Migreren van Etsy

Deze gids beschrijft hoe je je winkel vanaf Etsy naar Shopify kunt migreren.

Je kunt deze gids gebruiken als startpunt en als referentie zodat je geen belangrijke installatietaken over het hoofd ziet.

Stap 1: Beslissen hoe je de content en gegevens van je Etsy-winkel naar Shopify gaat verplaatsen

Nadat je je winkel op Shopify hebt aangemaakt, bekijk je je bestaande Etsy-winkel en bepaal je welke gegevens en content je naar Shopify wilt overzetten. Migratie kan een goed moment zijn om oude, slecht presterende content te verwijderen en je site en bedrijf een frisse look te geven. Mogelijk wil je de volgende gegevens van Etsy overzetten:

• Producten
  • Klanten
  • Historische bestellingen (bestellingen die al zijn afgehandeld)
  • Recensies

Kies daarna een methode om elk type content over te dragen. Bekijk de volgende opties, uiteenlopend van de technisch minst complexe tot de technisch meest complexe:

1. Optie 1: Kopieer de content van je bestaande Etsy-winkel en plak deze in je nieuwe Shopify-winkel.
  2. Optie 2: Exporteer je gegevens naar CSV-bestanden en importeer ze in je nieuwe Shopify-winkel (je kunt niet alle gegevens op deze manier migreren).
  3. Optie 3: Gebruik migratie-apps van externe partijen uit de Shopify App Store.
  4. Optie 4: Huur een Shopify-partner in om de migratie te organiseren en te voltooien.

CSV-bestanden (optie 2) zijn meestal de eenvoudigste manier zonder kosten om gegevens over te zetten naar Shopify, maar als een van de volgende voorwaarden op jou van toepassing is, kun je een CSV-bestand pas importeren in Shopify nadat je het hebt bewerkt: - Je hebt meer dan een afbeelding per vermelding. - De vermeldingen bevatten variaties (bekend als 'Varianten' op Shopify).

Raadpleeg de instructies over het bewerken van CSV-bestanden in stap 3.

In de rest van deze gids raden we aan om CSV-bestanden te gebruiken wanneer beschikbaar, maar vermelden we andere opties wanneer CSV niet haalbaar is.

Stap 2: Gegevens van vermeldingen uit Etsy exporteren

Je kunt vermeldingen uit Etsy exporteren en de export gebruiken om een CSV aan te maken die je naar Shopify kunt uploaden.

Stappen:

1. Log in bij Etsy.
  2. Klik in de Shop Manager op Instellingen > Opties.
    Navigatieafbeelding van de zijbalk van het Etsy-platform met Shop Manager en Instellingen gemarkeerd in rode vakjes.
    Navigatieafbeelding van instellingen van het Etsy-platform met Opties gemarkeerd in een rood vakje.
  3. Klik op het tabblad Gegevens downloaden.
    Afbeelding van Opties in Etsy-platforminstellingen met het tabblad Gegevens downloaden gemarkeerd in een rood vakje.
  4. Klik in de sectie Vermeldingen momenteel te koop op CSV downloaden.
    Afbeelding van de pagina Shop-gegevens downloaden op het Etsy-platform met de knop CSV downloaden gemarkeerd in een rood vakje.
  5. Sla het bestand met de naam EtsyListingsDownload.csv op op je computer.

Stap 3: Het CSV-bestand Vermeldingen bewerken voordat je het importeert in Shopify

Als vermeldingen variaties bevatten (in Shopify varianten genoemd), kun je een CSV-bestand mogelijk pas importeren in Shopify nadat je het hebt bewerkt.

Google Sheets wordt aanbevolen om een opgemaakte versie van CSV-bestanden te bewerken, hoewel veel andere populaire spreadsheet-apps ook kunnen werken, zoals Microsoft Excel of Numbers.

Varianten voor vermeldingen bewerken

Als je varianten voor vermeldingen hebt, wordt EtsyListingsDownload.csv mogelijk niet correct geïmporteerd zonder dat je het bewerkt. Als elke variant bijvoorbeeld een unieke SKU heeft, heb je één rij in het CSV-bestand nodig per unieke combinatie van varianten. Dit betekent dat als je een T-shirt hebt met de keuzematen 'Small, Medium, Large' en de keuzekleuren 'Rood, Groen, Blauw', je in totaal negen rijen nodig hebt. Eén rij met 'Small' en 'Rood', één rij met 'Small' en 'Groen', enz.

Stappen:

1. Voeg een nieuwe kolom in met de naam Option1 Name en een met de naam Option1 Value.
  2. Plaats zoveel extra keuzekolommen met dezelfde indeling als bij stap 1 totdat je zowel een naam- als een waardekolom hebt voor het maximale aantal keuzevarianten voor de producten. Als er bijvoorbeeld vier keuzes zijn voor een van de producten, maak je keuzekolommen aan tot Option4 Name en Option4 Value.
  3. Neem de waarden van de bestaande kolommen 'VARIATION 1 NAME' en 'VARIATION 1 VALUES' van Etsy en plaats ze naar eigen goeddunken in de nieuwe kolommen Option1 Name en Option1 Value. Gebruik de rij voor de oorspronkelijke vermelding om gegevens over de eerste variant toe te voegen en voeg vervolgens zo nodig nieuwe rijen toe (dezelfde titel dupliceren) voor extra varianten.
  4. Als er SKU-waarden in het CSV-bestand van Etsy staan:
    1. Voeg een nieuwe kolom in met de naam Variant SKU.
    2. Neem de waarden uit de bestaande kolom 'SKU' en plaats deze in de juiste Variant SKU-cel in elke rij.

Als er voor een van de vermeldingen bijvoorbeeld een cel 'VARIATION 1 NAME' is met 'Maat', een cel 'VARIANT 1 VALUES' met 'S,M,L' en een cel 'SKU' met 'TS123-S,TS123-M,TS123-L', doorloop je de volgende stappen:

1. Maak twee nieuwe lege rijen aan.
  2. Dupliceer de titel van de vermelding in de twee nieuwe rijen.
  3. Voer 'Maat' in de cellen Option 1 Name in voor alle drie de rijen.
  4. Voer 'S' in bij Option 1 Value en 'TS123-S' bij Variant SKU voor de oorspronkelijke vermelding.
  5. Voer 'M' in bij Option1 Value en 'TS123-M' bij Variant SKU voor de eerste extra rij.
  6. Voer 'L' in bij Option 1 Value en 'TS123-L' bij Variant SKU voor de tweede extra rij.

Raadpleeg CSV-bestanden gebruiken om producten te importeren en te exporteren voor meer informatie over variantkolommen in het CSV-bestand.

Stap 4: Etsy-vermeldingen in Shopify importeren

Nadat je het bestand EtsyListingsDownload.csv hebt en de benodigde bewerkingen hebt voltooid, kun je Etsy-producten importeren in Shopify.

Stappen:

1. Ga vanuit het Shopify-beheercentrum naar Producten.
  2. Klik op Importeren.
  3. Klik op Bestand toevoegen en selecteer het gedownloade bestand EtsyListingsDownload.csv in stap twee.
  4. Klik op Uploaden en voorbeeld bekijken.
  5. Bekijk de gegevens van de import en klik op Producten importeren.

​​Wanneer het CSV-bestand is geüpload, ontvang je een bevestigingsmail van Shopify op het e-mailaccount dat je hebt gebruikt bij de registratie van je Shopify-winkel. Lees enkele oplossingen voor veelvoorkomende problemen of algemenere informatie over het importeren van producten met een CSV-bestand.

Stap 5: Producten na import controleren en organiseren

Controleer nadat je de producten in Shopify hebt geïmporteerd, of alle gegevens correct zijn geïmporteerd. Productgegevens als prijs, gewicht en voorraad kunnen je bedrijf beïnvloeden als ze niet correct worden geïmporteerd.

Controleren op veelvoorkomende importfouten

Veelvoorkomende migratiefouten
Probleem Resolutie
De import is geslaagd, maar er is iets veranderd. Als een deel van de geïmporteerde productgegevens is gewijzigd, wordt er een bericht weergegeven in de sectie Productrecensie van je importoverzicht. Selecteer Artikelen bekijken om de benodigde wijzigingen aan te brengen.
Sommige producten zijn wel geïmporteerd, maar niet gepubliceerd. Als de producten die je importeert zijn gemarkeerd als verborgen, worden ze niet gepubliceerd totdat je ze beschikbaar hebt gesteld voor je verkoopkanalen.
Er ontbreken gegevens in geïmporteerde producten. Bekijk de productbeschrijving op de productpagina en vul de ontbrekende gegevens in.
Productvarianten zijn niet geïmporteerd. Als er een keuzevariant van een product ontbreekt, wordt deze niet geïmporteerd. In plaats daarvan kun je het product handmatig toevoegen aan je Shopify-winkel.
Sommige klanten of bestellingen konden niet worden geïmporteerd. Als je meerdere klanten met hetzelfde e-mailadres of telefoonnummer importeert, wordt alleen de meest recente klantvermelding met dubbele gegevens geïmporteerd. Je kunt oudere klantprofielen handmatig toevoegen.

Je producten controleren en ordenen

1. Controleer je productgegevens, zoals de productbeschrijving, afbeeldingen, varianten, prijs en metabeschrijving.
  2. Maak productcollecties aan om je producten in categorieën in te delen. Zo kun je ze in het Shopify-beheercentrum en op je externe website in bij elkaar groeperen.
  3. Krijg inzicht in de productvoorraad en overdrachten om de voorraad in je bedrijf bij te houden. Controleer de beschikbare voorraad-apps om te bepalen of deze nodig zijn voor je bedrijf.

Stap 6: (optioneel) Klanten en bestellingen in Shopify importeren

Je kunt ook de bestelgeschiedenis en klantendatabase migreren naar Shopify, zodat je eerdere bestellingen van klanten kunt raadplegen en beter contact kunt onderhouden met de doelgroep.

Je kunt migratie-apps van externe partijen uit de Shopify App Store gebruiken. De volgende apps kunnen helpen bij het importeren van klanten en bestellingen:

Stap 7: (optioneel) Recensies in Shopify importeren

Je kunt ook recensies van Etsy-vermeldingen naar Shopify migreren met behulp van een app van derden. Enkele opties zijn:

Je kunt migratie-apps van externe partijen uit de Shopify App Store gebruiken. De volgende apps kunnen helpen bij het importeren van recensies:

Stap 8: (optioneel) Etsy- en Shopify-winkels blijven synchroniseren

De officiële Shopify Marketplace Connect-app is een optionele manier om zowel in Shopify als Etsy vanaf één plek te verkopen, waarbij vermeldingen, bestellingen en voorraad worden gesynchroniseerd en beheerd in het Shopify-beheercentrum.

Stap 9: Je website er geweldig laten uitzien

Op de pagina Thema's van het Shopify-beheercentrum is er een standaardthema ingesteld om je op weg te helpen wanneer je een account opent bij Shopify. Pas je thema aan om het uiterlijk van je website helemaal naar eigen wensen in te stellen. Als je een ander thema voor je onlinewinkel wilt aanpassen, kun je dit toevoegen via het Shopify-beheercentrum.

Kies een van de volgende opties om een thema voor je onlinewinkel toe te voegen:

Een gratis thema toevoegen vanuit de beheerder

Gratis thema's worden ontwikkeld door Shopify. Hulp bij aanpassingen voor gratis thema's wordt ondersteund door Shopify.

Stappen:

Een thema uit de Theme Store toevoegen

Betaalde thema's worden ontwikkeld door externe ontwerpers. Hulp bij aanpassingen van thema's van externe partijen wordt gegeven door de ontwerper van het thema.

Stappen:

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een thema. Kies een gratis thema om te voorkomen dat je moet betalen als je nog in je gratis proefperiode zit.
  2. Als je een gratis thema hebt uitgekozen, klik je op Thema toevoegen of Beginnen met dit thema. Als je een betaald thema hebt gekozen, klik je op Kopen om het thema te kopen. Voor betaalde thema's is geen terugbetaling mogelijk. Om er zeker van te zijn dat het aan je wensen voldoet, kun je een betaald thema uitproberen voor je het koopt.
  3. Klik voor betaalde thema's op Goedkeuren om de betaling goed te keuren. Het thema wordt aan de pagina Thema's in het Shopify-beheercentrum toegevoegd.

Een betaald thema in je winkel proberen

Je kunt een betaald thema uitproberen om te bekijken hoe het eruitziet met je producten, merkkleuren en stijl voordat je de toezegging doet om het thema te kopen. Wanneer je een voorbeeld van een thema bekijkt, kun je aanpassingen doorvoeren met behulp van de themabewerker. Alle wijzigingen die je aanbrengt, worden opgeslagen wanneer je het thema koopt. Je kunt van maximaal 19 betaalde thema's een voorbeeld bekijken, zodat je verschillende thema's kunt vergelijken voordat je ze koopt.

Stappen:

1. Ga naar de Shopify Theme Store en kies een betaald thema.
  2. Klik op Thema proberen. Er wordt een voorbeeld van het thema geladen voor je onlinewinkel.
  3. Doe een van de volgende dingen:
    • Klik op Voorbeeld sluiten om het voorbeeld van het thema te sluiten.
    • Klik op Kopen om het thema te kopen.
    • Om de thema-instellingen aan te passen met de themabewerker, klik op Thema aanpassen.

Als je er niet voor kiest het thema te kopen, wordt het betaalde thema toch toegevoegd aan de pagina Thema's in het beheercentrum. Betaalde thema's die je aan het uitproberen bent, krijgen het label Proefperiode thema.

Stap 10: Verzending instellen

Het is nodig om de verzendtarieven en -methoden correct in te stellen voordat je start. Je wil geen klanten moeten terugbetalen voor te hoge kosten of klanten moeten e-mailen om ze te vragen meer te betalen omdat je niet genoeg in rekening hebt gebracht om de verzendkosten van hun bestelling te dekken.

Klik hier voor meer informatie over het verzenden en afhandelen van bestellingen.

Stappen:

1. Controleer het adres van je winkel voor nauwkeurige verzendtarieven op basis van je locatie. Als je vanuit andere plaatsen verzendt, voeg je ze toe als locaties.
  2. Maak verzendzones aan zodat je je producten naar verschillende regio's, provincies en landen kunt verzenden.
  3. Als je door de vervoerder berekende verzendtarieven gebruikt, configureer je de afmetingen van je verzendingen. Veel vervoerders gebruiken volumetrisch gewicht (de hoogte, het gewicht en de diepte van een pakket) om verzendtarieven te berekenen.
  4. Stel verzendtarieven in voor de verzendzones die je maakt.
  5. Kies een verzendstrategie die bij je bedrijf past. Misschien vind je het handig om enkele opties te bekijken om te zien wat er voor je werkt voordat je een beslissing neemt.
  6. Bepaal hoe je je bestellingen wilt afhandelen. Je kunt bestellingen zelf afhandelen en verzenden of een fulfilmentservice gebruiken die de bestellingen voor je verzendt.

Stap 11: Belastingen configureren

Het in rekening brengen van omzetbelasting is een belangrijk onderdeel van het runnen van je bedrijf. Afhankelijk van je locatie zijn er verschillen regels en voorschriften met betrekking tot omzetbelasting die je op je producten heft. Om er zeker van te zijn dat je winkel aan deze regels voldoet, word je aangeraden even de tijd te nemen om het proces voor het instellen van btw van Shopify te doorgronden.

Btw heffen op basis van je verzendbestemmingen

Wanneer je je verzendingspagina instelt, kun je belastingen voor verzending toepassen op je producten, afhankelijk van de belastingregels in de provincie, staat of regio van je klant. Deze worden automatisch berekend door Shopify.

Als je handmatig belastingen moet aanpassen voor een regio met unieke belastingbeperkingen of op basis van een specifieke verzameling producten, kun je dit doen met een belastingwijziging (override).

Je btw bijhouden

Bij het configureren van de btw-instellingen voor je producten, denk je na over hoe je de btw het hele jaar door gaat bijhouden.

In de Shopify App Store kun je een aantal boekhoud-apps bekijken als je nog niet zeker weet welk systeem je het beste kunt gebruiken om je belastingen bij te houden.

Stap 12: Een betalingsprovider instellen

Stel een betalingsprovider in, zodat klanten je kunnen betalen. Met een betalingsprovider kun je op een veilige manier creditcardbetalingen accepteren. Shopify Payments is beschikbaar in bepaalde landen en er zijn een aantal ondersteunde externe betalingsproviders beschikbaar.

Een betalingsprovider instellen

1. Selecteer een betalingsprovider van Shopify of een ondersteunde derde.
  2. Activeer Shopify Payments of een externe betalingsprovider in het Shopify-beheercentrum.
  3. Kies hoe je betalingen wilt vastleggen en autoriseren wanneer klanten iets kopen in je winkel.

Nadat je je betalingsproviders hebt ingesteld, configureer je de checkoutpagina, zodat je bestellingen van klanten kunt verwerken.

De checkout instellen

1. De fulfilment van bestellingen instellen en je betalingsautorisatie.
  2. Voeg het beleid van je winkel toe zodat je klanten je beleid kunnen bekijken voordat ze de checkout voltooien.
  3. Bewerk de instellingen voor klantinformatie van je checkout en bepaal of je e-mailadressen wil verzamelen om klanten op de hoogte te houden van evenementen en acties.

Stap 13: Een aantal testbestellingen plaatsen

Nu dat je je betaalinstellingen hebt geconfigureerd, is het een goed idee om een aantal transacties uit te voeren om er zeker van te zijn dat alles werkt. Je kunt een testbestelling uitvoeren, zodat je inzicht krijgt in het proces dat je klanten doorlopen wanneer ze je producten kopen. Je hebt toegang tot alle bestellingen die je klanten plaatsen op de pagina Bestellingen in het Shopify-beheercentrum.

Je kunt testbestellingen uitvoeren voor een aantal verschillende soorten transacties:

Naarmate je bestellingen aanmaakt, terugbetaalt en afhandelt, zie je de e-mails die je klanten voor elke actie ontvangen. Je kunt de templates bewerken voor deze e-mails via de pagina Meldingen in je Shopify-beheercentrum.

Stap 14: Medewerkers aan je winkel toevoegen

Als je medewerkers hebt die je helpen met het runnen van je winkel, kun je medewerkers aan je Shopify-winkel toevoegen. Elke medewerker heeft persoonlijke inloggegevens. Je kunt ook voor elke medewerker machtigingen instellen om de toegang tot bepaalde gebieden van je winkel te beperken en gevoelige informatie veilig te houden.

Hier vind je meer informatie over het managen van medewerkers.

Stap 15: Een domein instellen

Bij het instellen van je Shopify-winkel kun je een nieuw domein kopen of kun je het domein dat aan je bestaande winkel is gekoppeld overdragen naar je nieuwe Shopify-account.

Een nieuw domein krijgen

Je kunt een nieuw domein rechtstreeks bij Shopify kopen.

Stappen:

1. Koop je domein via Shopify.
  2. Stel je Shopify-domein in als je primaire domein, zodat dit het domein is dat je klanten zien in hun browser, in zoekresultaten en op social media.
  3. Stel het doorsturen van e-mail in, zodat e-mailberichten die klanten naar je aangepaste domein-e-mailadres verzenden, worden omgeleid naar je persoonlijke e-mailadres.

Een bestaand domein koppelen of overdragen naar Shopify

Volg deze stappen om je domein naar je Shopify-winkel te laten verwijzen als je een bestaand domein hebt.

Je kunt je bestaande domein gebruiken, maar de linkstructuur van Shopify voor individuele pagina's is waarschijnlijk anders is dan die van je vorige service. Dit betekent dat oude links naar specifieke pagina's waarschijnlijk niet geladen worden voor klanten. Je oude pagina over het verzendbeleid had bijvoorbeeld de URL example.com/policies/shipping-policy, maar op Shopify heet die pagina nu misschien example.com/pages/shipping-policy.

Help je klanten voorkomen dat ze op foutpagina's terechtkomen en stel voordat je je domein verhuist URL-omleidingen in voor pagina's waarvoor je klanten mogelijk een bladwijzer hebben gemaakt of voor links van externe bronnen. Als ze dan de oude link bezoeken nadat je het domein hebt verhuisd, worden ze naar de nieuwe link omgeleid en krijgen ze geen foutmelding.