Hantera chargebacks och utredningar

När du får en chargeback eller utredning om en order som gjorts med Shopify Payments samlar Shopify bevis och skickar den till kreditkortsföretaget på förfallodagen. Innan Shopify skickar svaret kan du lägga till ytterligare bevis i Shopify admin. Efter det att bevisen har lämnats in kommer chargeback eller utredning att lösas inom 120 dagar.

Chargebacks beslutas av kortinnehavarens bank. Shopify kan inte påverka eller återkalla beslutet. Shopify kan hjälpa dig genom att tillhandahålla information för att bestrida chargeback.

Se vårt avsnitt om chargebacks för mer information om vilka typer av chargebacks samt strategier för att förhindra dem.

Chargeback-status

Statusen för en chargeback eller utredning förklarar vilken del av processen den är i. En chargeback eller utredning kan ha ha följande status:

• öppen: Shopify har ännu inte skickat svaret. Du kan fortfarande lägga till bevis till svaret.
  • skickad: Kreditkortsföretaget granskar bevisen och fattar ett beslut angående chargebacken eller utredningen.
  • vunnen: Du vann chargebacken.
  • förlorad: Du förlorade chargebacken.

Visa alla chargebacks och utredningar

Du ser en lista över alla beställningar med chargeback eller förfrågningar som Shopify inte har skickat till kreditkortsföretaget än.

1. Från din Shopify-admin, gå till ordrar.

2. Klicka på knappen Sök och filtrera.

3. Klicka på Lägg till filter.

4. Välj Chargeback- och utredningsstatus från rullgardinsmenyn Lägg till filter.

5. Välj öppna från rullgardinsmenyn Välj ett värde....

Lägg till bevis och skicka in ett chargeback-anspråk

Shopify samlar automatiskt in bevis och skickar det till kreditkortsföretaget på förfallodagen. För att öka dina chanser att vinna ditt chargeback-anspråk kan du lägga till bevis som stöder din anspråk.

Den typ av bevis som du bör lägga till beror på orsaken till chargebacken.

Samla och organisera dina bevis med hjälp av följande riktlinjer:

• Endast PDF-, JPEG- eller PNG-filtyper accepteras.
  • Se till att PDF-filer är PDF/A-kompatibla.
  • Inkludera inte PDF-portföljer. Sammanfoga flera PDF-filer till en PDF-fil vid behov.
  • Se till att varje PDF har färre än 50 sidor.
  • Se till att bildfiler beskärs på lämpligt sätt, har hög upplösning och är läsbara. Använd beskrivningar eller pilar för att dra uppmärksamhet till relevant information.
  • Se till att varje bevisfil inte överstiger 2 MB.
  • Se till att dina sammanlagda bevisfiler inte överstiger 4 MB.
  • Skicka endast en fil för varje typ av bevis. Om du har flera filer för en typ av bevis kan du kombinera dem till en enda bild eller PDF-fil.
  • Inkludera inte ljud- eller videofiler, länkar till externa resurser eller förfrågningar om att ringa eller skicka e-post för mer information.

Steg:

1. Från din Shopify-admin, gå till ordrar.

2. Klicka på den omtvistade ordern.

3. Klicka på Skicka svar i chargeback-bannern.

4. Granska informationen om chargeback på sidan för chargeback-svar.

5. Ange eventuell ytterligare information.

6. Ladda upp bevis.

7. Klicka på Skicka svar.

Acceptera en chargeback

Om du accepterar att ett chargeback-anspråk är giltigt kan du acceptera chargeback-anspråket utan att skicka in den för utredning.

Steg:

1. Från din Shopify-admin, gå till ordrar.

2. Klicka på den omtvistade ordern.

3. Klicka på Skicka svar i chargeback-bannern.

4. På sidan för chargeback-svar klickar du på Acceptera chargeback.

5. Klicka på Skicka svar.

Svar på chargeback

Din bästa möjlighet att ta igen förlorad försäljning från chargebacks är att använda svar på chargeback som utarbetats av Shopify för varje order som påverkas. Du kan lägga till ytterligare bevis direkt till Shopify, och sedan skickar Shopify uppgifterna till kreditkortsföretaget.