Shopify Collective-bestellingen beheren

Nadat een klant een bestelling heeft geplaatst in je winkel, ontvangen jij en je leverancier allebei een bestelling in jullie Shopify-winkels. Het is aan de leverancier om de bestelling af te handelen. Jij hoeft niets te doen.

Wanneer een leverancier een bestelling afhandelt, wordt die bestelling ook in jouw winkel afgehandeld met de fulfilmentgegevens van de bestelling, zoals een trackingnummer. Je klant ontvangt een verzendbevestigingsmail van jouw winkel in plaats van de winkel van de leverancier.

Betalingen vastleggen voor Shopify Collective-bestellingen

Afhankelijk van hoe je betalingen vastlegt voor Shopify Collective-bestellingen, kan de fulfilmentmethode voor Shopify Collective-bestellingen verschillen:

• Als je betalingen voor bestellingen automatisch vastlegt, wordt er na betaling van de bestelling in je winkel een automatische fulfilmentaanvraag voor de leverancier aangemaakt.
  • Als je betalingen voor bestellingen handmatig vastlegt of een verkoopkanaal gebruikt dat betalingen pas vastlegt wanneer een bestelling is afgehandeld, vraag je handmatig fulfilment aan bij de leverancier voor Shopify Collective-producten in een bestelling. Klik in de bestelling op Fulfilment aanvragen > Fulfilmentaanvraag verzenden. Als je automatische betalingen van Shopify Collective gebruikt, worden er kosten in rekening gebracht voor Shopify Collective-producten zodra je fulfilment aanvraagt, ongeacht of de bestelling is gemarkeerd als betaald.

Retouren voor Shopify Collective-bestellingen beheren

Bespreek met de leverancier wie betaalt voor het retourverzendlabel, de retourmethode en het retourbeleid voor Shopify Collective-bestellingen, voordat je retouren voor Shopify Collective-bestellingen accepteert.

Je kunt kiezen hoe je retouren voor Shopify Collective-bestellingen beheert en een van de volgende retourmethoden gebruikt:

Stap 1: een retour aanvragen bij een leverancier

Als je methode 2 kiest, vraag je een retour aan bij de leverancier.

Nadat je een retouraanvraag hebt ingediend, ontvangt de leverancier een melding per e-mail. Als een leverancier je aanvraag aanvaardt, sturen ze een verzendlabel voor de retourzending.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling waar je een retour voor wilt aanvragen bij de leverancier.

3. Klik in de sectie Afgehandeld op ... naast het artikel waar je een retour voor wilt aanvragen en vervolgens op Retour aanvragen bij leverancier.

4. Selecteer het aantal artikelen en een reden voor de retournering.

5. Klik op Retour aanvragen.

Stap 2: een retourlabel downloaden en naar de klant verzenden

Nadat de leverancier een retourlabel heeft geüpload, ontvang je een melding per e-mail met het retourlabel.

Download het retourlabel, upload het label bij het Shopify-beheercentrum en maak vervolgens een retour aan voor de klant.

Stappen:

1. Zoek de e-mail Retourlabel voor verzending is klaar in je inbox .
  2. Klik op Verzendlabel bekijken en klik vervolgens op Downloaden om het retourlabel naar je apparaat te downloaden.
  3. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.
  4. Klik op de bestelling waar je een retour voor wilt indienen.
  5. Klik op Retourneren.
  6. Selecteer Retourlabel uploaden en upload vervolgens het retourlabel.
  7. Klik op Retourzending maken.

Nadat je een retour hebt aangemaakt, ontvangt de klant een melding per e-mail met een retourlabel.

Wanneer een leverancier de geretourneerde artikelen ontvangt en de bestelling markeert als geretourneerd, krijg je een melding per e-mail. Je kunt vervolgens de klant terugbetalen.

Shopify Collective-bestellingen annuleren

Je kunt een Shopify Collective-bestelling annuleren wanneer de status van de bestelling Fulfillment in uitvoering is. Je kunt geen aanvraag doen voor het annuleren van bestellingen die al zijn afgehandeld. Nadat je een aanvraag hebt gedaan om een bestelling te annuleren, wordt er een e-mail naar de leverancier gestuurd om de bestelling te annuleren. Leveranciers kunnen de bestelling niet annuleren als ze de bestelling al hebben verwerkt.

Als een leverancier een Shopify Collective-bestelling annuleert, wordt de bestelstatus gewijzigd in Aanvraag afgewezen en wordt een reden van annulering weergegeven.

Wanneer je automatische betalingen gebruikt, annuleert Shopify Collective de bestelling automatisch:

• Onmiddellijk, als de betaling nog niet is aangenomen op het moment van annulering.
  • Na 14 dagen, als de betaling is aangenomen op het moment van annulering, maar de leverancier de bestelling niet heeft verzonden.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling die je wilt annuleren.

3. Klik in de sectie Afgehandeld op ... naast het artikel waar je een annulering voor wilt aanvragen en klik vervolgens op Annulering aanvragen.

4. Optioneel: voer een notitie in voor de leverancier, bijvoorbeeld waarom je verzoekt om deze bestelling te annuleren.

5. Klik op Annuleer verzoek.

Shopify Collective-bestellingen terugbetalen

Als je de klant wilt terugbetalen, annuleer je de bestelling in je eigen Shopify-beheercentrum. Je kunt Shopify Collective-bestellingen op dezelfde manier annuleren als je andere bestellingen in het Shopify-beheercentrum annuleert. Lees Bestellingen annuleren, archiveren en verwijderen voor meer informatie.

Terugbetaling vragen bij je leverancier:

• Als jij en de leverancier beiden automatische betalingen op Collective hebben geactiveerd, wordt het geld automatisch naar jou overgemaakt nadat de leverancier het terugbetalingsproces in gang zet.
  • Als jij en je leverancier geen automatische betalingen hebben geactiveerd, stuurt de leverancier het geld zelf naar jou en informeert hij of zij jou over dit proces.