer information om att få betalt med Shopify Payments.

Skatterapportering

Som handlare är du skyldig att följa alla gällande bestämmelser, inklusive skatterapportering. Beroende på din jurisdiktion kan Shopify Payments även vara skyldiga att rapportera din försäljning till de lokala skattemyndigheterna.

Shopify Payments-avgifter omfattar inte mervärdesskatt (moms) för butiker i Europa, med undantag för Irland. Du kan behöva redovisa moms till den lokala tillämpliga skattesatsen i din momsdeklaration. Du kan antingen ladda ner en genererad faktura eller exportera en fil med transaktionsuppgifterna för att få den här informationen.

För butiker i Irland debiteras en moms på 23% utöver avgifter för Shopify Payments.

Ladda ner en genererad faktura

Du kan ladda ner månadsvisa fakturor att skicka in med din skattefordran. Varje faktura kommer innehålla den totala momsen som betalats på transaktionsavgifter för alla ordrar som gjorts i din butik den månaden. Genererade fakturor använder tidszonen UTC, vilken kan skilja sig från din butiks tidszon. Om du vill ha en rapport som använder din butiks tidszon kan du exportera en lista över transaktionerna i din butik som en CSV-fil.

Den månatliga fakturan genereras den 5:e efterföljande månad. Fakturan för juni kommer till exempel att genereras den 5:e juli. Om du inte hade några transaktioner med Shopify Payments under en viss månad kommer ingen faktura att genereras för den månaden.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Betalningar i din Shopify-administratör.
  2. Klicka på Visa utbetalningari avsnittet Shopify Payments.
  3. Klicka på dokument.
  4. Klicka på Ladda ner PDF för fakturan du vill ladda ner i dialogrutan Skattedokument.

Exportera transaktionsavgifter

Du kan exportera en lista över transaktionerna i din butik som en CSV-fil. CSV-filen innehåller en moms-kolumn för europeiska handlare.

Steg:

1. Gå till Inställningar > Betalningar i din Shopify-administratör.
  2. Klicka på Visa utbetalningari avsnittet Shopify Payments.
  3. Klicka på Transaktioner.
  4. Klicka på Exportera. En CSV-fil laddas ner i din webbläsare.
  5. Öppna CSV-filen i en kalkylbladsredigerare.
  6. Den sista kolumnen i CSV-filen visar hur mycket moms som samlats in för varje transaktionen.
  7. Använd verktyget Summa för att beräkna den totala mervärdesskatt som du har samlat in.