Shopifys app för lokala leveranser

Shopifys app för lokala leveranser effektiviserar processen för dig eller din personal att leverera ordrar lokalt. Appen kan användas från Shopify-administratören eller från Shopifys mobilapp.

Använd Shopifys app för lokala leveranser för att skapa listor över ordrar, kartlägga leveransplatser och för att optimera leveransrutter. Du kan även använda Shopify Mobile-appen medan du levererar ordrar, så att du kan uppdatera orderstatusen i realtid.

Innan du kan använda Shopifys app för lokala leveranser måste du ställa in lokal leverans i din butik.

Om Shopifys app för lokala leveranser

Personalåtkomst

Innan din personal kan komma åt Shopifys app för lokala leveranser måste de ha en aktiv inloggning till din Shopify-butik och de nödvändiga personaltillstånden aktiverade. Anställda i din butik måste ha följande tillstånd:

• Ordrar
  • Appar
  • Hantera platser

Se beskrivning av personaltillstånd om du vill ha mer information.

Arbetsflöde och orderstatus:

Obs! Om du använder Shopifys app för lokala leveranser har du mer detaljerade statusvärden för ordrar med lokala leveranser än om du bara använder Shopify-administratören eller POS för att distribuera dina ordrar med lokala leverans.

När du distribuerar dina ordrar med lokal leverans med Shopifys app för lokala leveranser går de igenom följande orderstatusar:

• Ej distribuerad: Orderförberedelse och distribution har inte påbörjats. Nästa steg är att förbereda ordern för leverans genom att välja ut och packa artiklarna. Du kan också skriva ut följesedlar som ska inkluderas i ordern. För att slutföra markerar du ordern som Redo för leverans.

• Redo för leverans: Ordern är förpackad och redo att hämtas och levereras. När en order har markerats som redo för frakt är det dags att lägga till ordern till en leveranslista. Du kan dock även lägga till ordrar i en leveranslista när de inte är distribuerade.

• Ute för leverans: Du eller en anställd har påbörjat leveransen av den lista som ordern är tilldelad till.

• Leveransförsök gjordes: Ordrar har den här statusen om ett leveransförsök gjordes men ordern inte har levererats.

• Levererad: Ordern lyckades levereras. När du har markerat ordern som levererad ändras orderstatusen till Distribuerad och distributionsprocessen är klar.

Kundaviseringar

När du uppdaterar orderstatusen från Shopifys app för lokala leveranser skickas aviseringar till dina kunder så att de vet när de kan förväntar sig ordern.

Om du använder Shopifys app för lokala leveranser får kunder som väljer lokal frakt i kassan följande aviseringar:

• Orderbekräftelse
  • Ordern är på väg att levereras
  • Försökte leverera
  • Order levererad

Du kan anpassa mallarna för e-postmeddelanden och SMS-meddelanden som kunderna får när de lägger ordrar med lokal leverans.

Installera Shopifys app för lokala leveranser

Om Shopifys app för lokala leveranser är tillgänglig för din butik kan du installera appen från Shopify-administratören. Klicka på länken på någon av följande sidor för att installera appen:

• Shopifys appbutik
  • bannern på din startsida
  • avsnittet Lokal leverans på sidan för Frakt och leverans

Skapa en leveranslista med en optimerad rutt

När du har tagit emot ordrar med lokal leverans kan du skapa leveranslistor, lägga till ordrar och optimera dina leveransflöden.

Du kan skapa flera listor över leveranser och sedan hantera dina listor eller påbörja leverans från en lista.

Steg 1: Skapa en leveranslista

1. Från Shopify-administratören klickar du på Appar > Shopifys lokala leveranser.

2. Klicka på Skapa leveranslista

3. Valfritt: Ange en beskrivning för att hjälpa dig att identifiera listan under Beskrivning av leveranslista. Du kan till exempel ange Leveranser i stadens centrum 1 maj.

4. Under LOKAL LEVERANSPLATS väljer du den plats som du levererar från.

Obs! Vi rekommenderar att du väljer rätt leveransplats innan du lägger till ordrar i listan. Du kan ändra platsen men detta kommer att ta bort alla ordrar från listan

Steg 2: Lägg till ordrar i en leveranslista

När du har valt en plats för leveranslistan listas leveransordrarna från den platsen under fliken Ej tilldelade ordrar. Om du inte har några ordrar med lokal leverans för platsen kan du ändra den lokala leveransplatsen.

Som standard visar fliken Ej tilldelade ordrar alla ordrar med lokal leverans som inte är tilldelade till en annan leveranslista och som har orderstatusen Ej distribuerad eller Redo för leverans.

Obs! Det maximala antalet ej tilldelade ordrar som kan visas i Shopifys app för lokala leveranser är 100. Om det finns fler än 100 ej tilldelade ordrar visas endast de 100 äldsta ordrarna med lokal leverans tills ordrar tilldelas en leveranslista eller distribueras.

När du lägger till en order i en leveranslista flyttas den från fliken Ej tilldelade ordrar till fliken I denna leverans.

Om en kunds leveransplats inte kan verifieras av Google kan du inte lägga till ordern i en leveranslista. Öppna orderdetaljsidan för att redigera adressen eller för att Kontakta din kund.

Steg:

1. Klicka på Visa ej tilldelade ordrar under fliken Ordrar i leveransen.

2. Lägg till ordrar i listan på ett av följande sätt:

- Om du vill lägga till alla ej tilldelade ordrar väljer du Markera alla och klickar på Lägg till i leveranslista. - Klicka på de ordernummer som du vill lägga till från kartan. Ordrar som du klickar på läggs till i fliken Ordrar i leveransen. - Klicka på fliken Ej tilldelade ordrar och välj de ordrar som du vill lägga till i din leveranslista. Klicka på Lägg till i leveranslista.

- Klicka på fliken Ej tilldelade ordrar och håll markören över en order. Klicka på Lägg till.

1. Klicka på Spara.

Steg 3: Optimera leveransrutter

När du har lagt till ordrar i en lista kan du optimera leveransrutten. Detta kartlägger den mest effektiva leveransrutten och ordnar om ordersekvensen. Du kan optimera rutter som innehåller upp till 100 hållplatser. Startplatsen och slutplatsen räknas som två hållplatser.

Shopifys app för lokala leveranser använder Google Maps för att beräkna den snabbaste leveransrutten. Tidpunkten, dagen, genomsnittlig trafik och antalet hållplatser för leveransen används för att optimera din leveransrutt.

Du bör optimera leveransrutten innan du påbörjar leveransen om någon av dessa faktorer förändras.

Du bör även optimera rutten efter att du har lagt till eller tagit bort ordrar.

Steg:

1. Klicka på Optimera rutt från en leveranslista.

2. Granska ruttens information och klicka på Bekräfta.

3. Klicka på Spara.

Hantera ordrar i en leveranslista

När du har skapat en leveranslista och lagt till ordrar kan du ta bort ordrar.

Ta bort order

Ordrar som du tar bort återgå till fliken Ej tilldelade ordrar. Du kan optimera rutten efter att du har tagit bort ordrar.

Steg:

1. Klicka på fliken Ordrar i leveransen från en leveranslista.

2. Ta bort ordrar på följande sätt:

- Håll markören över ordern och klicka på Ta bort. - Välj de ordrar som du vill ta bort och klicka på Ta bort från listan.

1. Klicka på Spara.

Hantera leveranslistor

Hantera dina leveranslistor för att hålla dem uppdaterade och organiserade.

Status för leveranslistor

När du öppnar Shopifys app för lokala leveranser har du ett index över dina lokala leveranslistor. Statuskolumnen visar hur dina leveranslistor fortskrider. Leveranslistor fortskrider genom följande statusar för leveranslistan:

• Redo för leverans: Du har lagt till ordrar i listan men har inte börjat leverera från listan.
  • Ute för leverans: Du påbörjade leveransen av ordrar i listan. Vissa ordrar kanske redan har levererats.
  • Slutförd: Alla ordrar i listan är markerade som levererade

Ändra plats för leveranslistan

Ordrar visas baserat på den leveransplats som valts för leveranslistan. Om du byter leveransplats tas alla ordrar i listan bort och du har en lista över ej tilldelade ordrar för den nya platsen.

Steg:

1. Från Shopifys app för lokala leveranser klicka på den leveranslista som du vill öppna.

2. Bredvid LOKAL LEVERANSPLATS klickar du på Ändra.

3. Klicka på rullgardinsmenyn och välj en plats.

4. Klicka på Klar.

Leverera från en lista

När du är klar med att skapa fraktlistor kan du börja leverera från appen, skriva ut listan och rutten eller dela listan med en medarbetare så att de kan börja leverera.

Dela en leveranslista

Du kan dela länken till en leveranslista med din medarbetare så att de kan börja leverera.

Om du vill dela en länk kopierar du den från Shopifys app för lokala leveranser och klistrar in den i ett e-postmeddelande, SMS eller en app för snabbmeddelanden.

Steg:

1. Från Shopifys app för lokala leveranser klickar du på den lista som du vill dela.

2. Klicka på Dela leveransrutt.

3. Klicka på Kopiera länk.

4. Klistra in länken där du vill dela den.

5. Klicka på Stängfrån modalen Dela leveransrutt.

Skriv ut en leveranslista och rutt

Om föraren inte har tillgång till Shopify-administratören eller Shopifys mobilapp medan de levererar ordrar kan du skriva ut en leveranslista och rutt.

Om du använder en utskriven papperskopia av leveransrutten kan du inte uppdatera orderstatusen i realtid från Shopifys app för lokala leveranser. Du måste markera ordrar i leveranslistan som levererade.

Om du vill skriva ut en leveranslista går du till Shopifys app för lokala leveranser, öppnar en leveranslista och klickar på Skriv ut.

Påbörja leverans från appen

När du påbörjar leverans från en leveranslista i appen ändras statusen för alla ordrar som är tilldelade till listan till Ute för leverans och kunderna får en avisering.

När du levererar ordrar markerar du varje order som levererad (eller som leveransförsök gjordes) så skickas en till avisering till din kund.

När alla ordrar i leveranslistan är markerade som levererade ändras statusen för leveranslistan till Slutförd.

Steg:

1. Från Shopifys app för lokala leveranser klickar du på den lista som du vill börja leverera.

2. Klicka på Påbörja leverans.

3. Klicka på Start.

4. Klicka på ordern i listan över leveranser när du levererar varje order.

5. Valfritt: Klicka på Öppna i kartor för att visa kundens leveransplats från din enhets kartläggningsapp.

6. Valfritt: Under leveransinstruktioner kan du läsa alla anvisningar som din kund har lämnat i kassan.

7. Uppdatera orderstatusen på följande sätt:

- Klicka på Markera som levererad om du lyckades leverera ordern. Du kan ange en intern anteckning med uppgifter om leveransadressen. Den här anteckningen är inte tillgänglig för kunder. Klicka på Bekräfta leverans - Om du inte kan leverera ordern klickar du på Fler alternativ > Leveransförsök gjordes. Du kan ange en intern anteckning för att förklara varför du inte kan leverera ordern. Den här anteckningen är inte tillgänglig för kunder. Klicka på Ej levererad.