Opprette bestillingsutkast

Når du har behov for å opprette en bestilling på vegne av en kunde kan du opprette et bestillingsutkast i Shopify-administrator. Du legger til kundeopplysninger og produkter, og sender deretter en faktura, innhenter betaling eller angir betalingsvilkår.

Når bestillingen er betalt eller du angir betalingsvilkår konverteres bestillingsutkastet til en bestilling, og føres opp på Bestillinger-siden.

Du kan bruke bestillingsutkast til å selge direkte til forbrukere, eller til å selge til andre bedrifter. Hvis du jevnlig selger til andre bedrifter bør du gå gjennom alle business to business (B2B)-funksjoner i Shopify.

Bestillingsutkast er nyttige når du må utføre følgende oppgaver:

• Opprett en bestilling slik at du kan godta betalinger for bestillinger senere som legges inn over telefon, fysisk eller på e-post.
  • Send fakturaer til kunder for å betale med en sikker utsjekkingskobling.
  • Bruk egendefinerte varer til å representere tilleggskostnader eller -produkter som ikke vises i lagerbeholdningen.
  • Opprett bestillinger manuelt fra en av de aktive salgskanalene.
  • Selg produkter med rabatt eller til engrospriser.

Hvis du bruker Shopify Markets avgjøres lokal valuta, prissetting, tollplikter og avgifter av markedet som er knyttet til bestillingen. Når mer enn ett marked er aktivert, vil kundens leveringsadresse avgjøre markedet for bestillingen. Du kan endre marked i et bestillingsutkast.

Opprette et bestillingsutkast

Du kan opprette et bestillingsutkast på vegne av kunden og deretter sende en faktura for bestillingen. Som standard inneholder fakturaen en kobling til en kasse der kunden kan betale for bestillingen.

Bestillingsutkast kan inneholde følgende informasjon:

Trinn:

Legge til produkter

Reserver varer

Når du reserverer varer i et bestillingsutkast, legges lagerenhetene i lagertilstanden Utilgjengelig, og de kan ikke kjøpes av andre kunder. Varene du reserverer er dedikert til et spesifikt bestillingsutkast. Hvis du ikke reserverer varer, forblir lagerantallet i lagertilstanden Tilgjengelig, og kan kjøpes av andre kunder. Du kan finne ut mer om lagertilstander.

Lagersporing må være aktivert for produktet for å reservere det.

Trinn:

1. Klikk på Reserver varer når du har lagt til produkter i et bestillingsutkast.
  2. Velg dato og klokkeslett for når reservasjonen skal utløpe.
  3. Klikk på Ferdig.

Legge til rabatter

Du kan legge til rabatter i bestillingsutkastet på følgende måter:

Ta hensyn til følgende adferd når du legger til en rabattkode eller en egendefinert rabatt i et bestillingsutkast:

• Både egendefinerte bestillingsrabatter og varelinjerabatter gjelder bestillingens totalpris. Vær forsiktig så du ikke dupliserer rabatten.
  • Berettigede rabattkombinasjoner kan legges til i bestillingsutkastet i tillegg til rabatter for tilpassede bestillinger og varelinjer.
  • Hvis en bestilling er i en annen valuta enn butikkens valuta, og du ønsker å rabattere totalprisen for en varelinje eller en bestilling, kan du angi rabatten som en prosentandel i stedet for et bestemt beløp. Du vil for eksempel rabattere hele beløpet for en bestilling der totalsummen er 50 USD. Angi en rabatt på 100 %, i stedet for en rabatt på 50 USD. Ved å bruke en prosentbasert rabatt unngår du å belaste kunden et vekslingsgebyr, som kan oppstå fordi avrundingsregler gjelder for produktpriser, men ikke for rabatter.

Begrensninger

Rabattkoder og automatiske rabatter for bestillingsutkast har følgende begrensninger:

• Rabattkoder og automatiske rabatter er ikke tilgjengelig i Shopify POS, og kan bare legges til i Shopify-administrator fra nettleseren på en stasjonær datamaskin eller en mobilnettleser.
  • Rabattkoder kan ikke brukes i kassen for bestillinger opprettet som fakturaer for bestillingsutkast.
  • Rabattkoder for frakt støttes ikke. Du kan legge til en egendefinert fraktpris for å gi en rabattert fraktpris til kundene dine i stedet for en vanlig pris.
  • «Kjøp X, få Y»-rabattkoder støttes ikke.

Bruk en rabattkode

1. Opprett en bestilling eller åpne et eksisterende bestillingsutkast fra siden Utkast i Shopify-administratoren.
  2. Klikk på Legg til rabatt i seksjonen Betaling.
  3. I Rabattkoder skriver du inn rabattkoden.
  4. Klikk Bruk.

Bruk alle berettigede automatiske rabatter

1. Opprett en bestilling eller åpne et eksisterende bestillingsutkast fra siden Utkast i Shopify-administratoren.
  2. Klikk på Legg til rabatt i seksjonen Betaling.
  3. Merk av for Bruk alle berettigede automatiske rabatter.
  4. Klikk Bruk.

Fjern deaktiverte, ikke berettigede eller slettede rabatter

Hvis en rabattkode eller en automatisk rabatt som legges til i et åpent bestillingsutkast blir ugyldig eller ikke berettiget før bestillingen er fullført, vil den deaktiverte rabatten hindre deg og kunden i å fullføre bestillingen. Du må fjerne den ikke-berettigede rabattkoden fra det åpne bestillingsutkastet før du eller kunden din kan fullføre bestillingen.

Trinn:

1. Åpne bestillingen fra Utkast-siden i Shopify-administratoren.
  2. Klikk på Rediger rabatt i seksjonen Betaling.
  3. Fjern de ikke-berettigede rabattene på en av følgende måter:

• For å fjerne rabattkoder, klikker du på papirkurvikonet ved siden av rabattkoden du vil fjerne.
    • For å fjerne automatiske rabatter, fjerner du avmerkingen i Bruk alle berettigede automatiske rabatter.
  4. Klikk Lagre endringer.

Legge til en rabatt for tilpassede bestillinger

Trinn:

Legg til en egendefinert varelinjerabatt

Legge til frakt

Hvis den gjeldende bestillingen krever frakt, kan du velge en forhåndsinnstilt fraktpris, opprette en egendefinert pris eller velge lokal levering eller lokal henting.

Trinn:

Legg til en tagg

Ved å legge til tagger kan du organisere bestillingene enten de er sendt til godkjenning, betalt eller oppfylt. Du kan filtrere bestillinger etter tagger og deretter lagre bestillingsvisningen for en bestemt tagg, slik at du raskt kan finne de aktuelle bestillingene senere.

Trinn:

Legge til eller fjerne avgifter

Som standard inkluderer bestillingsutkast avgifter basert på butikkens skatteinnstillinger og kundens leveringsadresse. Hvis du ikke har en leveringsadresse arkivert, baseres avgifter på kundens fakturaadresse i stedet.

Trinn:

Legge til eller fjerne en kunde

Det er nødvendig å legge til en kunde hvis du ønsker å bruke en lokalisasjonsbasert fraktpris for den gjeldende bestillingen.

Legge til en kunde i et bestillingsutkast

Trinn:

Endre kontaktinformasjonen til en kunde

Trinn:

Fjerne en kunde fra et bestillingsutkast

Dette fjerner ikke kunden fra kundelisten i Shopify-administratoren.

Angi betalingsvilkår for betalinger som forfaller senere

Betalingsvilkår lar deg angi hvilken dato en betaling forfaller for en bestilling. Du kan angi betalingsvilkår på bestillingsutkast, eller du kan legge dem til i eksisterende bestillinger med statusen Betaling venter.

Du kan velge blant følgende alternativer når du angir betalingsvilkår:

• Forfaller ved mottak: Bruk dette alternativet for å angi betalingen som forfalt på den datoen du sender faktura til kunden.
  • Nettovilkår: Bruk dette alternativet for å angi betalingen som forfalt innen det angitte antall dager fra utstedelsesdatoen. Du kan for eksempel velge Innen 30 dager, så angis forfallsdatoen til 30 dager etter utstedelsesdatoen. Som standard angis utstedelsesdatoen til den gjeldende datoen, men du kan endre utstedelsesdato etter å ha valgt et alternativ for nettovilkår.
  • Fast periode: Bruk dette alternativet for å angi betalingen som forfalt på en bestemt dato.

Hvis en bestilling ikke er betalt innen forfallsdatoen, vil bestillingsstatusen bli satt til Forfalt.

Når du har angitt betalingsvilkår kan du sende en faktura eller godta betaling for bestillingen.

Trinn:

1. Opprett en bestilling eller åpne et eksisterende bestillingsutkast fra siden Utkast i Shopify-administratoren.
  2. I Betaling-seksjonen velger du Betalingen forfaller senere.
  3. Velg et av følgende Betalingsvilkår:

• For å angi at betalingen forfaller på samme dag som du sender fakturaen, velger du Forfaller ved mottak.
    • For å angi at betalingen forfaller innenfor en gitt periode fra utstedelsesdatoen, velger du en av Innen dager-alternativene, og angir deretter Utstedelsesdato.
    • For å angi at betalingen forfaller på en bestemt dato, velger du Fast dato, og angir deretter Forfallsdato.
  4. Klikk Opprett bestilling.

Hvis du oppretter et bestillingsutkast for en kunde, kan du dele en kobling til betalingssiden for bestillingen. Slik kan kunden skrive inn faktureringsinformasjon, velge en fraktmetode eller lokal henting samt sende inn betalingen. Når kunden har fullført betalingsprosessen ved hjelp av koblingen, blir bestillingsutkastet omgjort til en bestilling i siden Bestillinger og merkes automatisk som Betalt.

Det er to måter du kan dele kassekoblinger med kundene på:

Sende faktura

Du kan sende en faktura til kunden med en kobling til betalingssiden. Kunden kan bruke koblingen i e-posten til å skrive inn faktureringsinformasjon, velge en fraktmetode eller lokal henting samt sende inn betalingen.

Hvis du bruker Shopify Markets til å selge internasjonalt, avgjøres valutaen på fakturaen av markedet som er knyttet til kundens leveringsadresse. Du kan endre valuta ved å endre marked.

Du kan også sende fakturaer for bestillinger med statusen Betaling venter. I én situasjon kan du ikke sende en faktura når du angir betalingsvilkår: Hvis bestillingsutkastet er i en annen lokal valuta enn butikkens valuta, kan du bare innhente betaling med kredittkort eller ved å merke bestillingen som betalt.

Trinn:

Du kan opprette et bestillingsutkast for kundeforespørsler som er inngått i sosiale medier-apper, og deretter dele en kobling til betalingssiden med kunden din.

Trinn:

Godta betaling

Hvis du har kundens faktureringsinformasjon, kan du godta betaling for bestillingsutkast ved å merke en bestilling som betalt hvis du allerede har mottatt betaling, eller ved å godta betaling med kredittkort. Når du godtar betaling for et bestillingsutkast, blir det til en bestilling på siden Bestillinger.

Du blir ikke belastet tredjepartstransaksjonsgebyrer for bestillinger som behandles gjennom Shopify Payments. Du betaler bare kredittkortbehandlingsgebyrer ved manuell behandling av kredittkortkjøp i Shopify-administrator.

Hvis du bruker en støttet leverandør av direkte kredittkortbetaling i stedet, betaler du de samme tredjepartstransaksjonsgebyrer når du behandler kredittkortkjøp som det du betaler for nettbestillinger.

Hvis du merker bestillingen som betalt og velger en manuell betalingsmåte, for eksempel kontant betaling ved levering eller bankinnskudd, vil du ikke pådra deg tredjepartstransaksjonsgebyrer for den bestillingen.

Merke betaling som betalt

Hvis du allerede har mottatt betaling for den gjeldende bestillingen, eller hvis du importerer en tidligere bestilling fra en annen plattform til Shopify-administrator, kan du merke bestillingen som betalt. Det mottatte beløpet hentes ikke på nytt av betalingsleverandøren, og en e-post med bestillingsbekreftelse sendes til kunden.

Hvis du bruker Shopify Markets er verdien for Beløp mottatt verdien i kundens lokale valuta konvertert til butikkens valuta. Konverteringen er basert på valutakurser i sanntid, som endrer seg. For rapporteringsformål bør du oppdatere den dersom beløpet du har mottatt skiller seg fra det viste beløpet.

Trinn:

1. Åpne bestillingen fra Utkast-siden i Shopify-administratoren.
  2. Klikk på Samle inn betaling.
  3. Klikk på Merk som betalt.
  4. Valgfritt: Hvis verdien for Beløp mottatt skiller seg fra beløpet du har mottatt, må du oppdatere verdien.
  5. Klikk Opprett bestilling.

Du finner bestillingen du opprettet på Bestillinger-siden.

Godta betaling med kredittkort

Hvis du har faktureringsinformasjonen til kunden, eller kunden er tilgjengelig og kan angi den direkte, kan du godta betaling for bestillingen med kredittkort. Denne betalingsmåten er bare tilgjengelig med Shopify Payments.

Trinn:

1. Opprett en bestilling eller åpne et eksisterende bestillingsutkast fra siden Utkast i Shopify-administratoren.
  2. Klikk på Samle inn betaling.
  3. Klikk på Skriv inn kredittkort.
  4. Angi kundens fakturerings- og kredittkortinformasjon.
  5. Klikk på Belast for å bekrefte betalingsinnstillingene og opprette en bestilling fra bestillingsutkastet.

Lokal valuta i bestillingsutkast

Hvis du bruker Shopify Markets til å selge internasjonalt, vil lokal valuta, prissetting, avgifter og tollplikter avgjøres av markedet som er knyttet til bestillingen.

Markedet som er knyttet til bestillingen avgjøres av kundens leveringsadresse. Ved å legge til en kunde i bestillingen oppdateres prisene, og kundens lokale valuta vises.

I bestillingsutkast som viser en annen lokal valuta enn butikkens valuta, beregnes vekslingskursen når du oppretter bestillingsutkastet. Denne prisen er fast, og brukes for fakturaen uavhengig av endringer i vekslingskursen. Hvis du imidlertid lagrer bestillingen som et utkast og senere redigerer den, oppdateres prissettingen for hele bestillingen med vekslingskursen som gjelder på redigeringstidspunktet.

Hvis du vil bruke annen prissetting og valuta for et bestillingsutkast, må du endre prisene og gå gjennom følgende konsekvenser av å endre prissettingen for en bestilling:

• Avgifter er inkludert eller ekskludert fra vareprisene. Bestillinger i det amerikanske markedet ekskluderer for eksempel avgifter fra prisene, mens bestillinger i det tyske markedet inkluderer avgifter i prisene.
  • Skattesatser varierer fra marked til marked. Hvis en kunde endrer leveringsadressen til en adresse som er utenfor markedet i kassen, belastes den riktige skattesatsen for kundens leveringsadresse, mens markedet i bestillingen, med innstillingen for inkludert eller ekskludert avgift, forblir uendret.
  • Hvis du bruker en tredjepartstjeneste til å bestemme vekslingskursen for et marked, vil prissettingen for en bestilling avgjøres av tjenestens vekslingskurs. Satsen som brukes av Shopify Payments til å beregne utbetalingen er imidlertid basert på markedet som er valgt i Shopify. Derfor kan beløpet som belastes i bestillingen skille seg fra beløpet du mottar i betalingen. For mer informasjon kan du se valutaveksling og vekslingskurser.
  • Produsentens foreslåtte utsalgspris (MSRP): Hvis du er forpliktet til å selge et produkt til MSRP i kundens marked, kan du bryte med kontrakten hvis du endrer markeder og bruker en alternativ markedspris.

Endre markedet for en bestilling

Hvis du bruker Shopify Markets, og ønsker å endre prissetting og valuta for bestillingen, må du endre prissettingen. Seksjonen Marked for bestillingen vises bare når et annet marked enn det primære markedet er aktivert. Hvis du vil bytte til prissettingen for dette markedet, må du aktivere markedet og lokal valuta for markedet.

Før du endrer prissettingen, må du sikre at du går gjennom konsekvensene av å endre prissetting.

Steg

1. Gå til Bestillinger > Utkast fra Shopify-administrator.
  2. Klikk på bestillingsutkastet du vil redigere.
  3. Klikk på blyantikonet i seksjonen Marked.
  4. Velg et marked for å bruke prissettingen i bestillingsutkastet.
  5. Klikk på Endre prissetting.
  6. Klikk på Lagre.

Prissetting for bestillinger vises i kundens lokale valuta, bortsett fra når du gjør følgende egendefinerte endringer i bestillingen:

• Hvis du legger til en egendefinert varelinje- eller bestillingsrabatt, vises rabattverdien i butikkvalutaen.
  • Hvis du legger til en egendefinert fraktpris vises Pris i butikkens valuta.
  • Hvis du legger til en egendefinert vare, vises Pris i butikkens valuta.

Når du har gjort disse egendefinerte endringene, vises de i bestillingen i kundens lokale valuta.

Duplisere en eksisterende bestilling

Når du oppretter et bestillingsutkast kan du spare tid ved å duplisere en eksisterende bestilling eller et eksisterende bestillingsutkast. Følgende scenarier er eksempler der duplisering av en eksisterende bestilling kan være nyttig:

Når du dupliserer en eksisterende bestilling eller et bestillingsutkast, opprettes et nytt bestillingsutkast med følgende informasjon duplisert:

• produkter – Duplisert varelinje inneholder den siste informasjonen for det aktuelle produktet. Hvis et produkt er fjernet, blir det ikke inkludert i det dupliserte bestillingsutkastet.
  • egendefinerte varer
  • kundeinformasjon – hvis kunden har blitt slettet, opprettes en kunde basert på e-post, fakturering og leveringsadresser.
  • e-post-, faktura- og leveringsadresser
  • notater, notategenskaper og tagger
  • marked

Rabatter og fraktpriser dupliseres ikke i bestillingsutkastet.

Trinn:

1. Åpne bestillingen (eller bestillingsutkastet) fra Bestillinger-siden i Shopify-administratoren.
  2. I informasjonssiden for bestillingen (eller bestillingsutkastet) klikker du på Dupliser. Et bestillingsutkast opprettes med samme linjevarer og kundeinformasjon som den opprinnelige bestillingen.
  3. Gjør ett av følgende:

Hvis du lagrer bestillingen som et utkast, kan du oppdatere den senere fra Utkast-siden i Shopify-administratoren. Når du godtar betaling for bestillingsutkastet opprettes det en bestilling for det på Bestillinger-siden.