Betalningsauktorisering och hämtning

Din kund debiteras när betalningen debiteras. Som standard hämtas kontokortsbetalningar och några ytterligare betalningsmetoder automatiskt, men om det passar ditt företag bättre kan du ändra din butiksinställning för att ta betalt manuellt.

I kontokortsbetalningsprocessen är betalningar auktoriserade och sedan måste de tas emot inom en auktoriseringsperiod. Om du tar emot en betalning skickas kontokortsinformation till kundens bank för behandling.

Ytterligare betalningsmetoder behandlas på ett annat sätt än kontokort, men många leverantörer stöder manuellt, samt automatiskt, betalningsmottagande. Om din butik är inställd för att ta emot betalningar manuellt, men du lägger till en ytterligare betalningsleverantör som inte stöder manuella betalningar, kommer betalningar tas emot automatiskt, inte manuellt, för ordrar som behandlas av den leverantören.

Om du använder Shopify Payments, en annan kontokortsbetalningsleverantör eller leverantörer för ytterligare betalningsmetoder måste du bestämma hur du ska ta emot betalningen från dina kunder. Betalningar kan tas emot på följande sätt:

• Automatiskt: systemet tar emot betalning vid tidpunkten för försäljningen eller, när det gäller ytterligare betalningsmetoder, när leverantören slutför betalningshanteringen. Automatisk betalning är standardinställningen. Det här alternativet sparar tid när du behandlar ordrar och används av de flesta handlare.
  • Manuellt: när en orders betalningsstatus är auktoriserad måste du ta betalt innan du får betalt för ordern. Kontokortsbetalningar måste tas emot inom auktoriseringsperioden. Om du tar betalt manuellt läggs en fördröjning och ett extra steg till i arbetsflödet för orderbehandling. Du kan ställa in manuell betalning av följande skäl:
    • Granska bedrägerianalysen för en order innan du bestämmer dig för att genomföra transaktionen eller annullera ordern.
    • Följa en redovisningsstandard som kräver att du tar betalt vid distribution.
    • Följer lokal reglering som förskriver att online-handlare måste erbjuda minst en betalningsmetod som gör det möjligt för din kund att betala för ordern vid leverans.

Vad är en godkännandeperiod för ett kontokort?

Alla kreditkortsbetalningsleverantörer har en godkännandeperiod för att tillåta att den debitering görs för kundens kreditkort. Godkännandeprocessen kontrollerar först att kreditkortet är giltigt och att kortet har tillräckligt med tillgängliga medel för transaktionen.

Godkännandeprocessen upphör efter en viss tid. Längden på godkännandeperioden beror på din kreditkortsbetalningsleverantör. Du måste ta betalt inom godkännandeperioden för att ta betalt för din beställning.

Shopify Payments har en godkännandeperiod på 7 dagar.

Förlängda auktoriseringsperioder

Handlare som använder Shopify Plus-planen har förlängda auktoriseringsperioder när vissa kreditkort används i kassan.

Utökade auktoriseringsperioder kan variera beroende på vilken bank som har utfärdat ett kreditkort. För vissa kort kanske utökade auktoriseringsperioder inte har stöd. Du bör kontrollera på din ordersida om auktoriseringsperioder löper ut.

Om du från och med den 21 oktober 2020 tar emot en betalning manuellt efter den standardiserade sjudagarsperioden, så tillkommer, utöver de standardiserade kreditkortsavgifterna, en avgift på 1,75 % för transaktionen.

Auktoriseringsperioder för olika kreditkortsföretag.
Korttyp Auktoriseringsperiod
Visa Upp till 30 dagar
Mastercard Upp till 30 dagar
Discover Upp till 10 dagar
JCB Upp till 10 dagar
American Express 7 dagar
Diners Club 7 dagar
China Union Pay 7 dagar

Om du har en betalning som inte togs emot inom sju dagar och du inte vill ådra dig denna avgift ska du avbryta ordern och skapa en ny. Auktoriseringens utgångsdatum visas på ordersidan.

Ställ in automatiskt betalningsmottagande

Automatiskt betalningsmottagande är aktiverat som standard för nya butiker. Om du tar betalt manuellt men vill ändra inställningen för din butik kan du aktivera automatiskt betalningsmottagande.

När automatiskt betalningsmottagande är aktiverat debiteras kunder som betalar med kontokort automatiskt vid tidpunkten för försäljningen och kunder som betalar med några ytterligare betalningsmetoder debiteras när leverantören är klar med behandlingen.

Steg:

1. Klicka på Hantera i avsnittet Betalningsinhämtning.

2. Välj Ta emot betalning för ordrar automatiskt.

3. Klicka på Spara.

Ställ in manuellt betalningsmottagande

När manuellt betalningsmottagande är aktiverat debiteras inte kunder som betalar med kontokort och vissa ytterligare betalningsmetoder automatiskt vid tidpunkten för försäljningen. För att få betalt måste du ta betalt manuellt inom auktoriseringsperioden.

Aktivera manuellt betalningsmottagande om det passar ditt företag bättre än automatiskt betalningsmottagande.

Steg:

1. Klicka på Hantera i avsnittet Betalningsinhämtning.

2. Välj Ta emot betalning för ordrar manuellt.

3. Valfritt: Om du använder Shopify Payments och du vill få e-postmeddelande innan auktoriseringsperioden för varje beställning upphör markerar du Skicka ett varningsmeddelande när godkännanden är nära att upphöra. Om du väljer det alternativet men inte använder Shopify Payments kommer du inte att få varningsmeddelanden.