Avgifter

Din faktura visar olika avgifter beroende på var din butik är belägen och vilka tjänster din butik använder. Avgifter i Shopify-fakturor visas på ditt kreditkortsutdrag som: Shopify * <bill number>.

Prenumerationsavgifter

Prenumerationsavgifter beror på din plan och faktureringsperioden för din prenumeration

Sidan Fakturering i din Shopify-administratör anger en lista över dina betalda prenumerationer som har återkommande avgifter. Listan innehåller din Shopify-plans prenumeration och alla andra prenumerationer, till exempel dina apprenumerationer. Apprenumerationer som för närvarande använder en gratis testversion listas också, men appar som använder en gratis prenumerationsplan listas inte.

Du kan även hantera dina betalda prenumerationer från listan. Om du har flera butiker kan du bara hantera prenumerationer för en butik åt gången.

Visa dina betalda prenumerationsavgifter i din Shopify-administratör

1. Navigera till din faktureringssida:

2. Visa alla dina betalda prenumerationer genom att klicka på Visa alla prenumerationer.

3. Om du vill se information om din Shopify-plans prenumeration klickar du på ... intill prenumerationen och klickar sedan på Hantera. Du går till sidan Plan i din Shopify-administratör.

4. För att hantera en app klickar du på ... intill prenumerationen och klickar sedan på Hantera. Något av följande inträffar:

Avgifter för fraktsedlar

När du har köpt en fraktsedel via Shopify Shipping debiteras kostnaden via ditt konto hos Shopify. Eventuell leveransförsäkring som du köper eller kostnader för fraktjusteringar som ett budföretag debiterar betalas också via ditt Shopify- konto.

Leveransavgifter debiteras separat från din Shopify-prenumeration. Om du annullerar en fraktsedel kommer kostnaden att återbetalas som en kredit för framtida fraktsedelsinköp. Kostnaden återbetalas inte direkt till ditt Shopify-konto.

Varje land har olika skatteregler för leveransavgifter. Om du vill kontrollera hur ditt land tar ut skatt på leveransavgifter, se Skatt på fraktsedlar.

Om du når din dagliga faktureringströskel när du köper fraktsedlar kan du fortsätta att köpa fraktsedlar som motsvarar 10 % av tröskelvärdet medan en faktura genereras. Du kan kontrollera tröskeln för ditt konto i fältet RäkningarFaktureringssidan på ditt Shopify-administratörskonto. Alla inköp som har gjorts under den här tiden ingår i din nästa faktura. Kontakta Shopify-supporten för mer information om hur du debiteras för fraktsedlar.

Transaktionsavgifter

Beroende på vilka betalningsmetoder du använder i din butik kan du debiteras transaktionsavgifter efter det att orderbetalningar har tagits emot. Transaktionsavgifter betalar för kostnader och underhåll av integreringen av Shopify med betalningsleverantörer från tredje part.

I de flesta länder, om du använder Shopify Payments, debiteras du inte transaktionsavgifter. Om din butik ligger i Österrike, Belgien eller Sverige debiteras du transaktionsavgifter för ordrar som behandlas via en betalningsleverantör från tredje part. Transaktionsavgifter gäller inte för kassasystemsordrar eller för manuella betalningsmetoder som inkluderar postförskott (COD), bankinbetalningar, checkar, testordrar och orderutkast markerade som betalda eller väntande.

Dessa avgifter är utöver handläggningsavgifter som din betalningsleverantör från tredje part debiterar.

Hur ditt konto faktureras för transaktionsavgifter beror på din butiks transaktionsvolym, eventuella återkommande appavgifter och betalningsleverantören du använder.

Beräkna dina transaktionsavgifter

Shopify använder denna formel för att beräkna transaktionsavgifter för en 30-dagarsperiod:

[(produktkostnad - rabatter) + skatt + leveranskostnader] x kurs

Kursen för transaktionsavgifter varierar efter din prissättningsplan.

Se en sammanställning av dina transaktionsavgifter

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. Klicka på den räkning du vill se över i avsnittet Fakturor.

3. Om en faktura innehåller transaktionsavgifter har avsnittet Transaktionsavgifter länkar till de aktuella orderna. Klicka för att se informationen.

I panelen som öppnas kan du se detaljerna för transaktionsavgiften för varje order som denna faktura omfattar.

Klicka på en order för att se alla detaljer om en transaktion.

Domäner, teman och engångsavgifter för appar

Du får en faktura med en engångsavgift för vissa åtgärder, t.ex. när du registrerar en domän, köper ett tema eller en app. Du kan se din kontohistorik i fältet FakturorFaktureringssidan på ditt Shopify-administratörskonto.

Köp av teman är inte återbetalningsbara.

Shopify Email

Alla handlare med en betald Shopify-plan har 10 000 kostnadsfria e-postmeddelanden att skicka i början av varje månad. Kostnaden för e-post beräknas med hjälp av följande regler:

• E-postmeddelanden räknas utifrån varje enskild e-postadress som en e-postaktivitet skickas till. Om du till exempel skickar 1 marknadsföringsmejl till 800 prenumeranter räknas det som 800 e-postmeddelanden.
  • Oanvända e-postmeddelanden överförs inte till följande månad.
  • Du kan skicka ytterligare e-postmeddelanden över de 10 000 som är gratis, till en kostnad av 0,001 USD per extra e-postmeddelande. Att skicka 1 000 ytterligare e-postmeddelanden skulle till exempel kosta 1 USD. Du debiteras inte för ytterligare e-postmeddelanden förrän kostnaden uppgår till 0,005 USD.
  • Shopify e-post är tillgängligt i alla betalda Shopify-prenumerationsplaner och du debiteras endast för de e-postmeddelanden som du skickar.

För mer information, se Kostnad för Shopify Email.

Eventuella extra kostnader för e-post läggs till i din Shopify-faktura för föregående månad som Marknadsföringsmejl. Om du vill ha mer information om kostnaden för varje e-postaktivitet klickar du på Visa detaljer i avsnittet Fakturering i din Shopify-admin.

Skatter

Om ditt företag är beläget i en kanadensisk eller amerikansk jurisdiktion där Shopify har företagsnärvaro, är Shopify enligt lag skyldig att debitera tillämpliga skatter på din prenumeration. Shopify debiterar endast skatter om skattemyndigheterna i din jurisdiktion kräver det. Dessa skatter är relaterade till ditt Shopify-abonnemang och påverkas inte av de produkter eller tjänster du säljer.

Shopify är ett kanadensiskt företag som är verksamt i Kanada med ett krav på inhämtning av försäljningsskatt i följande amerikanska stater och distrikt.

Stater och distrikt i USA där Shopify måste ta upp försäljningsskatt.
  • Alabama
  • Arizona
  • Arkansas
  • Kalifornien
  • Chicago, Illinois
  • Connecticut
  • Colorado
  • Florida
  • Georgia
  • Hawaii
  • Idaho
  • Indiana
  • Iowa
  • Kansas
  • Kentucky
  • Louisiana
  • Maine
  • Maryland
  • Massachusetts
  • Michigan
  • Minnesota
  • Nebraska
  • Nevada
  • New Jersey
  • New Mexico
  • New York
  • North Carolina
  • North Dakota
  • Ohio
  • Oklahoma
  • Pennsylvania
  • Rhode Island
  • South Carolina
  • South Dakota
  • Tennessee
  • Texas
  • Utah
  • Vermont
  • Washington D.C.
  • Washington
  • West Virginia
  • Wisconsin
  • Wyoming

Om din butik är belägen i Kanada eller i någon av de listade staterna eller distrikten, kan din prenumeration debiteras för gällande skatter (HST/PST/GST eller State/County/Municipal). Om din butik ligger utanför Kanada eller de stater och distrikt där Shopify har skatteskyldighet, ska skatt inte tas ut på din prenumerationsavgift.

Skatter visas på en separat rad i din faktura.

Skatt på kontoavgifter

Om du bor i en region där Shopify är skyldig att debitera skatt på någon av dina kontoavgifter visas dessa avgifter i din Shopify-faktura.

GST debiteras i Indien

Om din butik finns i Indien debiteras du från och med den 15 december 2021 GST (Goods and Services Tax) på dina Shopify-avgifter. Avgiften visas på dina månatliga Shopify-fakturor. För att bli undantagen från GST måste du ange ditt GST-identifieringsnummer (GSTIN).

Steg:

1. Gå till Inställning > Fakturering från ditt Shopify-administratörskonto.
  2. Klicka på Lägg till GSTIN i avsnittet Skatteregistrering.
  3. Ange din GSTIN och klicka sedan på Lägg till GSTIN.

GST debiterad i Singapore

Om din butik är baserad i Singapore så debiteras du sedan december 2019 moms för varor och tjänster (GST) på dina Shopify-avgifter. Denna avgift kommer att återspeglas i dina månatliga Shopify-fakturor. För tillfället kan du inte uppge ditt GST-nummer för att bli skattebefriad.

SST debiteras i Malaysia

Om din butik är baserad i Malaysia så debiteras du sedan oktober 2021 skatt på försäljning och tjänster (SST) på dina Shopify-avgifter. Denna avgift kommer att återspeglas i dina månatliga Shopify-fakturor. För tillfället kan du inte uppge ditt SST-nummer för att bli skattebefriad.

Momsregistreringsnummer för butiker i Europa

Obs! Om din butik ligger i Europa måste du antingen lägga till ett momsregistreringsnummer (VAT) eller markera att du inte har något.

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. Ange din momsinformation i avsnittet Momsregistreringsnummer:

3. Klicka på Spara.

Shopify verifierar ditt momsregistreringsnummer via momsinformationsutbytessystemet (VIES) och ändrar statusen från pending till verified när verifieringen är klar.

MOMS debiterad i Irland

Om din butik är baserad i Irland debiteras du 23 % moms på dina aktuella Shopify avgifter. Denna avgift återspeglas i alla dina månatliga fakturor efter 1 juni, 2019.

Moms debiterad i Schweiz

Om din butik är baserad i Schweiz debiteras du 7,7 % moms på dina aktuella Shopify-avgifter. Denna avgift återspeglas i alla dina månatliga fakturor efter den 1 augusti 2021.

Moms debiterad för butiker i Chile

Om din butik ligger i Chile debiteras du 19 % moms från och med den 4:e januari 2022. Om du har en RUT ( Rol Único Tributario) kan din Shopify-faktura vara undantagen från momsavgifter. Du måste ange en giltig RUT i din Shopify-administratör och intyga att du är momsregistrerad.

Steg:

1. Gå till Inställning > Fakturering från ditt Shopify-administratörskonto.
  2. Klicka på Lägg till RUT i avsnittet Skatteregistrering.
  3. Ange din RUT i RUT-rutan.
  4. Markera Jag intygar att jag är momspliktig i Chile.
  5. Klicka på Lägg till RUT.

Momsregistreringsnummer för butiker i Sydafrika

Om din butik är belägen i Sydafrika kommer du att debiteras 15 % mervärdesskatt (moms). Du kan välja att antingen ange ett momsregistreringsnummer eller ange att du inte har något.

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. Ange din momsinformation i avsnittet Skatteregistrering:

Australiskt GST-undantag för Shopify-prenumerationer

Om din butik är baserad i Australien gäller australiensisk skatt på varor och tjänster (GST) för din Shopify-prenumeration och alla Shopify-fraktsedlar med en skattesats på 10 %. Shopify tar dock inte GST på dina betalningar om du registrerar dig för australiensisk GST och lägger till ditt Australian Business Number (ABN) till din Shopify butik.

Ditt ABN är ett 11-siffrigt nummer som används av australiensiska myndigheter för att identifiera ditt företag. Om du är registrerad för australiensiskt GST lägger du till ditt ABN för att kvalificera dig för GST-undantag. Det är nödvändigt att lägga till ABN till Shopify-butiken och registrera sig för australiensiskt GST om du ska kvalificera dig för GST-undantag för din Shopify-prenumeration.

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. I avsnittet Momsregistrering klickar du på Ja, jag är registrerad för GST.

3. Ange din ABN och klicka sedan på Lägg till ABN.

Nyzeeländskt GST-undantag för Shopify-prenumerationer

Om din butik är baserad i Nya Zeeland tar Shopify, sedan den 1 juli 2020, ut en varu- och tjänsteskatt (GST) på 15 % till din Shopify-faktura. Om du registrerar dig för Nya Zeelands GST och lägger till ditt Nummer för skattemyndighet (IRD) i din Shopify-butik, kommer Shopify inte att samla in GST på dina betalningar.

Ditt IRD är ett 8- eller 9-siffrigt nummer som används av den nyzeeländska regeringen för att identifiera ditt företag. Om du är registrerad för nyzeeländsk GST lägger du till ditt IRD-nummer för att kvalificera dig för GST-undantag.

Du kan lägga till ditt IRD-nummer före den 1 juli 2020, så att ditt företag är redo för förändringen. Att lägga till ditt IRD-nummer i din Shopify-butik och registrera dig för nyzeeländsk GST är båda nödvändiga åtgärder för att kvalificera dig för GST-undantag på din Shopify-prenumeration.

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. I avsnittet Momsregistrering klickar du på Ja, jag är registrerad för GST.

3. Ange ditt IRD-nummer och klicka sedan på Lägg till IRD.

Turkiskt momsundantag för Shopify-prenumerationer

Om din butik är baserad i Turkiet måste Shopify från och med den 1 augusti 2021 lägga till moms på din Shopify-faktura. Dina Shopify-fakturor kan dock undantas från moms om du anger ett 10-siffrigt skatteregistreringsnummer (Vergi Numarasi).

Det är nödvändigt att lägga till ditt skatteregistreringsnummer i din Shopify-butik för att kvalificera dig för momsundantag för din Shopify-prenumeration.

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. I avsnittet Skatteregistrering klickar du på Ja, jag är momsregistrerad.

3. Ange ditt skatteregistreringsnummer och klicka sedan på Lägg till skatteregistreringsnummer.

Faktureringskrediter

Krediter till ditt konto delas in i följande kategorier:

• Prenumerationskredit tillämpas som en rabatt på dina prenumerationsavgifter.
  • Appkredit tillämpas som en rabatt på dina appavgifter.
  • Fraktkredit tillämpas som en rabatt på dina fraktkostnader.
  • Transaktionskredit tillämpas som en rabatt på dina transaktionsavgifter.

Krediter tillämpas på din nästa faktura i den tillhörande kategorin. Krediter från en kategori kan inte tillämpas i en annan.

Observera! Krediter kan endast tillämpas för framtida räkningar. Krediter kan inte tillämpas för nuvarande prenumerations- eller transaktionsavgifter.

Kontrollera dina tillgängliga fakturakrediter

Steg:

1. Navigera till din faktureringssida:

2. Granska dina tillgängliga krediter i avsnittet Krediter.

Om du har tillgängliga krediter i någon av kreditkategorierna så visas dessa i tabellen Kreditkategori.