Shopify Collective-bestellingen afhandelen en beheren

Nadat je contact hebt opgenomen met een retailer en een prijslijst met hen deelt, kan een retailer je producten verkopen in hun Shopify-winkel.

Wanneer een retailer jouw producten verkoopt, ontvang je een bestelling in het Shopify-beheercentrum. Je kunt Shopify Collective-bestellingen filteren op de pagina Bestellingen in het Shopify-beheercentrum en vervolgens de bestelling afhandelen door deze rechtstreeks naar de klant te verzenden. De naam van de retailer wordt vermeld op de pagina met bestelgegevens, zodat je weet van welke retailer de bestelling afkomstig is.

Nadat je een Shopify Collective-bestelling hebt afgehandeld, wordt de bestelling zowel in jouw winkel als in de winkel van de retailer gemarkeerd als Afgehandeld.

Shopify Collective-bestellingen filteren

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op het pictogram Zoeken en filteren.

3. Klik op Filter toevoegen en selecteer vervolgens Kanaal.

4. Selecteer Shopify Collective.

5. Klik op Opslaan als.

6. Geef de bestellingsfilter een naam en klik vervolgens op Opslaan.

Orderverwerking van Shopify Collective-bestellingen

Je kunt Shopify Collective-bestellingen op dezelfde manier afhandelen als andere bestellingen in het Shopify-beheercentrum. Zie Je eigen bestellingen afhandelen voor meer informatie. Als je een goede zakelijke relatie wilt opbouwen en voor je retailers de juiste verwachtingen wilt scheppen, kun je overwegen hun een geschatte verwerkingstijd voor bestellingen te geven, bijvoorbeeld 2 werkdagen.

Wanneer je een Shopify Collective-bestelling afhandelt, wordt de e-mail met de verzendbevestiging verzonden vanuit de winkel van de retailer en niet vanuit jouw winkel.

Je kunt Shopify-Collective-bestellingen niet bewerken of terugbetalen. Annuleer in dergelijke gevallen de bestelling en vraag de retailer een nieuwe bestelling te plaatsen.

Retouren voor Shopify Collective-bestellingen beheren

Bespreek met de retailers hoe je met retouren omgaat en wie betaalt voor het retourverzendlabel, voordat je retouren voor Shopify Collective-bestellingen verwerkt.

Je kunt een van de volgende retourmethoden gebruiken voor Shopify Collective-bestellingen:

• Methode 1: een retailer maakt zelf een retourlabel aan en accepteert retouren op hun eigen locatie
  • Methode 2: je verstrekt een retourlabel aan een retailer en accepteert retouren op je eigen locatie

Als je met de retailer hebt afgesproken om methode 2 te gebruiken, upload je een retourlabel en maak je een retour aan in het Shopify-beheercentrum.

Een retailer kan een retouraanvraag indienen in het Shopify-beheercentrum. Vervolgens ontvang je een melding per e-mail over de retouraanvraag. Controleer de retouraanvraag. Als de aanvraag in aanmerking komt voor een retour, dien je een retourlabel in. De retailer ontvangt een e-mail met het retourlabel en maakt een retourlabel aan voor de klant.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Bestellingen.

2. Klik op de bestelling waar je een retour voor wilt indienen.

3. Klik op Retourneren.

4. Selecteer in het gedeelte Verzendopties voor retours een van de volgende opties:

• Selecteer Een retourlabel aanmaken in Shopify om een retourverzendlabel aan te maken voor je klant. Dit is alleen mogelijk als je hoofdlocatie en het verzendadres van je klant zich allebei in de Verenigde Staten bevinden.
    • Selecteer Retourlabel uploaden om een bestaand retourverzendlabel voor de klant aan te maken. Op de pagina Retourlabel toevoegen upload je het PDF- of JPEG-bestand voor het verzendlabel. Je kunt ook het trackingnummer en de vervoerder invoeren als je over deze gegevens beschikt.
  5. Klik op Retourzending maken.

Nadat je de geretourneerde artikelen hebt ontvangen en geïnspecteerd, kun je de bestelling markeren als geretourneerd. De retailer ontvangt een melding per e-mail over de geretourneerde artikelen.

Shopify Collective-bestellingen terugbetalen

Bespreek met de retailer hoe je met terugbetalingen voor Shopify Collective-bestellingen omgaat.

• Wanneer zowel jij als je retailer automatische betalingen op Collective hebben geactiveerd, wordt de terugbetaling na het starten van de aanvraag automatisch overgedragen aan de retailer.
  • Als jij of je retailer geen automatische betalingen hebben geactiveerd, stuur je het geld zelf naar de retailer en informeer je deze hierover.

Je kunt Shopify Collective-bestellingen op dezelfde manier terugbetalen als andere bestellingen in het Shopify-beheercentrum. Lees Retouren en terugbetalingen aanmaken voor meer informatie.

Shopify Collective-bestellingen annuleren

Retailers kunnen een annulering aanvragen van een Shopify Collective-bestelling die niet is afgehandeld. Nadat ze hebben gevraagd een bestelling te annuleren, ontvang je een e-mail om de bestelling na te lopen en te annuleren. Er wordt ook een notitie aan de bestellingen toegevoegd.

Je kunt Shopify Collective-bestellingen op dezelfde manier annuleren als je andere bestellingen in het Shopify-beheercentrum annuleert. Lees Bestellingen annuleren, archiveren en verwijderen voor meer informatie.

Wanneer je automatische betalingen gebruikt, annuleert Shopify Collective de bestelling automatisch:

• Als de betaling niet is geïnd op het moment van annulering; dan heeft de bestelling nog steeds de status Betaling in behandeling.
  • Als de betaling is geïnd op het moment van annulering maar je de bestelling niet binnen 14 dagen hebt afgehandeld.

Wanneer je een bestelling annuleert, wordt de bestelstatus gewijzigd in Aanvraag afgewezen in de winkel van de verkoper en wordt de annuleringsreden weergegeven. Daarna annuleert een retailer de bestelling in diens winkel om ervoor te zorgen dat de klant een terugbetaling ontvangt.