Shopify Payments, vanliga frågor

Utbetalningar

• Hur får jag betalt?
  • Kan jag få mina pengar snabbare?
  • Vad räknas som en arbetsdag?
  • Varför visar min utbetalning "betald", men inga medel har deponerats?
  • Min utbetalning misslyckades, vad gör jag?
  • Varför är det 30 dagar mellan alla mina utbetalningar?

Hur får jag betalt?

Shopify Payments överför medel till det bankkonto du har angett på sidan Betalningsleverantöreri din Shopify-admin. Det konto du använder för att acceptera utbetalningar måste vara ett fullständigt checkkonto eller ett current account i Storbritannien och på Irland. För mer information om de bankkonton som du kan använda, se Konfigurera Shopify-betalningar.

Obs! Du kan inte ta emot pengar om din utbetalning understiger $1, £1 eller €1, beroende på vilken valuta du använder i din butik. Pengarna läggs till i din nästa utbetalning som uppfyller detta krav.

Kan jag få mina pengar snabbare?

Den tid det tar för Shopify Payments att överföra medel till ditt bankkonto beror på din betalningsperiod. Vi kan inte minska betalningsperioden för ett individuellt konto, men vi arbetar aktivt för att minska betalningsperioderna för alla konton. Du kan se alla överföringar till ditt bankkonto som Shopify Payments försöker göra i utbetalningsplanen i Shopify-admin.

Vad räknas som en arbetsdag?

Affärsdagar är måndag till fredag, utom federala helgdagar för handlare i USA, och lagstadgade helgdagar för handlare i Kanada, i Storbritannien, på Irland, i Australien och på Nya Zeeland. Den dag som en kund gör en beställning i din butik bestäms utifrån den tidpunkt, i UTC-tidzonen, då beställningen gjordes.

Varför visar min utbetalning "Betald", men inga medel har deponerats?

Vi överför pengar varje dag men de flesta banker behandlar endast överföringen under arbetsdagar. Det betyder att om pengar skickades till dig på en helg eller en helg kommer du förmodligen att se pengarna i din bank nästa dag som din bank är öppen. För överföringarna som skickas under arbetsdagar ska du se pengarna vara synliga senast nästa dag.

Om överföringen skickades på en arbetsdag och du inte ser pengarna på ditt bankkonto inom några dagar betyder det troligtvis att överföringen inte gick igenom. Banker kan ta upp till 3-5 arbetsdagar på sig för att informera oss om överföringar som inte gått igenom, då skickar vi ut ett meddelande om en utbetalning som inte gått igenom (om den är aktiverad i kontoinställningarna för Shopify Payments) och uppdaterar din admin-banner med anledningen till att utbetalningen inte gick igenom.

Min utbetalning gick inte igenom, vad gör jag?

När en överföring inte går igenom försätts utbetalningarna till ditt bankkonto i vänteläge tills problemet är löst. Om du vill lösa ett problem som orsakar att överföringarna inte går igenom följer du instruktionerna i bannern Överföring gick inte igenom på sidan Utbetalningar. Du kan till exempel bli uppmanad att uppdatera dina bankuppgifter, eller klicka på Försök genomföra utbetalning igen.

Om du uppdaterar ditt bankkonto till ett giltigt checkkonto kommer de misslyckade överföringarna automatiskt att göras inom de närmaste 72 timmarna. Om ditt nuvarande konto är giltigt och du är osäker på varför överföringen inte gick igenom bör du kontakta din bank för att undersöka problemet. För mer information om misslyckade utbetalningar, se Få betalt med Shopify Payments.

Varför är det 30 dagar mellan alla mina utbetalningar?

I vissa fall är dina ordrar föremål för en 30-dagars utbetalningsperiod på grund av de produkter du säljer. Denna utbetalningsperiod krävs av vår betalningspartner för vissa företag. Du får ett direktmeddelande om ditt konto behöver en 30-dagars utbetalningsperiod istället för en normal utbetalningsperiod.

Shopify Payments-konton

• Mitt konto för Shopify Payments har parkeras, vad gör jag?
  • Finns det några behandlingsgränser eller fondreserver?
  • Kan jag använda ett bankkonto med flera signors?
  • Finns det vissa företag som är förbjudna att använda Shopify Payments?
  • Var kan jag hitta användarvillkoren för Shopify Payments?
  • Hur överför jag äganderätten till mitt konto hos Shopify Payments?
  • Kan jag betala min Shopify-faktura med mitt kontosaldo på Shopify Payments?

Mitt konto för Shopify Payments är vilande, vad gör jag?

När ett konto för Shopify Payments är på vilande skickas ett e-postmeddelande till Shopify-kontoinnehavaren med ytterligare information. För att lösa problemet, granska det här e-postmeddelandet och svara direkt på det.

Skyddar Shopify mig från chargebacks?

Nej, chargebacks är ditt ansvar. Shopify kan hjälpa dig genom att tillhandahålla styrkande dokumentation för att bestrida chargebacks, men det är kortinnehavarens bank som fattar beslutet om ett chargebackresultat. Shopify kan inte ändra eller överklaga bankens beslut.

Finns det några behandlingsgränser eller fondreserver?

Det finns ingen gräns för det belopp du kan acceptera varje månad eller per transaktion via Shopify Payments, och dina pengar överförs till ditt bankkonto i samma plan, oavsett volym.

I sällsynta fall kan vi begära en extra reserv. Om det här är något som vi känner kan behövas för ditt företag kontaktar vårt team dig för att diskutera detta.

Kan jag använda ett bankkonto med flera signatörer?

Ja. Den ökade säkerheten som bankerna erbjuder med flera signatörer används för att skydda ändringar i själva kontot, inte vanliga transaktioner i och utanför det. Shopify kan överföra pengar till det om ditt konto är konfigurerat för att ta emot överföringar med automatiserad clearingcentral (ACH).

Finns det vissa företag som är förbjudna att använda Shopify Payments?

Ja, det finns vissa typer av företag och tjänster som inte kan använda Shopify Payments. Se Förbjudna företag och kontrollera listan över förbjudna företagstyper för det land där ditt företag är verksamt.

Var kan jag hitta användarvillkoren för Shopify Payments?

Användarvillkor (TOS) för Shopify Payments och relaterade juridiska dokument finns tillgängliga från Shopify Legal.

Hur överför jag äganderätten till mitt konto hos Shopify Payments?

Kontakta Shopify-support om du vill överföra äganderätten till ditt konto hos Shopify Payments. Om du säljer din butik genom att använda Shopifys Exchange Marketplace kommer processen att tas om av Utbytesgruppen.

Kan jag betala min Shopify-faktura med mitt kontosaldo på Shopify Payments?

Ja, om du befinner dig i USA och använder Shopify Payments kan du betala fakturan för din Shopify-prenumeration med ditt kontosaldo på Shopify Payments.

Plats och valuta

• Vilken valuta kan jag sälja i?
  • Kan jag sälja i USD i Kanada?
  • Vad är inhemska kort?
  • Vad är internationella kort?
  • Vad är europeiska kort?
  • Inkludera avgifter för Shopify Payments GST (varor och tjänsteskatt) i Australien?
  • Är GST (varu- och tjänsteskatt) inkluderat i Shopify Payments-avgifter i Singapore?
  • Var kan jag ta reda på hur mycket GST har samlats in på avgifter för Shopify Payments?
  • Innehåller Shopify Payments avgifter mervärdesskatt (moms) för butiker i Europa?
  • Vad är PSD2?
  • Vad är 3D Secure-kassa?

Vilken valuta kan jag sälja i?

Valutan du kan sälja i beror på det land där ditt företag är beläget. Se Stödda valutor för listan över land och valutaparningar som Shopify Payments stöder.

Kan jag sälja i USD i Kanada?

Ja, men du måste se till att ditt bankkonto är kompatibelt. Om du vill veta mer om bankkontokrav för din valuta, se Konfigurera Shopify Payments.

Obs! Du kan komma att få utbetalningar i en annan valuta än den valuta du säljer i när du använder Shopify Payments. Mer information finns i Sälja och få betalt i olika valutor.

Vad är inhemska kort?

Inhemska kort är kreditkort som utfärdas och används i samma land eller region i ditt företag. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet är i samma land eller region som ditt företag är i.

Ditt företag är till exempel beläget i Japan, och en kund gör ett köp med ett kreditkort från Japan. Det här är ett inhemskt kreditkortsköp.

Vad är internationella kort?

Internationella kort är kreditkort som utfärdas och används i ett annat land eller region än ditt företag. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet är i ett annat land än ditt företag.

Ditt företag finns till exempel i Tyskland, och en kund gör ett köp med ett kreditkort i USA. Det här är ett internationellt kreditkort, eftersom kundens kreditkort är från ett land eller en region som skiljer sig från den ort där ditt företag är beläget.

Obs! Om din webbutik är baserad i USA och du hanterar betalningar med hjälp av Shopify Payments debiteras du en avgift på 1 % för all försäljning som görs med ett kreditkort som utfärdas i ett annat land.

Vad är europeiska kort?

Europeiska kort är kreditkort som utfärdas och används i vissa länder och regioner i Europa. Det innebär att den finansiella institutionen som utfärdade kreditkortet kan befinna sig i ett annat land eller region än ditt företag. Europeiska kort behandlas på samma sätt som inhemska kort behandlas.

Ditt företag finns till exempel i Nederländerna, och en kund gör ett köp med ett kreditkort på Irland. Det här är ett europeiskt kreditkortsköp. Din kunds kreditkort är ett europeiskt kreditkort, eftersom det utfärdades i ett stödd europeiskt land eller region.

Listan över länder och regioner som stöds som europeiska kort är:

Lista över europeiska länder och regioner, samt deras tillhörande landskoder
Land eller region Landskod
Andorra AD
Österrike AT
Belgien BE
Bulgarien BG
Kroatien HR
Cypern CY
Tjeckien CZ
Danmark DK
Estland EE
Färöarna FO
Finland FI
Frankrike FR
Tyskland DE
Gibraltar GI
Grekland GR
Grönland GL
Guernsey GG
Heliga stolen (Vatikanstaten) VA
Ungern HU
Island IS
Irland IE
Isle of Man IM
Israel IL
Italien IT
Jersey JE
Lettland LV
Liechtenstein LI
Litauen LT
Luxemburg LU
Makedonien MK
Malta MT
Monaco MC
Montenegro ME
Nederländerna NL
Norge NO
Polen PL
Portugal PT
Rumänien RO
Saint Pierre och Miquelon PM
San Marino SM
Serbien RS
Slovakien SK
Slovenien SI
Spanien ES
Svalbard och Jan Mayen SJ
Sverige SE
Schweiz CH
Turkiet TR
Storbritannien GB

Inkluderar Shopify Payments avgifter GST (varu- och serviceskatt) i Australien?

Ja. Den nuvarande australiska GST-nivån på 10 % debiteras alla transaktioner som behandlas via Shopify Payments.

Är GST (varu- och tjänsteskatt) inkluderat i Shopify Payments-avgifter i Singapore?

Ja. I Singapore debiteras den aktuella GST-kursen på 7 % för alla transaktioner som behandlas via Shopify Payments.

Var kan jag ta reda på hur mycket GST som har inhämtats med Shopify Payments avgifter?

Du kan exportera ett kalkylblad över dina transaktioner som visar hur mycket GST du har betalat.

Innehåller Shopify Payments avgifter mervärdesskatt (moms) för butiker i Europa?

Shopify Payments avgifter inkluderar inte mervärdesskatt (moms) för butiker i Tyskland och Spanien. Om din butik är i Tyskland eller Spanien, kan du behöva betala moms till lokal skattesats på din momsredovisning.

Butiker i Irland debiteras 23 % moms utöver betalningsavgifterna för Shopify.

Vad är PSD2?

Den 14 september 2019 infördes det reviderade betaltjänstdirektivet, även kallat PSD2, i alla länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Storbritannien. Det finns en förväntad övergångsperiod på 18 månader för webbutiker i de länder som berörs för att bli kompatibla med PSD2.

PSD2 introducerar nya strikta säkerhetskrav för elektroniska betalningar för att minska risken för bedrägerier. Du kommer att leva upp till PSD2 om du använder Shopify Payments genom vår integrerade 3D Secure-kassa.

Vad är 3D Secure-kassa?

3D Secure är ett extra säkerhetslager för kredit- och betalkortstransaktioner online. Det lägger till ett autentiseringssteg för onlinebetalningar genom att omdirigera användaren till kortutfärdarens domän och sedan tillbaka till webbutikens domän för att slutföra betalningen. Om du använder Shopify Payments eller Stripe som en betalnings-gateway använder du automatiskt ett 3D Secure-kassaflöde.

Alla webbutiker behöver ha 3D Secure-kassaintegreringar för att följa PSD2-direktivet som nämndes ovan.

Inköp och återbetalningar

• Kan jag acceptera betalkort på Shopify Payments?
  • Kan jag ta flera betalningar för en enda order med Shopify Payments?
  • Min kund säger att de debiterats för något men jag har ingen order, varför?
  • Hur lång tid tar det för min kund att få återbetalningen?
  • Kan en återbetalning annulleras?
  • Hur länge måste jag utfärda en återbetalning?

Kan jag acceptera betalkort på Shopify Payments?

Företag i USA kan acceptera betalkort och kreditkort från Visa, MasterCard, American Express, JCB, Discover och Diners Club.

Företag i Australien, Hongkong SAR Kina, Irland, Italien, Nya Zeeland, Singapore, Spanien och Storbritannien kan acceptera betal- och kreditkort från Visa, MasterCard och American Express.

Företag i Japan kan acceptera JCB, Visa, MasterCard och American Express debetkort och kreditkort.

Företag i Kanada kan acceptera kreditkort och betalningskort från Visa, MasterCard och American Express. Dessutom kan företag i Kanada som använder den helt nya Shopify POS acceptera Interacs betalkort för blipp-transaktioner i butik för upp till $100 CAD med hjälp av Kortläsare för kontaktlösa betalkort och smartkort.

Företag i Danmark kan acceptera kreditkort från Visa, MasterCard och American Express. Om du vill acceptera betalningar via MobilePay måste du aktivera en alternativ betalningsleverantör i dina inställningar för alternativ betalningsmetod för Shopify.

Företag i Tyskland kan acceptera betal- och kreditkort från Visa, MasterCard och American Express, samt betalningar som använder SOFORT och Klarna Pay Later.

Företag i Nederländerna kan acceptera betal- och kreditkort från Visa, MasterCard och American Express, samt betalningar som använder iDEAL.

Företag i Belgien kan acceptera betalkort och kreditkort från Visa, MasterCard och American Express, samt betalningar som använder Bancontact och iDEAL.

Företag i Sverige kan acceptera kreditkort från Visa, MasterCard och American Express, samt betalningar som använder Klarna Betala Direkt, Klarna Betala Senare och Klarna Dela upp.

Kan jag ta emot flera betalningar för en och samma beställning med Shopify-Payments?

Nej. Observera: Du kan endast ta emot en betalning för en beställning en gång, och betalningen kan inte vara av större belopp än beställningens auktoriserade belopp. Det innebär att dina kunder inte kan lägga ytterligare varor till en befintlig beställning. De måste göra en ny beställning om de vill lägga till fler produkter efter det att en beställning har gjorts.

Min kund säger att de debiterats för något men jag har ingen order, varför?

Många banker visar avgifter omedelbart när ett försök till betalning sker, även om betalningen misslyckas. För det mesta visas misslyckade betalningsförsök som väntande avgifter. Vissa banker uppvisar dem dock som vanliga avgifter. Dessa avgifter, oavsett deras status, visas under en kort stund innan de ångras. Under hur lång tid avgiften visas på kundens konto beror på banken, men det är vanligtvis 3-5 dagar. Kontakta Shopify-supporten för hjälp om en debitering finns kvar på kundens konto i mer än 5 arbetsdagar utan en order.

Hur lång tid tar det för min kund att få återbetalningen?

Cirka 5 –10 arbetsdagar. Trots att vi omedelbart skickar återbetalningen till kundens bank måste kundens bank fortfarande bearbeta återbetalningen och tillämpa den på kundens konto. Behandlingstiden kan variera mellan banker.

Obs! Återbetalningar kan visas i form av en reversering. Vid reversering tas den ursprungliga betalningen bort från kundens kontoutdrag, och en separat kredit utfärdas inte.

Inom auktoriseringsperioden när en kund återbetalas (antingen delvis eller i sin helhet) kanske kunden inte ser en post på sin kontoutdrag för återbetalningen eftersom vi justerar inhämtningsbeloppet för avgiften när den rättas till. De kan fortfarande se beloppet som "väntande" på deras kontoutdraget tills tiden löper ut.

Om du vill ha hjälp med att avgöra statusen för en återbetalning som du har behandlat, kontakta Shopify-support för ett referensnummer för återbetalningen.

Kan en återbetalning annulleras?

Nej. När du har utfärdat en återbetalning kan den inte avbrytas.

Om kortet som du har återbetalat har löpt ut eller annullerats krediteras kundens nya kort med återbetalningen. I sällsynta fall kan det vara så att kunden inte har ett nytt kort, och då skickar banken vanligtvis återbetalningen till kundens bankkonto.

Hur lång tid efter försäljningen måste jag utfärda en återbetalning?

Det finns ingen tidsgräns för att utfärda en återbetalning, men du kanske inte lyckas med återbetalning efter 120 dagar.

Återkrav och nekade betalningar

• Kan jag återbetala en chargeback?
  • Varför debiteras en avgift för varje chargeback?
  • Min kund sa att tvisten var ett misstag. Kan den reverseras?