Belastingaangifte en btw voor Shopify Payments in Frankrijk

Als Shopify-merchant is het belangrijk om inzicht te krijgen in de vereisten voor de belastingaangifte en de btw-implicaties bij het gebruik van Shopify Payments in Frankrijk. Dit artikel gidst je door het proces van de belastingaangifte, de btw-betalingen en het downloaden van facturen of het exporteren van transactiegegevens voor een nauwkeurige registratie en naleving.

Belastingaangifte

Als merchant ben je verantwoordelijk voor het voldoen aan alle toepasselijke belastingvoorschriften, inclusief de belastingaangifte. Afhankelijk van je rechtsgebied kan het zijn dat Shopify Payments ook verplicht is je verkopen te melden aan de belastingdienst. Het is cruciaal dat je op de hoogte blijft van je specifieke belastingverplichtingen en contact opneemt met de plaatselijke belastinginstanties of een belastingdeskundige voor advies.

Btw op administratiekosten in Frankrijk

Voor merchants in Frankrijk wordt er 0% btw in rekening gebracht op administratiekosten. Neem echter contact op met de lokale belastingdienst wat belastingnaleving betreft. Wanneer je je btw-identificatienummer invoert tijdens de installatie van Shopify Payments, laat je het nummer voorafgaan door FR. Btw-identificatienummers in Frankrijk bestaan uit 11 cijfers, bijvoorbeeld FR12345678912.

Btw voor Europese winkels (exclusief Ierland)

De kosten van Shopify Payments zijn exclusief btw voor winkels in Europa (exclusief Ierland). Als merchant kan het zijn dat je op je aangifte rekening dient te houden met btw tegen het plaatselijk geldende belastingtarief. Je hebt twee opties om deze informatie te verkrijgen. Je kunt een gegenereerde factuur downloaden of een bestand met je transactiegegevens exporteren.

Hier vind je meer informatie over de belastingaanslag op kosten en verlegging van heffing van Shopify Payments.

Een gegenereerde factuur downloaden

Je kunt maandelijkse facturen downloaden om deze samen met je belastingvordering in te dienen. Elke factuur bevat het totaal aan btw dat is betaald voor transactiekosten voor alle bestellingen die in die maand in je winkel zijn geplaatst. Gegenereerde facturen maken gebruik van de UTC-tijdzone, die mogelijk anders is dan de tijdzone van je winkel. Als je een rapport wilt waarin de tijdzone van je winkel wordt gebruikt, kun je een lijst met transacties van je winkel exporteren als een CSV-bestand.

De factuur voor elke maand wordt gegenereerd op de vijfde van de volgende maand. De factuur voor juni wordt bijvoorbeeld gegenereerd op 5 juli. Als er in een bepaalde maand geen transacties met Shopify Payments zijn, wordt voor die maand geen factuur gegenereerd.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Betalingen.
  2. Klik in het gedeelte Shopify Payments op Uitbetalingen weergeven.
  3. Klik op Documenten.
  4. Klik in het dialoogvenster Belastingdocumenten voor de factuur die je wilt downloaden op PDF downloaden.

Transacties exporteren

Je kunt een lijst met transacties van je winkel exporteren als een CSV-bestand. Het CSV-bestand bevat een btw-kolom voor Europese merchants.

Stappen:

1. Ga in het Shopify-beheercentrum naar Instellingen > Betalingen.
  2. Klik in het gedeelte Shopify Payments op Uitbetalingen weergeven.
  3. Klik op Transacties.
  4. Klik op Exporteren. Er wordt een CSV-bestand gedownload in je browser.
  5. Open het CSV-bestand in een spreadsheetprogramma.
  6. In de laatste kolom van het CSV-bestand wordt het btw-bedrag weergegeven dat voor elke transactie is ingehouden.
  7. Gebruik de tool SUM om het totale ingehouden VAT-bedrag te berekenen.