Distribuera och hantera Shopify Markets Pro-ordrar

Du kan distribuera dina internationella ordrar med Markets Pro med något av följande alternativ:

• Köp och skriv ut DHL Express- och DHL e-handelsfraktsedlar direkt i din Shopify-admin.
  • Du kan distribuera och leverera ordrar med DHL Express och DHL e-handelsfraktsedlar från din tredjepartsdistributionspartner.

Du kan också återbetala och returnera Markets Pro-ordrar.

Överväganden vid köp av Markets Pro-fraktsedlar

Granska följande överväganden och begränsningar innan du köper DHL-fraktsedlar för internationella ordrar:

• Du kan inte lägga till fraktförsäkring för Markets Pro-fraktsedlar.
  • Transportörsförpackningar stöds inte med Markets Pro. Om du distribuerar från Shopify måste du använda anpassade paket från Frakt- och leveransinställningarna i din admin. Om du använder en tredjeparts distributionspartner måste du använda paketen som ställts in i den appen eller plattformen.
  • Du kan endast köpa fraktsedlar för DHL Express och DHL e-handel.
  • I syfte att hålla beräkningar av tullavgifter korrekta kan du inte redigera leveranslandet för ordrar med förbetalda tullavgifter eller för ordrar som levereras till Kanada, USA eller Brasilien. Du kan inte heller redigera leveransprovinsen eller leveransstaten.
  • Det maximala deklarerade värdet för en internationell leverans är 25 000 USD.
  • Anpassade poster stöds inte med Markets Pro. Om du vill leverera anpassade poster måste du skapa ett orderutkast och ändra ansvarig handlare för ordern från Markets Pro till dig själv.
  • Kundens förnamn eller efternamn kan inte vara en enstaka bokstav i kundens leveransuppgifter. J Doe och John D är exempelvis båda ogiltiga kundnamnsformat.
  • Delning av en enstaka produkt i flera leveranser stöds inte av Markets Pro. Totalt 1 fraktsedel per produkt kan köpas för varje order.
  • DHL-fraktsedlar visar en vikt på 1 lb för alla fraktsedlar, för att uppmana DHL att väga varje paket. Den vikt som du deklarerade vid skapandet av fraktsedeln lagras i fraktsedelns streckkoden för att DHL ska kunna jämföras.
  • Ordrar som innehåller gratisartiklar visar ett värde på 1,00 USD på handelsfakturor för någon av de kostnadsfria artiklarna. Detta garanterar inte att leveransen kommer att lyckas passera tullen, och det finns inte något sätt att manuellt deklarera värdet av den kostnadsfria artikeln.

Distribuera ordrar direkt i din Shopify-administratör

Du kan distribuera Markets Pro-ordrar direkt i Shopify-administratören genom att köpa DHL Express- och DHL eCommerce-fraktsedlar individuellt eller i bulk.

Köp och skriv ut individuella fraktsedlar

1. Från din Shopify-admin, gå till ordrar.

2. Klicka på en order som innehåller artiklar som inte har distribuerats.

3. Klicka på Skapa fraktsedel i avsnittet Ej distribuerad.

4. I avsnittet ARTIKLAR bekräftar du antalet artiklar som du vill inkludera i denna distribution. Om du vill distribuera kundens order i flera omgångar s[ kan du justera antalet av varje artikel som du inte vill skicka i denna omgång. Du kan köpa en extra fraktsedel för varje distribution som krävs för att distribuera hela ordern.

5. Granska tulldeklarationsformuläret och lägg till information som saknas:

1. Tryck på Redigera tullinformation i avsnittet ARTIKLAR.
    2. Kontrollera din produktinformation, som vikt, antal, värde och beskrivning.
    3. Klicka på Spara.
  6. I paketavsnittet väljer du ett befintligt paket eller skapar ett nytt paket:

• Om du vill använda ett befintligt paket väljer du ett paket från rullgardinsmenyn Paket.
    • Följ dessa steg för att skapa ett nytt paket:
      1. Klicka på Lägg till paket i avsnittet Paket.
      2. I dialogrutan Lägg till paket anger du informationen om ditt nya paket.
      3. Klicka på Lägg till paket.
  7. Ange den totala vikten för din leverans i fältet Total vikt (med förpackning).

8. I fältet Leveransdatum väljer du ett leveransdatum. Om du automatiskt vill skicka leveransinformation till dina kunder på det datumet väljer du Skicka leveransinformation till kunder.

9. Granska din leveransinformation i avsnittet Sammanfattning och klicka sedan på Köp fraktsedel.

10. Välj om du ska sortera dina fraktsedlar med några tullformulär eller med följesedlar och välj sedan formatet på ditt utskriftspapper.

11. Skriv ut dina fraktsedlar och dokument.

Köp och skriv ut fraktsedlar i bulk

1. Från din Shopify-admin, gå till ordrar.

2. Valfritt: Klicka på fliken Ej fullgjorda om du bara vill visa de ordrar som måste fullgöras.

3. Markera kryssrutan intill varje order som du vill skapa en fraktsedel för.

4. Klicka på Skapa fraktsedlar. Om du distribuerar från flera platser så ska du välja rätt plats och sedan klicka på Fortsätt.

5. Granska tulldeklarationsformuläret och lägg till information som saknas:

1. Klicka i fältet Artiklar för en order.
    2. Klicka på Redigera tulldeklaration.
    3. Verifiera produktvikt, kvantitet, värde och beskrivning för varje produkt.
    4. Valfritt: Välj Spara leveransinformation till produktdetaljer.
    5. Under Uppdatera tulldeklarationsformulär väljer du ett alternativ för att uppdatera flera ordrar, eller endast den här ordern.
    6. Klicka på Spara.
  6. På sidan Skapa fraktsedlar gör du eventuella ändringar på dina sedlar.

7. Klicka på Granska och köp.

8. Valfritt: Ändra leveransdatum.

9. Valfritt: Ändra huruvida ett e-postmeddelande om orderdistribution skickas till dina kunder.

10. Klicka på Köp fraktsedel.

11. Välj om du vill sortera dina fraktsedlar med tullformulär eller med följesedlar och välj sedan formatet på ditt utskriftspapper.

12. Skriv ut dina fraktsedlar och dokument.

Distribuera ordrar med hjälp av externa distributionstjänster

Ordrar från Shopify Markets Pro kan distribueras via följande kompatibla distributionstjänster:

Om du behöver annullera en befintlig fraktsedel från den externa distributionstjänsten och få en ny utfärdad klickar du på Avbryt fraktsedel och köper sedan en ny fraktsedel. Du debiteras endast för den fraktsedel som skannas av budföretaget.

Om du använder en distributionstjänst som inte finns med på den här listan och vill komma igång omedelbart måste du eller din distributionspartner köpa fraktsedlar och distribuera Markets Pro-ordrar via din Shopify-admin. Kontakta en försäljningsrepresentant om du vill integrera en extern distributionstjänst med Shopify Markets Pro.

Fler kompatibla distributionstjänster kommer att introduceras i framtiden. Kontakta supporten om du har en distributionstjänst eller är en handlare som använder en distributionstjänst som inte finns med på listan.

Väntande ordrar

Markets Pro-ordrar är satta i vänteläge och kan inte distribueras förrän vänteläget tas bort. När ordern är parkerad utför Markets Pro en bedrägerianalys av din order, kontrollerar orderuppgifterna, till exempel din kunds e-postadress och telefonnummer, och bekräftar att korrekta tullavgifter och importskatter har tagits ut, i förekommande fall.

Vanligtvis tas ordern bort inom fem minuter. I vissa fall kan Markets Pro hålla din order längre för att göra ytterligare orderscreening.

När ordern har tagits bort tas din orderbetalning in automatiskt eller så kan du hämta den manuellt beroende på din betalningsmetod.

Hantera Markets Pro orderutkast

När du skapar ett orderutkast och lägger till en kund som har en leveransadress från en marknad som hanteras av Markets Pro väljs den ansvarige Markets Pro-handlaren automatiskt för ditt orderutkast.

Det är viktigt att tilldela en Markets Pro-leveranstjänst till ditt orderutkast. Om du inte tillskriver en leveransmetod till Markets Pro kommer tullavgifter inte beräknas och Markets Pro kommer inte att tilldelas som handlare.

Om du inte lägger till en kund men väljer en marknad som hanteras av Markets Pro så väljs den ansvarige Markets Pro-handlare automatiskt för ditt orderutkast.

Följande överväganden gäller orderutkast som hanteras av Markets Pro:

Ändra ansvarig handlare för ditt internationella orderutkast

Du kan ändra ansvarig handlare för ditt internationella orderutkast. Om du byter handlare från Markets Pro till din egen är du ansvarig för att hantera den finansiella och juridiska komplexiteten inom internationell försäljning.

Beroende på vilken ansvarig handlare du väljer får du tillgång till olika fraktsedlar:

Steg:

1. Gå till Ordrar > Utkast i din Shopify-admin.
  2. Klicka på orderutkastet som du vill ändra ansvarig handlare för.
  3. I avsnittet Marknad klickar du på ... och klickar sedan på Ändra ansvarig handlare.
  4. Välj den ansvarige handlare som du vill hantera din order med.
  5. Klicka på Spara.

Återbetalning och retur av Markets Pro-ordrar

Du kan återbetala Markets Pro-ordrar på samma sätt som du återbetalar dina andra ordrar i din Shopify-admin. För mer information, se Skapa returer och återbetalningar.

30-dagars valutakursgaranti

Markets Pro-ordrar som betalas i en utländsk valuta har ett lås för valutakurser som tillämpas i 30 dagar. Valutakursgarantin under 30 dagar säkerställer att samma valutakurs tillämpas i 30 dagar efter att din order har lagts och hjälper dig att undvika eventuella förluster som följer av valutavärdesfluktuationer.

Det innebär att om du behöver återbetala en order som gjordes inom mindre än 30 dagar kommer valutakursen att vara den samma som när ordern lades.

Tullavgifter och moms

När Markets Pro-ordern är distribuerad ges inte återbetalningar för tullavgifter, tullavgifter eller moms. Om en fullständig order återbetalas innan ordern har distribuerats återbetalas tullavgifter och tullar till dig på följande utbetalningsdatum.

Returer

Du kan köpa en retursedel för Markets Pro-ordrar från en tredjepartsleverantör eller transportör. Markets Pro-ordrar har inga specifika krav för retursedlar.

Byten

Ett produktbyte betraktas som en ny Markets Pro-order som måste gå igenom tullen. Du eller din kund behöver betala tullavgifter och skatter för andra gången.

B2B-ordrar med Markets Pro

B2B-ordrar stöds inte av Shopify Markets Pro.När du genomför B2B-ordrar till länder eller regioner som hanteras av Markets Pro måste du vara din egen ansvarige handlare för dessa ordrar.Ordrar kommer automatiskt att ändras så att du är den ansvarige handlaren i kassan. Du kan även behandla B2B-ordrar som orderutkast.

Gratisordrar med Markets Pro

Gratisordrar stöds inte av Shopify Markets Pro. När du skapar en order med ett dollarvärde på noll till länder eller regioner som hanteras av Markets Pro så måste du vara din egen ansvarige handlare för dessa ordrar. I kassan kommer dessa ordrar automatiskt att ha butiken som ansvarig handlare.