Checklist voor de start op Shopify Plus

Deze checklist biedt richtlijnen en bronnen voor belangrijke mijlpalen bij de lancering op Shopify Plus. Elk onderwerp bevat aanvullende context en bronlinks. Het is misschien handig om deze checklist af te drukken of te downloaden als pdf, zodat je de lijst gemakkelijk kunt raadplegen tijdens het installatieproces.

Als je hulp nodig hebt, neem je contact op met het Shopify Plus-ondersteuningsteam.

Aan de slag

Raak vertrouwd met het Shopify-beheercentrum en voeg medewerkers toe aan je winkel.

Gegevens migreren

Controleer de documentatie voor gegevensmigratie voordat je gegevens migreert. Je hebt de volgende opties om gegevens te migreren:

Opties voor gegevensmigratie
Migratieoptie Beschrijving
CSV importeren Importeer producten en klanten rechtstreeks vanuit het Shopify-beheercentrum met behulp van een CSV-bestand. Deze optie werkt het beste voor eenvoudigere productcatalogi en kleinere klantenlijsten.
Externe migratie-apps Gebruik een externe gegevensmigratie-app om gegevens te migreren en giswerk bij het toewijzen van velden met CSV-imports te elimineren.
Migratieservices Gebruik externe migratieservices, zoals LitExtension en Cart2Bug, waarmee de gegevens sneller en eenvoudiger worden gemigreerd. Meer informatie over migratiepartners vind je in de Shopify Plus Partners Directory.
Aangepaste integraties Als je met een bureau of team van ontwikkelaars samenwerkt om je Plus-winkel op Shopify te lanceren, overweeg dan je eigen aangepaste migratieoplossing te maken met behulp van de Shopify API. De ontwikkelaars kunnen de REST of GRAPHQL API gebruiken.

De volgorde waarin je je gegevens over producten, klanten en historische bestellingen importeert, is belangrijk. Volg de onderstaande volgorde voor migratie zodat je toegang hebt tot de volledige transactiegeschiedenis van klanten in Shopify. De gemigreerde bestellingen zijn ook gekoppeld aan de bijbehorende producten en klanten.

1. Producten migreren

Als je je productgegevens migreert, worden alle productvermeldingen, -varianten en -collecties ingevuld in Shopify. Overweeg voordat je producten importeert om de collecties voor je Shopify-winkel in te plannen, zodat je tijdens de migratie de producten kunt toewijzen aan de juiste collectie.

2. Klanten migreren

Nadat je de klantgegevens hebt gemigreerd, zijn alle klantrecords beschikbaar in het Shopify-beheercentrum. Deze gegevens omvatten informatie zoals de contactgegevens, adressen en marketingvoorkeuren van de klant.

3. Historische bestellingen migreren

Als je bestelgegevens migreert, wordt de informatie over de verkoop van producten en de aankoopgeschiedenis van klanten overgezet naar je Shopify-winkel. Migreer ten minste alle historische bestellingen in het retourbeleidvenster van je bedrijf, zodat klanten toegang hebben tot hun geschiedenis voor bestellingen die nog openstaan voor retourneren of omruilen. Het wordt echter aanbevolen om bestellingen van de afgelopen twee tot vijf jaar te importeren.

4. Cadeaubonnen migreren

Migreer de gegevens van cadeaubonnen die bruikbaar zijn in je vorige winkel, vlak voordat je je Shopify-winkel start naar Shopify. Je kunt geen cadeaubonnen bewerken of verwijderen in Shopify, dus als een cadeaubon door een klant in je vorige winkel wordt gebruikt nadat je de gegevens ervan hebt geïmporteerd, kun je die cadeaubon niet bijwerken in Shopify.

Lees de volgende aandachtspunten voordat je cadeaubonnen migreert:

• Cadeaubonnummers worden gecodeerd. Nadat je een cadeaubon hebt gemaakt, worden alleen de laatste vier cijfers weergegeven in het Shopify-beheercentrum. Gebruik een externe database als je een overzicht van de cadeaubonnummers wilt bewaren.
  • Je kunt cadeaubonnen alleen deactiveren en niet verwijderen. Je kunt hetzelfde cadeaubonnummer in de toekomst niet opnieuw gebruiken, zelfs niet als de oorspronkelijke cadeaubon met dat nummer is gedeactiveerd.
  • Als je bestaande cadeaubonnen importeert waaraan het e-mailadres van een klant is toegewezen, kun je contact opnemen met de Shopify Plus-ondersteuning om e-mails met meldingen van cadeaubonnen tijdelijk te deactiveren om te voorkomen dat klanten een melding ontvangen wanneer je die cadeaubonnen importeert.

Je kunt ook een externe migratie-app voor cadeaubonnen gebruiken om bestaande cadeaubonnen naar Shopify te migreren.

5. Andere gegevens migreren

Afhankelijk van je bedrijfsbehoeften kunnen er andere gegevens zijn die je wilt migreren. Neem contact op met het Shopify Plus-ondersteuningsteam om migratie te bespreken. Je kunt kortingen en blogs migreren met behulp van een externe gegevensmigratie-app.

Content maken en uploaden

Maak content, zoals pagina's en blogposts, en upload bestanden en afbeeldingen. Gebruik metavelden en metaobjecten om je Shopify-winkel aan te passen.

Pagina's

Je kunt pagina's maken voor je webshop, zoals Veelgestelde vragen, Over ons of Contact. Als je een thema uit de Shopify Theme Store gebruikt, kun je met de Online Store 2.0-thema's je eigen paginatemplates maken met secties en blokken.

Blogs

Shopify heeft een contentbeheersysteem, zodat je verschillende blogs kunt maken met elk een eigen reeks blogposts voor contact met klanten. Shopify heeft ook functies waarmee je metatitels, beschrijvingen en meer op webpagina's kunt opnemen. Je kunt ook omleidingen instellen van vorige blog-URL's.

Bestanden en afbeeldingen uploaden

Zorg ervoor dat je media en content voldoen aan de bestandsvereisten.

Metavelden

Met metavelden kun je de functionaliteit en het uiterlijk van je Shopify-winkel aanpassen door gespecialiseerde informatie op te slaan die niet standaard wordt vastgelegd in het Shopify-beheercentrum. Je kunt metavelden gebruiken voor interne tracking of om gespecialiseerde informatie op verschillende manieren in je webshop weer te geven.

Metaobjecten

Een Online Store 2.0-thema of een compatibel extern thema is vereist om metaobjectvermeldingen weer te geven in de thema-aanpasser.

Meldingen

Gegevens organiseren

Rangschik klanten, producten en bestellingen met behulp van tags. Groepeer producten aan de hand van collecties en maak geautomatiseerde collecties aan met behulp van metavelden.

Collecties

Je kunt producten groeperen in collecties om het voor klanten eenvoudiger te maken om ze per categorie te vinden. Je kunt ervoor kiezen om een collectie extern in je webshop weer te geven voor klanten of intern te gebruiken voor jou en medewerkers, bijvoorbeeld om een productcollectie te maken die is vrijgesteld van belasting.

Tags voor klanten, producten en bestellingen

Maak consistent gebruik van hoofdletteropmaak en spatiëring voor nauwkeurigheid bij het gebruik van tags, zodat je niet per ongeluk extra tags maakt.

Metavelden

Je kunt metavelddefinities rechtstreeks in het Shopify-beheercentrum maken en bewerken met behulp van een API of apps.

Instellingen van het Shopify-beheercentrum configureren

Stel de winkelgegevens in, voeg medewerkers toe en configureer de winkelinstellingen.

Winkelgegevens

Stel de contactgegevens, de wettelijke bedrijfsnaam, het adres van het bedrijf, de winkelvaluta en de standaardgewichtseenheden van je webshop in of wijzig deze.

Gebruikers en machtigingen

Stel medewerkersaccounts in en verleen samenwerkersmachtigingen voor partners.

Betalingen

Stel betalingen en betaalmethoden in je winkel in. Alleen de winkeleigenaar kan Shopify Payments instellen.

Op het moment dat je een Shopify-winkel opent, maakt Shopify een PayPal Express Checkout-account aan voor het e-mailadres waarmee je inlogt bij je winkel. Je kunt dit account gebruiken, je eigen account gebruiken of PayPal Express Checkout deactiveren.

De checkout aanpassen

Pas de stijl en het gedrag van de checkout aan. Je kunt bijvoorbeeld de taal van de checkout kiezen en aangeven of je klantaccounts of bepaalde checkoutvelden optioneel of verplicht wilt maken.

Naast checkoutaanpassingen en de checkout-editor biedt Checkout Extensibility ook toegang tot de Checkout Branding API.

Je kunt de checkout ook aanpassen en uitbreiden met apps van derden. Een partner of ontwikkelingsteam kan checkout-apps bouwen voor je winkel.

Klantaccounts

Verzending en bezorging

Als je complexe verzendvereisten hebt, kun je externe verzendapps uit de Shopify App Store gebruiken.

Belastingen en douanerechten

Als je complexere belastingvereisten hebt, kun je een integratie met Avalara AvaTax activeren.

Locaties

Locaties in Shopify vertegenwoordigen apps of fysieke plaatsen waar je producten verkoopt, bestellingen verzendt of afhandelt, en voorraad opslaat.

Cadeaubonnen

Cadeaubonnen worden standaard ingesteld om automatisch te worden afgehandeld wanneer een bestelling wordt betaald en de klant ontvangt een e-mailmelding. Je kunt de uitvoeringsinstellingen wijzigen om alle artikelen van de bestelling handmatig uit te voeren, inclusief de cadeaubonnen.

Als een bestelling een gemiddeld of hoog risico loopt, worden cadeaubonnen van die bestelling niet automatisch afgehandeld. Je kunt de cadeaubonnen handmatig afhandelen op de gegevenspagina van de bestelling.

Markets

Met Shopify Markets kun je extra landen instellen om aan te verkopen en je bedrijf internationaliseren.

Klantenprivacy

Configureer de instellingen voor klantenprivacy om de regelgeving voor gegevensbescherming te volgen in regio's waar je verkoopt.

Apps en verkoopkanalen

Installeer de benodigde apps vroeg tijdens de installatie van je winkel, zodat je voldoende tijd hebt om ze te testen voordat je je winkel lanceert. Als je overweegt om apps uit de Shopify App Store te gebruiken, controleer je zorgvuldig de functies voordat je de apps installeert. Voor sommige apps gelden mogelijk proefperiodes. Verwijder de apps vóór het einde van de proefperiode om onnodige betalingen te voorkomen.

Bij sommige apps wordt mogelijk code aan je thema toegevoegd. Documenteer dus de wijzigingen die via een app worden gemaakt aan de code van je thema en verwijder ongewenste code wanneer je de app verwijdert.

Bekijk de volgende app-aanbevelingen:

Domeinen

Pixels en klantgebeurtenissen

Merk

Meldingen

Je kunt de content en het ontwerp van meldingen aanpassen. Als Shopify Plus-merchant kun je bij de Shopify Plus-ondersteuning terecht en vragen om e-mailmeldingen te deactiveren. Dit kan handig zijn wanneer je gegevens migreert of wanneer je bestelbevestigingen en updates wilt verzenden vanuit je eigen automatiseringssysteem voor marketing.

Aangepaste gegevens

Talen

Als je een meertalige webshop bouwt, kun je extra talen toevoegen aan je winkel.

Beleid

Je kunt beleid voor je winkel instellen, zoals een terugbetalingsbeleid, een verzendbeleid, servicevoorwaarden of een privacybeleid. Je kunt ook de gratis privacybeleid-generator gebruiken.

Je webshop opzetten

Kies het thema van je webshop en configureer de voorkeuren, navigatie en filtering van de webshop.

Thema's

Thema's voor je webshop verken je in de Shopify Theme Store. Je kunt kiezen uit gratis en betaalde thema's. Thema's kunnen verschillende functies hebben en zijn beter geschikt voor specifieke bedrijfsbehoeften, zoals grote of kleine productcatalogi. Je kunt een demoversie van een thema installeren en het thema zelf bekijken.

Als je geen kant-en-klaar thema kunt vinden dat voldoet aan de vereisten van je winkel, kun je overwegen om samen met een ontwikkelaar of bureau je eigen thema te bouwen. Meer informatie over het bouwen van Shopify-thema's en best practices:

Voorkeuren

Webshop-filtering

Google Analytics

Raadpleeg de volgende bronnen voor meer informatie over het gebruik van Google Analytics en best practices:

Door Shopify ondersteunde apps en integraties

Ontdek apps en verkoopkanalen die zijn gemaakt door Shopify om je webshop te verbeteren en aan te passen.

Overweeg de volgende Shopify-apps te gebruiken om repetitieve taken te automatiseren en de checkoutfunctionaliteit verder aan te passen:

• Met Launchpad kun je evenementen plannen, coördineren en lanceren, zoals uitverkopen, productlanceringen en herbevoorradingen met een vaste begin- en einddatum.
  • Shopify Functions ondersteunt aanpassingen voor kortingen, verzending en betaalmethoden.
  • Met Shopify Flow kun je taken en processen in je winkel en in apps automatiseren, zonder dat codering vereist is.

Andere apps en verkoopkanalen gemaakt door Shopify zijn onder andere:

Shop Pay-termijnbetalingen

Met Shop Pay-termijnbetalingen kun je klanten meer betaalopties bieden zonder dat je een externe service nodig hebt. Termijnbetalingen zijn geïntegreerd in Shop Pay en worden dus allemaal opgenomen in Shopify-uitbetalingsrapporten, waardoor je minder rapporten van externe services hoeft te verwerken.

Shopify-belastingengine

Avalara AvaTax-belastingservice

Aangepaste integraties

Als je alle beschikbare apps en integraties hebt verkend en je nog steeds op zoek bent naar een aangepaste oplossing, heb je ook de mogelijkheid om een gepersonaliseerde app te bouwen met behulp van de Shopify API.

Raadpleeg de volgende bronnen om je eigen app te bouwen:

Aangepaste webwinkelervaringen

Als je bedrijfsmodel niet past in een van de verkoopkanalen of apps die Shopify en de partners aanbieden, kun je overwegen om met een ontwikkelaar samen te werken om een aangepaste webwinkel te bouwen.

Apps en integraties van derden

Je kunt apps en verkoopkanalen van derden installeren vanuit de Shopify App Store. Sommige apps van derden maken deel uit van het Shopify Plus Certified App-programma, dat de topaanbevelingen van Shopify voor ondernemingsoplossingen bevat.

Veel externe systemen hebben bestaande connector-apps. Zoek in de Shopify App Store of er een connector-app bestaat in plaats van een aangepaste integratie te hoeven aanmaken.

Raadpleeg de door Shopify ondersteunde apps en integraties als je hulp nodig hebt bij het maken van een aangepaste integratie.

Integratiepartners voor enterprise resource planning (ERP)

Het Global ERP Program en European ERP Program van Shopify bevatten een reeks gecertificeerde ERP-apps die rechtstreeks kunnen worden geïntegreerd in je Shopify-winkel. Als je ERP momenteel niet is geïntegreerd in Shopify, kies je een integratiepartner die een gehoste, kant-en-klare connector tussen je ERP en Shopify biedt.

De volgende bedrijven bieden connectors en integraties voor verschillende ERP's:

Aangepaste integraties

Mogelijk geef je de voorkeur aan het beheren van verbindende systemen van derden via aangepaste connectoren met behulp van de Shopify API. Hier vind je enkele bronnen om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen app:

Raadpleeg de lijst met ERP-integratiepartners als je hulp nodig hebt bij het maken van een aangepaste integratie.

Shopify Markets (internationalisering) instellen

Je kunt Shopify Markets instellen om internationaal te verkopen en je bedrijf uit te breiden naar andere landen en regio's. Shopify Markets Pro is alleen beschikbaar voor bedrijven in de Verenigde Staten.

Markten aanmaken en beheren

Je kunt tot 50 markten hebben. Als je meer dan 50 markten hebt, kun je sommige landen combineren in een markt. Gebruik anders een externe integratie met de Markets API.

Shopify Payments voor meerdere valuta's

Stel Shopify Payments in als primaire betalingsgateway om ook bij de checkout meerdere valuta's te kunnen gebruiken, zodat klanten van elke markt in hun lokale valuta kopen.

Verzendprofielen

Vertaling en lokalisatie

Abonnementen instellen

Je kunt productabonnementen rechtstreeks via het Shopify-beheercentrum bouwen en beheren.

Abonnementen zijn niet mogelijk met B2B.

Abonnementen migreren

Gebruik Shopify Payments, Authorize.net of Stripe als primaire betalingsgateway om abonnementen te migreren. Het migratieproces voor abonnementen is ontworpen via apps van derden en wordt niet verzorgd door Shopify. Daarom is het migratieproces bij elke app anders en start je het in de app zelf.

Aangepaste abonnementsapp

Je kunt ook je eigen abonnementsapp maken voor de checkout.

Abonnementen beheren

B2B on Shopify instellen

B2B on Shopify is een reeks functies waarmee je via de webshop business-to-business (B2B) kunt verkopen, zonder dat je apps van derden of tijdelijke oplossingen nodig hebt.

Aandachtspunten voor B2B on Shopify

Let op de volgende aandachtspunten voordat je B2B on Shopify gebruikt:

• B2B on Shopify werkt alleen met nieuwe klantaccounts.
  • Abonnementen zijn niet mogelijk met B2B.
  • Shopify POS is niet compatibel met B2B.

Als B2B on Shopify niet voldoet aan je behoeften voor groothandelsverkoop, overweeg dan een externe groothandelsapp te gebruiken.

Bedrijven aanmaken of migreren

B2B-assortimenten en hoeveelheidsregels instellen

Je kunt prijslijsten in bulk toevoegen aan bedrijven. Hoeveelheidsregels, zoals toenames en minimale of maximale hoeveelheden, worden alleen ondersteund bij de gratis Shopify-thema's, versie 8.0.0 of hoger.

B2B-bestelgeschiedenis importeren

Je kunt een B2B-bestelgeschiedenis buiten Shopify importeren met behulp van de REST Admin API.

Voorbereiding om je winkel te lanceren

Zorg ervoor dat alles in je winkel werkt zoals bedoeld voordat je deze lanceert. Stel ook URL-omleidingen in, test bestellingen, stel je domein in en controleer apps en gebruikers.

URL-omleidingen

Maak 301-omleidingen aan om een soepele overgang te verzekeren en een negatieve impact op het verkeer en de SEO te voorkomen. Anders worden oude links 404-gevallen (dode links) die de klant in de war brengen en de zoekresultaten negatief beïnvloeden.

Testbestellingen

Controleer de bestelstroom grondig. Plaats testbestellingen in je webshop en handel die bestellingen vervolgens af. Test zoveel mogelijk scenario's. Test bijvoorbeeld bestellingen met deze scenario's:

• kortingscodes
  • de klant is ingelogd en uitgelogd
  • andere betaalmethoden
  • andere verzendtarieven
  • andere bezorgadressen (met bijzondere aandacht voor hoe de belasting wordt berekend)
  • andere apparaten
  • mislukte transacties

Test de volgende scenario's nadat je een testbestelling hebt geplaatst:

Een deltamigratie plannen

Een deltamigratie is de overdracht van alle nieuwe gegevens die aan je oude winkel zijn toegevoegd na het uiterste moment dat je kiest voor je eerste migratie. De methoden voor het uitvoeren van een deltamigratie kunnen dezelfde zijn als die je hebt gebruikt voor je eerste migratie. Er zijn echter enkele belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden:

• De hoeveelheid gegevens voor de deltamigratie is afhankelijk van hoe ver het uiterste moment weg is van de datum dat je live gaat. Er is geen goede of verkeerde hoeveelheid tijd tussen de twee datums, maar een kortere tijd maakt de deltamigratie eenvoudiger.
  • Denk goed na over wat er na het uiterste moment in je oude winkel is veranderd. Er zullen nieuwe bestellingen en klanten zijn, maar als je nieuwe producten of content hebt toegevoegd, moet je deze mogelijk ook aan de nieuwe winkel toevoegen en dien je 301-omleidingen te maken.
  • Mogelijk wil je er ook voor zorgen dat er geen nieuwe bestellingen in je oude winkel worden geplaatst in de korte tijd die het duurt om de DNS-wijzigingen door te voeren. Gedurende deze periode is er een kans dat sommige klanten naar je oude winkel worden doorgestuurd en andere klanten naar je nieuwe. Overweeg om de checkout-functionaliteit van je oude winkel in deze periode te deactiveren.

Gebruikers en machtigingen controleren

Haal de bezem door gebruikers en samenwerkers voordat je live gaat. Verwijder partners of gebruikers die geen toegang meer nodig hebben voordat je live gaat.

Apps controleren

Controleer apps voordat je live gaat en verwijder alle apps die je niet voor producten gebruikt. Als je bijvoorbeeld verschillende apps hebt toegevoegd om bepaalde functies te vergelijken, verwijder je de apps die je niet gebruikt.

Domeinen

Verlaag de TTL bij de domeinhostprovider vóór de lancering naar 300 om de domeinpropagatie tijdens de lancering te versnellen. Doe dit ongeveer een week voordat je live gaat.

Shopify SPF DKIM-records

SPF en DKIM worden bij het verzenden van e-mails gebruikt om de handtekening van een e-mailbericht te valideren. Dit kan ervoor zorgen dat de e-mailbezorging verbetert en het maakt het imiteren van en phishen naar e-mails moeilijker.

Een back-up maken van je winkelgegevens

Shopify maakt standaard geen back-up van je winkelgegevens. Voordat je je winkel lanceert, kun je overwegen handmatig een back-up te maken van je winkelgegevens of een app van derden te gebruiken.

Je webshop lanceren

Deactiveer de testmodus op je Shopify Payments-account bij Instellingen > Betalingen in het Shopify-beheercentrum en voltooi de volgende taken om je Shopify-winkel te lanceren:

Na het lanceren van je webshop

Volg na het lanceren van je webshop de volgende stappen om een soepele overgang naar de nieuwe winkel te verzekeren.

Je omleidingen testen en 404-fouten oplossen

Test na het lanceren van je webshop alle links waarvoor je 301-omleidingen hebt aangemaakt om na te gaan of er geen 404-fouten zijn. Als je 404-fouten hebt op je site, kun je URL-omleidingen aanmaken om ze op te lossen en je SEO-ranking te behouden.

Uitnodigingen voor klantaccounts verzenden

Nodig klanten uit om hun nieuwe account te activeren en een nieuw wachtwoord in je Shopify-winkel in te stellen, als je historische bestellingen importeert en ze toegang wilt verlenen tot hun accountgegevenspagina.

Als je klassieke klantaccounts gebruikt, kun je klanten een uitnodiging sturen om een account in je winkel te maken.

De sitemap opnieuw versturen naar Google

Zodra je winkel live is, kan Google de nieuwe sitestructuur en -content vinden en indexeren als je de sitemap opnieuw verstuurt naar de Google Console.