Ställa in distribution

Ställ in orderhantering i din Shopify.butik. Följ stegen nedan och välj det distributionskonfiguration som bäst passar ditt företag.

Steg 1: Välj dina distributionsmetoder

Du kan välja att distribuera dina ordrar själv, använda distributionstjänster från tredje part eller använda en kombination av dessa distributionsmetoder.

När du lägger till en produkt i din butik väljer du en distributionsmetod för den. Det innebär att det kan vara olika distributionsmetoder för artiklar i samma order.

Om en kund till exempel beställer en produkt med dropshipping och en anpassad produkt som du skapar hemma distribuerar dropshipping-tjänsten den första varan medan du distribuerar den andra varan.

Fyll i dina egna beställningar

Du kan distribuera dina ordrar själv genom att packa och leverera dina egna varor. Du kan välja att distribuera dina ordrar själv om ditt företag är nytt eller litet och du behöver en billig distributionsmetod. Att distribuera dina egna ordrar ger dig också kontroll över specialiserade förpackningar.

Distributionstjänst

En distributionstjänst lagrar, paketerar och levererar artiklar åt dig vanligtvis. Att använda en distributionstjänst tar mindre tid än att distribuera dina egna ordrar, vilket kan vara mer kostnadseffektivt för stora företag.

Det finns två typer av distributionstjänster: Tjänster som integreras med Shopify med hjälp av en app och anpassade distributionstjänster.

När du har valt dina distributionstjänster måste du aktivera dem i Shopify.

Tjänster som integreras med Shopify

Distributionsappar synkroniseras med din Shopify-admin så att en order uppdateras allteftersom distributionen fortskrider. Med dessa distributionstjänster kan du också göra ändringar i dina distributioner från din Shopify-admin. Vilka typer av uppdateringar du får beror på dina distributionstjänster.

Nedan följer vanliga exempel på distributionstjänster och appar:

• Allmänna distributionstjänster – Dessa tjänster lagerför, distribuerar och levererar på uppdrag av din butik. Läs mer om dina distributionstjänster.
  • Dropshipping-appar - Vissa dropshipping-appar markerar automatiskt artiklarna som distribuerade när de sänder ordern. Andra kräver att du beställer kundens artiklar inom deras app. Kontakta apputvecklaren för din dropshipping-app för att fastställa det bästa arbetsflödet för orderhantering genom deras tjänst.
  • Print-on-demand-appar – de flesta print-on-demand-appar markerar automatiskt artiklarna som distribuerade åt dig när ordern skickas. Kontrollera de rekommenderade inställningarna och arbetsflödet hos din apputvecklare.

Specialanpassade distributionstjänster

Anpassade distributionstjänster distribuerar dina ordrar när de får en e-postförfrågan. När du markerar en artikel eller order som distribuerad i din Shopify-admin får distributionstjänsten automatiskt ett e-postmeddelande med den information som de behöver för att distribuera ordern åt dig.

Eftersom anpassade distributionstjänster inte synkroniseras med din Shopify-admin uppdateras inte orderns tidslinje. Inte heller distributionsstatusen ändras allteftersom distributionen fortskrider.

Aktivera distributionstjänster i Shopify

Om du bestämmer dig för att använda distributionstjänster måste du ansluta dem till din Shopify-admin.

Om du använder en anpassad distributionstjänst, använd anvisningarna i Shopifys hjälpcenter för att aktivera din distributionstjänst:

Om du använder distributionstjänster som har en app använder du kundsupport för distributionstjänsten.

Steg 2: Välj manuell eller automatisk distribution

När du har ställt in dina distributionsmetoder väljer du att distribuera dina ordrar manuellt eller automatiskt. Inställningen du väljer gäller alla distributionsmetoder. Som standard använder din butik manuell orderdistribution.

Du kan ändra till automatisk orderhantering genom att konfigurera dina inställningar för orderhantering.

Manuell distribution

Manuell distribution hjälper dig att hålla koll på ditt lager och kontrollera när en order skickas. Manuell distribution kan vara den bästa metoden om någon av följande situationer gäller för ditt företag:

• Du gör produkter på ordrar.
  • Du har produkter som är tillgängliga för förbeställning.
  • Du får ibland slut i ditt lager.
  • Du vill kunna erbjuda dina kunder delvis distribution utan att behöva utfärda en återbetalning.

Efter att en kund har lagt och betalat för en order kommer statusen för ordern vara Ej distribuerad tills du öppnar den manuellt och distribuerar den.

Automatisk distribution

Efter att en kund har lagt och betalat för en order påbörjas orderns distribution automatiskt utan att du vidtar några åtgärder.

Automatisk distribution kan hjälpa dig att skicka ordrar mer effektivt om ditt företag:

• du säljer endast digitala nerladdningar eller digitala presentkort
  • du använder distributionstjänster för alla dina produkter

Om du använder distributionstjänster skickas en distributionsförfrågan till din tjänst när ordern betalas. Du behöver inte kontakta din distribution för att kunna begära distribuering.

Ställ in automatisk orderdistribution i inställningarna för orderhantering.

Steg 3: Tilldela distributionsmetoder till dina produkter

När du lägger till en produkt i din butik, eller redigerar en produkt, väljer du en betalningsmetod medan du slutför Artikeln kommer att lagerföras på i fältet under produktinformation. Beroende på hur du hanterar lager kan du uppfylla ordrar från flera platser, vilket kan inkludera en eller flera butiksplatser samt en eller flera distributionsappar som tillåter Flerhanterat lager.

Du kan ändra distributionstjänsten för flera produkter samtidigt genom att använda massredigeraren.

Steg 4: Distribuera dina ordrar

Nu när du har konfigurerat din distribution kan du börja distribuera ordrar. Stegen är beroende av distributionsmetoden. Klicka på den typ av distribution du vill genomföra för anvisningar: